Nå har jeg virkelig begynt på årets høstetid i hagen min. Idag plukket jeg inn de siste 1.3 kiloene aroniabær fra buskene mine, tilsammen ligger det nå 4,2 kg. aroniabær i fryseren, de skal bli til svart bærmos en gang senere i høst. Her er fjorårets oppskrift på svart bærmos.
I fryseren ligger det også masse bringebær som skal bli bringebærsyltetøy, søtmispelbær som skal i den svarte bærmosen, blåbær som nok blir til kakefyll, solbær som vel blir til syltetøy, og litt rips. Jeg venter med å koke bærene til syltetøy til alt roer seg etter eplehøsten.
Vi spiser opp det siste glasset av fjoråets eplemos nå, fjorårets svarte bærmos er for lengst fortært. Men jeg venter litt med å lage årets eplemos, eplene har mer smak og sødme om etpar-tre uker.
Jeg har også plukket inn og tørker salvie, broket salvie og sommersar idag. Jeg tørker det i urtetørkeren min ved siden av meg her jeg sitter ved datamaskinen. Hvordan tørke urter? Se her i oppskriftsbloggen min.
Imorgen er det også meldt sol og fint vær, så da fortsetter jeg nok innsamlingen av årets urtehøst og tørker enda mer.
Det er utrolig mye epler på trærne mine i høst. Det faller ned etpar bøtter hver dag, de stygge går på komposten, mens de pene samler jeg opp i kasser i garasjen. De skal jeg kjøre til Ørebekk på onsdag, til høstens første dag med eplelevering her i Fredrikstad jeg skal gjøre som jeg gjør hvert år, samler opp og leverer inn ca en gang i uka. Trærne bugner av epler.
Hagen er litt rufsete nå selvom det egentlig ikke ser så ille ut når jeg ser ned på den fra vinduet bak dataskjermen min. Portbedet holder seg imponerende godt uten stell. Det har jo vært mye og enda mer regn + vind + at jeg jo har vært mye sjuk/opptatt de siste ukene. Men det gjør jo ikke noe. Mulig jeg skal klippe plenen imorgen? Det hjelper alltid på hagelysten.
Været idag: Sol og sommer i september.
[…] og søtmispel. Søtt, deilig og eksklusivt fra min egen hage. Idag har jeg laget svart bærmos av bær og kokt, most eple som jeg frøs ned i sommer: 0,85 kg bærsøtmispel, 1 kg junisøtmispel, 4,6 kg. […]