Nå er løpstikken på sitt beste! Og idag har jeg plukket inn til høstens produksjon av urtesalt og urtekrydder uten salt.
Ifjor laget jeg bare urtekrydder, men det er ikke like stor avsetning på den som den vanlige med salt, derfor er planen å lage begge typer iår.
Men uansett: Det er nå løpstikken bør høstes – og nå har jeg høstet nok. 4 liter til urtekrydder og 2 liter til urtesalt. Jeg fryser ned bladene, ferdig skylt og klare til å kjøres i foodprosessor sammen med høstens urter før tørking.
Oppskriftene står i oppskriftsbloggen min:
Oppskrift på urtekrydder (urtesalt uten salt) fra 2009
Oppskrift på urtesalt fra 2008
Min løpstikke døde i vinter. Trodde ikke det var mulig, men sånn er det.
I løpet av helgen skal jeg og høste!
Det hørtes veldig morsomt og godt ut med urtesalt. Det tror jeg at jeg må prøve en gang! Men er virkelig løpstikka på sitt beste nå da? Jeg syntes min smakte litt beskt da jeg smakte på den i dag… Men det blir kanskje litt senere her enn nede hos deg? Bor utenfor Oslo.
Den er på sitt beste på våren fordi alle bladene er unge og friske. Når den er kuttet ned (som min er nå) får den masse nye, friske blader igjen og kan høstes flere ganger gjennom sommeren – om man har behov for det.
Hvis den ikke høstes av blir stenglene høye, den begynner å blomstre, den får ikke nye blader og de gamle bladene blir grovere.
Men Oslo ligger vanligvis litt etter oss, ja.
Her er ikke løpstikken kommet så langt enda, men jeg tenkte faktisk på deg og urtesaltet ditt i dag. Jeg har store planer om å lage urtesalt i år, nemmelig. Når du sier 4 liter. Er det da ferdig oppkutta stappa nedi et litermål, eller?
Ferske blader, ikke oppkuttet, stappet i et litermål. Etter at de er kuttet opp/kjørt gjennom foodprosessoren blir volumet mye mindre.
Kjære deg livetleker! Send meg en pm eller mail med navn og adresse, så sender jeg deg ny løpstikke 🙂 Her frøsår den seg som bare det.
DET skal jeg også gjøre i morra. Kutte ned og fryse. Du er jammen god å ha, Lene 😀
[…] Jeg frøs ned masse løpstikke i mai, da løpstikken var på sitt beste. Det lå en pose på 2 liter og en pose på 4 liter der. Jeg brukte den største posen – så har jeg 2-liters posen om jeg får lyst til å lage en liten porsjon uten salt allikevel. Dagens oppskrift: 4 liter løpstikkeblader fra fryseren – det tiner fort. ca 2 liter tilsammen av: kinagressløk, gressløk, persille, bjørnerot, pipeløk, luftløk, salvie, fransk estragon, 4 gule løk, 1 liten squash og 1 gulrot. Og 3 dl. fint havsalt. […]