Nytt år.
01 jan 2007 02:42

Jeg avsluttet det gamle året med å så.
Blodbeger.
Mitt på natten, mens byen ble «beskutt» med lysfontener fant jeg fram frø og såjord.
Dette er to år gamle frø; de jeg fikk fra Inger J i -05. De spirte godt ifjor – håper de spirer greit nå også.
De skulle jo helst såes i desember, og det ble de – ca en halvtime før det ble januar .
Etterpå hentet jeg gubben og vi sto i vinduet i 2. etasje og så på alle pengene folk sendte opp i luften. . Med sprudlevin til. Det var som det pleier: morsomt og spennende – en stund.
Nå er det 2007. Og blodbeger står her, bak ryggen min. Varmt (20 grader) og mørkt skal de stå for å spire. Våren 2007 har begynt.
verbenastiklingene
01 jan 2007 18:55

Idag fortsatte jeg på våren i planterommet.
Jeg hentet ned en halv sekk med jord fra garasjen og fikk pottet opp (= priklet ut) de verbenastiklingene jeg stakk i oktober. Rosa. De hadde rotet seg fint alle sammen. Nå har jeg 11 potter med 1 fin liten plante i hver = for mange, men jeg klarer liksom ikke å kaste noen, de har jo startet så godt med sine nye liv og fått så fine røtter. Gi bort eller bytte bort er bra.
De mange flittig-lise-stiklingene jeg tok samtidig ( i oktober) ble bare til 2 som hadde rotet seg. De er nå satt i hver sin potte de også.
Ellers står brugmansiaen med masse blomsterknopper nå – skal jeg knipe eller skal jeg la den blomstre..? Enn så lenge får den stå som den står.
De to flittiglisene har også masse blomsterknopper – de får jeg nok fjerne. Jeg har jo lyst til å at de skal vokse litt i høyden også, så jeg får flere planter av dem. Men nå får de stå i fred til røttene har satt seg i nye potter.
For en måned siden var jeg lei hage, tenkte at i 2007 skal jeg ta det mer med ro enn i 2006. Men nå er jeg igang igjen, gett…
steviastiklinger
02 jan 2007 15:12

Jeg pottet opp steviastiklingene jeg tok i oktober. De sto litt trangt etterhvert (5 i en potte) Alle hadde fått fine røtter. Nå står de i hver sin lille potte og jeg toppet dem samtidig.
Jeg er i skikkelig vårhumør, så lukter det da også påske ute. Siden vi har hatt ferie uten ferskt brød og aviser, så er det kanskje første dagen etter påskeferien….?
Varmkomposten er oppi 65 grader etter at rester fra krepsemiddag på nyttårsaften har begynt å omdannes.
Det er grønt, det spirer i bed og det er 2. januar.
Skal lage søtmispel-aronia-eple + litt til-mos i morgen.
06 jan 2007 02:29

Jeg har tatt ut bær fra fryseren. Årets diverse-høst. Ikke så mye aronia iår – fordi jeg jo flyttet Aroniabusken min på senhøsten 2005 for å få plass til aprikostreet foran verandaen. Men litt aronia ble det da iår også.
Det ble etpar kg. søtmpispelbær, en kvartkilo rabarbra og ca. en kvartkilo aronia, litt solbær, litt stikkelsbær og 2, 5 kg. ren eplemos. Tilsammen var det 5,5 kg. Men jeg glemte å veie hver enkelt pose før jeg puttet alt i den store kjelen for tining over natta.
Dvs. eplemosen tiner i posene sine, den er jo tross alt ferdig most.
Jeg tok opp glass også og har vasket dem i oppvaskmaskinen.
Imorgen skal jeg altså lage årets utgave av søtmispel/aronia/eplemos. Full av antioksidanter og smak.
Jeg skal tine dette over natta, deretter koke bærene litt, deretter kjøre bærene gjennom moseforsatsen til kjøttkverna på kjøkkenmaskinen min (sånn jeg lager eplemos), blande med eplemosen, koke opp – og deretter følger jeg oppskriften fra i fjor og året før.
Oppskriften er vel noe sånt som:
pr. 2 kilo mos
1 pk. certo sylt,
200 gram fruktose (eller jeg får smake meg fram til passe mengde)
1 ts. atamon
1/2 ts. c-vit. (ascorbinsyre)
+ litt vann
I denne tråden står det hva jeg gjorde ifjor og der er det også en lenke til hva jeg gjorde for 2 år siden.
Ja – også har jeg feid ut jula idag. Deilig.
Har laget årets svarte mos idag.
06 jan 2007 17:03

(«Årets» = 2006-høsten. Litt sent ute…..)
Her er årets oppskrift (som alltid etter «man tager hva man har plukket og har igjen i fryseren» – metoden) på søtmispel / aronia / eplemos:
2,4 kg. eplemos
2,1 kg svart mos i blanding (mest søtmispel, litt aronia, litt solbær, litt rabarbra, lit stikkelsbær). Kokt i noen minutter, så most igjennom moseforsatsen på maskinen så harde deler (frø og sånt) er fjernet fra mosen.
5 dl. vann
= ca. 5 kg. ren mos.
750 gram fruktose
2,5 pose certo sylt
2,5 ts. atamon
1 1/4 ts. c-vit
( = pr 2 kg. mos: 300 gr fruktose, 1 pose certo sylt, 1 ts. atamon, 1/2 ts. c-vit.)
= inneholder 13 % fruktose.
Dette ble 5 store syltetøyglass + 1 lite glass.
Jobben tok nesten 3 ganger så lang tid som planlagt fordi pakningen på dingsen som sitter foran på moseforsatsen gikk i stykker mitt i jobben. Først lette jeg etter den løse delen, mer og mer frustert – kan jo ikke ha plastdeler i syltetøyet. Så innså jeg at det ikke manglet noen del, pakningen var bare delt i to ( , så brukte jeg masse tid på å finne på noen slags erstatning for denne pakningen og endelig funkte det sånn passe med mange strikker.
Mye søl og masse som måtte gå flere ganger gjennom kverna.
Men nå er jeg ferdig og glassene står fulle på benken og kjøkkenet er rengjort igjen og oppvaskmaskinen gjør jobben sin.
Jeg husker at jeg måtte skifte den lile delen med paknigen for ca. 7 år siden – så det er kanskje ikke så galt allikevel (delen er dyr, men hard gummi holder vel ikke i all evighet). Og dette var siste mose-jobb inntil eplehøsten, så jeg har god tid til å bestille en ny før den tid.
Jeg lot det være igjen litt rips og litt søtmispel i fryseren – for det er godt i smothies.
Tillegg, den 10/1: Årets svarte mos «aronia/søtmispel/eple-mos 2006» ble svært godt; deilig smak, bra konsistens og nydelig farge. Første glass er allerede spist opp.
Januarhaging. Juletre er bra jorddekke.
06 jan 2007 20:28

Jeg feide ut jula i går og idag (før jeg laget årets svarte mos – se forrige innlegg) kjørte jeg juletreet gjennom kompostkverna. La det under blåbæra. Hageblåbær liker surjord og har derfor førsteretten på juletreet.
Etterpå – gikk jeg litt rundt i hagen og sullet – det er jo vårstemning der ute. Jeg fant ut at Solbær – det er lurt å beskjære tidlig, så da gjorde jeg det og tok ripsen samtidig. (hadde jo kverna framme, så jeg måtte jo kjøre litt mer gjennom den. .
Jeg støttet opp solbærbusken litt så den ikke faller så mye utover.
Etterpå gikk jeg inn og laget svart mos, men det er beskrevet i forrige innlegg.
Nå har jeg fått bestilt en ny sånn dings (=pressekjegl) som gikk i stykker i fruktpresseforsatsen (som det heter i brukerhåndboka til kjøkkenmaskinen. Det er greit med internett.
Sommerplanlegging
07 jan 2007 19:53

Jeg har tenkt og notert litt idag. bedre da å gjøre det her (i tillegg til diverse gule lapper utover pulten min…)
Ide: Flytte ungarsk syrin til ved pæretreet – eller simpelten kaste den (den er ikke særlig pen og var jo opprinnelig et feilkjøp, men å kaste planter strider mot ett eller annet inni meg…. Nei,. jeg vil ha syrin som dufter isteden) , kjøpe en amelanchier alnifolia alvdal (e-plante) og plante den der syrinen står nå, ved siden av aroniabusken.
Ide: Kjøpe en Sambucus nigra Alv (E-plante)og plante den på hjørnet, bak trappen til verandaen – evt da må jeg flytte barnehagen, men det er på tide uansett; den er altfor mitt i glaninga når man kommer inn porten. Kan muligens sette drueplanten der også (innerst i hjørnet) om den har overlevd enda en vinter i potte i barnehagen…..Så hvor skal jeg sette barnehagen? Muligens borte ved urtestaudebedet?
Ide: Utvide urtestaudebedet, sånn at det blir mer luft rundt bærbuskene. Nå står de høyte staudene altfor tett inntil buskene og det ble vanskelig å plukke bær i fjor.
Ide: Kjøpe Syringa wolfii ‘San’ E – Fjellsyrin ‘San’ E . Det er en 2,5 – 3m høy, tett og solid syrin med rødrosa blomster ( i følge E-plante-listen). Og den kan f.eks stå mellom pæretreet og urtestaudebedet, og være med å danne et skille mellom sittehagen og nyttehagen. Mulig jeg skal jobbe videre med et sånt skille, for selv om jeg elsker komposten min, så er det ikke alle som synes det er ok å spise middag i hagen med utsikt til de fine kompostbingene mine.
Tillegg, den 10/1:
Jeg tenker videre:
La ungarsk syrin stå der den står (den gjør jo jobben sin som «ekstrahekk» mellom hammock og veien og kanskje den blomstrer mer til neste år….)
Lage til bed mellom urtestaudebed og pæretre med:
Syringa wolfii ‘San, (e-plante) (2-3 meter høy, men vokser langsomt)
Amelanchier alnifolia (e-plante). (ca 3 meter høy, vokser raskt)
Aronia melanocarpa fk Moskva (e-plante) (ca 2 meter høy, vokser raskt)
Astilbe + evt. andre skyggestauder (de skal stå på nordvestsiden av buskene)
Sedum (flytte eller dele etpar av de som står i portbedet)
Dette blir da en «busk-avgrensning» mellom sitteplass og kompostområdet på varme dager når vi vil sitte i skyggen fra det store epletreet.
Jeg ser fortsatt for meg en svarthyll ved trappen til verandaen og å flytte barnehagen + å utvide urtestaudebedet.
Enda flere ideer:
Så cosmos + evt. andre høye ettåringer som høyde og fyll så «hekken» blir en hekk allerede første året. Dahlia kanskje også – noen jordskokk kan jeg også sette der.
Jeg vurderer å flytte duftskjærsminen fra solbedet til denne buskhekken også (må kalle den noe – Pæretrebedet er bra, det kaller jeg dette hekk-bedet heretter.).
Duftskjærsminen har jo litt høyde allerede, så blir det litt skikk på pæretrebedet fra første stund. Så hva skal jeg sette i solbedet? En parykkbusk – Cotinus coggygria Royal Purple kanskje….. – eller en blærespirea diablo? Jeg vil ha et blikkfang i solbedet.
Nei blærespirea – Physocarpus opulifolius ‘Diablo’ kan jeg sette i pæretrebedet. Tror dette blir bra jeg.
Jeg har forresten lyst på en syrinhortensia også, f.eks. i vestbedet.
Også hostaer langsmed hekken mot naboen. Det kunne være fint med lyse hosta i mørket langs hekken der…. ja, absolutt fint.
Første spire
09 jan 2007 00:53

Idag spirer blodbeger. Opptil flere, små hvite spirer stikker såvidt hodet over jordoverflaten. Jeg har satt potta (fortsatt med plastlokk over) under plantelys på pulten min (20 grader). Ifjor satte jeg dem ned under plantelys i kjelleren, 12-13 grader da de første spirte, og flere av spirene døde veldig raskt. I år skal de få stå litt varmere til de har fått litt mer størrelse.
Litt morsomt: Jeg fortalte gledestrålende i telefonen idag (til en som ikke er hagegea): Nå spirer blodbegerne mine.
Svaret var litt usikkert: Det høres da nokså ille ut – driver du med noe beger med blod i som det lever noe i ……?
Har trimmet idag
10 jan 2007 22:34

Ja, særlig hagerelatert er det vel ikke, men idag har endelig fått sparka meg selv igang med trimming igjen. 2 måneder med «synd på meg, jeg har så vondt i ryggen» er nå over – håper jeg……
Det gjør godt å komme igang med å bruke kroppen igjen, da orker jeg mer til våren i hagen også… Og der er jeg inne på hage igjen.
Jeg har sittet og planlagt ennå litt mer på hva jeg vil gjøre i sommer – det står som minneverdig notat: Sommerplanlegging.
Blodbeger-barna har fått grønne frøblader under lyset her på pulten min, så de trives nok.
Det blåste forferdelig i natt, men ikke noe ble skadet i hagen min (og takk for det)
Årets svarte mos ble godt på smak, så første glasset er spist opp…
Stryke over småbarna
13 jan 2007 22:05

Jeg husket det idag, å stryke blodbegersmåbarna hver dag.
Lærte det en gang – at å stryke lett over spirene gjør dem sterkere. Det minner vel litt om vind og sånt som plantene ville ha møtt ute i den store, farlige verdenen der ute. Tipset var vel å dra et papir over potta en gang om dagen.
Jeg stryker hånden lett over frøbladene en gang om dagen nå. De tar nå ihvertfall ikke skade av det.
Nå har det blitt 15 små, grønne spirer i blodbegerpotta under lyset på pulten min. De har fått frøblader.
Ellers må jeg skryte av at jeg var og trente idag også.
Sønn og svigerdatter er på besøk og jeg laget oksesteik med yorkshirepudding. Denne gangen ble yorkshirepuddingen vellykket (forrige gang klappet den sammen). Denne gangen: Jeg satte formen inn i ovnen en stund først, med fett i, så den var glovarm før jeg hadde røra + Jeg lukket ventilen på ovnen og åpnet ikke ovnsdøra før jeg tok ut puddingen. Oppskriften var fra Elisabeths kokebok for matelskere. + jeg hadde i bittelitt buljong i røra. Og bittelitt av øverste laget (fettet) fra skyen etter stekinga av steken.
Været: Alt det hvite er borte igjen. Varmegrader idag. Det spirer i hele hagen og lukter vår.
Årets første snøklokkeblomst
14 jan 2007 12:45

Årets første utsprugne snøklokke står nå i portbedet.
Det blåste og regnet sånn i går kveld og i natt at det kom inn over dørkarmen på verandadøra. Måtte sette bøtte under.
Må vi ha snekker for å se på det, mon tro? Sånt kan være dyrt.
Hagen ser ut til å ha klart vinden helt fint.
det er meldt fortsatt sterk vind her og enda sterkere på svenskekysten, og metereologene advarer mot å kjøre til sverige fra østfold idag.
Plommetreet i portbedet løftet av vinden
19 jan 2007 17:11

For noen dager siden (manns minne varer visst bare en dag eller så, så jeg husker ikke hvilken dag….. ) blåste det noe forferdelig her. Jeg sjekket og hagen så ut til å ha klart været helt bra.
Men idag sto jeg ute og skulle fylle på mer fuglemat i fuglematdingsen i plommetreet i portbedet (støtten for lykkefunden) og jeg skjønte ikke – dingsen hadde visst fallt ned, den var så lavt på treet. Så oppdaget jeg at det var ikke dingsen som hadde falt ned, det var selve treet.
Rota var blitt løftet halvveis opp og treet lente seg kraftig over i retning huset.
Jeg fikk med meg gubben og vi dyttet treet tilbake igjen, tråkket ned jorda rundt røttene og satte noen støtter under/inntil treet mot fallretningen.
Bakken er jo veldig mettet med vann og da kan jå sånt skje.
Jeg håper redningsaksjonen vår redder treet. Treet sover jo nå, så at røttene er forstyrret burde ikke gi varig skade.
Det regnet jo også inn her om dagen.
Nå har vi tatt av den utvendige lista mellom døra og vinduet – vi så et sted der det ser ut som vannet har blitt dyttet inn av vinden. Så vi fuga og saget av litt av lista så vann kan renne vekk ut og ikke inn. Og jeg så et sted i fugen over døra – der var det et par små hull i fugingen, nå er det også tetta (muligens årsak til vann inn over døra).
Det vil vise seg ved neste kraftige regn og vind om vi fikk det til.
Vi fuga med hvit Tec7 + litt TecTrans på muren.
LItt vinter nå
21 jan 2007 03:01

Det snør nå.
Det har snødd og regna omhverandre idag, men nå snør det og det er kuldegrader, og det er meldt kuldegrader. Så nå kommer vinteren.
Men om det blir mye vinter, er jeg ikke overbevist om – ennå.
Men det er på tide å tenke på de staudefrøa jeg måtte ha liggende – nå kan de jo få frostopplevelsen sin.
Jeg får sjekke imorgen om jeg har noen som trenger stratifisering.
Det er jo lyst og pent og det virker ikke som det kommer så mye, så da er det greit med litt snø.
Sparkstøtting
21 jan 2007 22:22

Det er is og snø der ute nå. Hvitt. Og jeg fant fram den sparken jeg kjøpte på loppermarked i sommer.
Det var gøy, gett. Skikkelig vintergøy. Bikkja fikk seg en løpetur og jeg oppdaget at jeg ble sliten som om jeg jogget og munnen var jo selvsagt åpen i den kalde luften så jeg kjenner lufteturen i halsen nå etterpå.
Herlig!
Aprikostreet
22 jan 2007 19:04

Jeg har festet 2-3 lag tynn agrylduk rundt aprikostreet idag. Det er kaldt nå, minus 9, (*) og jeg innbiller meg at det kan være godt å beskytte treet litt. Dessuten beskytter det litt mot sola når den kikker innom en bitteliten stund i 12 tida på dagen (når den står mellom husene mot sør). Jeg vil jo ikke ha blomster alt for tidlig på treet mitt. Nå får aprikostreet sannsynligvis ikke blomster allerede i år, men prinisppet er jo det samme… .
Igår gikk jeg ut og «tråklet» hekken mot naboen fast mot gjerdet. Jeg brukte hamp-tråd i tre høyder.
Nå har det jo kommet litt snø og om det kommer mer i vinter, så måker nok naboen en snøhaug inntil gjerdet igjen. I vinter vil jeg prøve å unngå brekkasje i hekken.
(*) Rettelse på kvelden: Nå, klokka 21 var det minus 14 ute. (hutre, hutre).
Forkjøla og litt mer vinter
29 jan 2007 00:23

Jeg har vært forkjøla i helgen. Men er bedre nå. Heldigvis.
Det snødde litt idag – pent og hvitt og 3-4 cm fluffy lett-snø, ikke noe å måtte måke og stresse med, bare pent.
Det er noen få minusgrader, er meldt mildere utover uka.
Blodbegerbarna på pulten min har det utmerket. Det spirer fler og flere, så det er nok fullstendig unødvendig med mørk spiring på dem.
Ellers har jeg ikke begynt på våren ennå. Har tenkt å så persille litt tidligere enn før, de er trege med å komme igang. Ifjor sådde jeg 1/3. Også vil jeg ha gulrøtter i melkekartong igjen. Det var mye morsommere enn å ha dem i rad i pallekarmen. Da jeg sådde dem inne i melkekartong sådde jeg ca. 15/3, så jeg gjør nok det samme iår.
Sånn er det med forkjølelse; hodet får tid til å tenke og planlegge og fundere på hagen.
Sjokoladecosmos og himmelblomst
30 jan 2007 15:33

Knollene av Cosmos atrosanguineus (sjokoladekosmos) og Commelina coelestis (himmelblomst) har ligget tørt, mørkt og kjølig i torvstrø i kjelleren siden i høst ( i mellomboden).
Disse plantene tar jo ikke så stor plass, så jeg idag har jeg plantet dem. I potter med krukkejord. De står nå under plantelyset i kjelleren.
I fjor satte jeg commelina rett ut, de brukte veeeeldig lang tid på å spire. Og sjokoladekosmosen tar jo ikke mer plass enn en pellis, så den kan også få lov tll å begynne på våren allerede nå.
Jeg er nokså spent på om de har overlevd vinteren og om de spirer i det hele tatt. De virker veldig tørre, men faste.
Cannaknollen står igjen i kassa, den er fast og fin og jeg så et liten «spire-dutt» på den. Men det er alt for tidlig å plante den nå .
Sjekket dahliane samtidig. De spirer med hvite, lange, tynne spirer i sitt tørre, mørke, kjølige leie i torvstrø. De oppfører seg akkuarat som vanlig, med andre ord.
Tillegg, den 6/2:
Cosmos atrosanguineus (sjokoladekosmos) begynte å mugne og det viste seg at den var råtnet tvers igjennom. kanskje jeg ødela den da jeg grov den opp fra verandakassen i høst?. Jeg har nå bestilt en ny knoll fra Zimtrade. Til høsten behandler jeg den som pellis og ikke som dahlia.
Commelina kommer fint, den har blitt fast og har fått små spireøyne allerede.
Høstet litt varmkompost idag.
04 feb 2007 13:42

Jeg høstet et trillebårlass fra bånn av varmkomposten idag (for nå var’n full).
Det er grønt der ute igjen, med litt frost i bakken. En tæleskorpe på ca. 5 cm, tenker jeg.
Jeg gleder meg til det blir ordentlig vår og jeg skal bruke av bingen der varmkomposten ligger og modner.
Jeg fjernet de tre lagene med agrylduk fra aprikostreet (jeg tok det rundt hele treet da det var så veldig kaldt.). Isteden har jeg nå et enkelt lag som er festet oppe + ltt ut fra treet på bakken = en tynn «telt-skjerm» som beskytter mot vårsola.
Handla på Impecta, Zimtrade og Rara Växter idag.
04 feb 2007 21:39

Fra Zimtrade har jeg bestilt knoller:
Dahlia bluesette – blå, – tenker til «rundkjøringen» (dahliabedet)
Dahlia floorinoor – orange – til «rundkjøringen»
canna striata – orange blomster, vakre blader med hvite renner- «rundkjøringen»
fresia dobbel – purpurblå – foran verandaen
montbretia babylon – orange – foran verandaen
calla – aprikosorange. – i urne sammen med blå verbena kanskje?
Tilleggsbestilling 6/2:
Cosmos atrosanguineus – sjokoladecosmos. (den jeg hadde overvintret tørt og kjølig råtnet da jeg plantet den = den var allerede død) Det er mulig jeg ødela rota da jeg grov den opp fra verandakassa i fjor høst.
=300,00
Fra impecta har jeg bestilt frø og litt til:
salladsärt Tom Thumb – lav, kan stå i kasse/krukke – i verandakasser?
nicotiana only the lonely (nå har jeg vært avhengig av andre hvert år, heretter har jeg egne frø.) – høy hvit – ved porten (som ifjor)
Nicotiana avalon white – lav, hvit – med brugmansia i kobberkjelen + verandakasser.
nicotiana avalon red – lav rød – i verandakasser + i kobberkjelen.
vermiculitt og perlite, en pose av hver.
en merkepenn
commelina coelestis. Jeg har jo etpar rotknoller fra ifjor, men har lyst til å prøve med frø også, så jeg får flere planter. – i bed – jeg finner nok plass til en så vakker blomst, kanskje foran verandaen?
ageratum houstonianum blue mink – lav, blå – som kantplante i portbedet
verbena rigida polaris – blå – i kasser/urner, f.eks sammen med orange calla
agurk Zeina
Tomat Sungold
= 199,63 NOK – det var jenta si som holdt seg rett under 200kr. -grensen det!
Fra rara Växter har jeg bestilt frø:
SPANSKA JUNGFRUN «Formula Mixture» Nigella hispanica – blå og hvit – foran verandaen?
LUKTÄRT «Oxford Blue» Lathyrus odoratus – blå – foran verandaen?
SALVIA: SAFIRSALVIA «Light Blue» Salvia patens – foran verandaen?
VALLMO: RÅGVALLMO Papaver dubium – rød i solbedet?
HARSVANS «Bunny Tails» Lagurus ovatus -hvit i solbedet ?
= NOK 118, kr. inkludert frakt.
Da jeg har jeg litt å pusle med utover våren.
Det blir moro med flere (og for meg nye og ukjente) knoller/løk. Jeg mistet jo endel dahlia i fjor, derfor blir det helt andre knoller iår. (aldri så galt at det ikke er kjempemoro…. )
Også tror jeg (kanskje) jeg endelig klarer å få stilt blåfargebehovet mitt.
Men – hm, jeg hadde da egentlig planer om å ikke så så mye iår…
O grader ute, jeg setter ut staudefrøpotter.
15 feb 2007 16:27


Det har vært veldig kaldt en stund nå, men nå har det snudd. Det er 0 grader ute og meldt 0 de nærmeste dagene, så i dag har jeg satt ut to staudefrøpotter jeg har sådd under litt snø og agrylduk. Wow – bare 2 potter? Ja, ja, hageåret er ennå ungt.
Jeg sådde masse stauder ifjor og året før. Iår satser jeg på litt flere ettåringer. De er det for tidlig å så ennå. Unntatt persille, de har jeg sådd allerede. Og blodbeger – de begynner endelig på 2. bladpar nå, de står fortsatt på pulten min, skal sette dem ned i planterommet etterhvert.
Jeg fikk frøene jeg hadde bestilt på Rara Vâxter idag, det var bare ettåringer som skal sås direkte ute eller inne i april/mai. Jeg venter på en stor pakke fra impecta og knoller fra Zimtrade.
Været: Det er fortsatt hvitt ute, etpar +grader nå midt på dagen idag. Ingen vind, oveskyet.
Jeg har hittil ikke trengt å måke snø iår, men det har vært et tynt, vakkert og hvitt snølag de siste ukene. Nå smelter det litt.
Idag fant jeg Snapper
16 feb 2007 20:39

Endelig fant jeg den beskjæringsaksen med lang stang og etthåndsgrep som jeg har hatt lyst på siden jeg så den i Haven i Hune: http://www.garden-gear.co.uk/FORMgallery18.htm Snapper heter den.
Jeg har sendt linken til gubben, med et hint om at det snart er bursdagen min. Den på 1,5 meter vil jeg ha.
Jeg sådde persille idag etter at frøene hadde ligget 2 dg i vann. Noen av frøene så ut som de såvidt hadde begynt å spire allerede. Jeg sår bare krus iår. Disse anti-gourmetene mine vil jo ikke ha bladpersille, så ……
Dagbladet idag
18 feb 2007 14:54

Så er jeg i dagbladet idag. Tema: sosial angst. Jeg og en annen «står frem». Om dette fører til at flere våger å ta kontakt med oss i angstringen er det bra. Jeg vet jo at det nytter å gå i angstringen.
– Men dette har jo ingen ting med hage å gjøre, da.
Skumle greier: fullt navn, og stort bilde.
Det snør, men bare litt – ennå.
23 feb 2007 15:50

Det snør. Men ikke sånn som på sørlandet der det er meldt en meter til …..
Glad det bare en noen fjoner her. Her der det meldt 4 mm nedbør (=4 cm snø).
Jeg har tenkt meg fram til at plastdrivhuset iår skal stå foran garasjen. Der er det grus og ikke gress (ifjor ødela jeg gresset og gikk i gjørme utenfor drivhuset utover våren).
Jeg har satt verbena-frøpotta i kjøleskapet – dette er første gang jeg invaderer mat-kjøleskapet med plantepotter – og jeg har gjemt potta innerst, bak appelsinmarmeladen, så de jeg bor sammen med ikke skal oppdage den.. . Noe forteller meg nemlig at de ikke vil sette pris på såpotter sammen med maten. (merkelige folk…
)). Så får jeg bare satse at de heller ikke leser hagedagboka mi.
Jeg bestilte vermi og perlite fra impecta. Og det har kommet, så nå tester jeg ut og blir kjent med disse to produktene.
Været: snø i lufta, men ikke så mye, minus 4 grader. litt vind, men ikke så kraftig. Nokså greit vintervær egentlig.
Bakken er frossen og snøen dekker jorda såvidt.
Barberer brugmansia
27 feb 2007 15:45

Igår fjernet jeg bladene på brugmansiaen. den har blomstret i et par omganger i vinter nede i planterommet. Iår skal jeg holde den bladfri nedover stammene, så den blir litt stiligere enn den var ifjor.
Jeg lot de helt unge skuddene i tuppene bli værende igjen.
Verbena står i kjøleskapet, litt frø på pulten og noen i planterommet. Men den helt store så-tiden har ikke begynt ennå.
Jeg har masse frø jeg har planlagt såing 1/3 på. Så i løpet av uka kommer non litt mere i jorda.
Det funker bra å ha frølister på excel – i alfabetisk rekkefølte -det går raskt å sjekke hva jeg gjorde i fjor og jeg behøver ikke «finne opp hjulet» på nytt hvert år.
Snøen ligger våt ute. Ser ut som jul. ca. 15 cm tenker jeg.
rundt 0 grader. pent og hvitt. Ingen vind idag. Og overskyet.
Såtiden har begynt
01 mar 2007 02:01

Idag har jeg sådd litt forskjellig. Mye som skal stå både lyst og 20 grader, så det er fullt på pulten min. Også har jeg ryddet plass til vårens såing nede i planterommet. Det er god plass. – foreløpig…..
Jeg skriver inn i excel alt jeg sår i år også. Den sålisten fra ifjor er gull verdt og denne her blir også det.
stiklinger og frø og vår
08 mar 2007 01:47

Da jeg kom hjem fra kiropraktoren idag tok jeg en liten tur i hagen. Det er frost i bakken, men gresset har aldri mistet grønnfargen denne vinteren. Jeg kikket på staudefrøpotter og pottene i barnehagen, jeg kikket på staudene i bedene og så at veldig mange av dem har god nyvekst allerede. Det kommer friskt og grønt opp fra bakken.
Snøklokkene er iferd med å springe ut – ja det lever i hagen min.
Jeg hadde et lite uhell og brakk av en gren av clematis macropetala «maidwell hall» (den blå ved portbuen). Jeg gikk videre med avbrekket i hånden og kikket videre: Jeg lurer på om jeg bør beskjære litt snart nå – sånt som skal beskjæres på våren. knoppene vokser og åpner seg snart.
Jeg tok med meg clematis-avbrekket inn og ned i planterommet. Der laget jeg 13 stiklinger av den og satte i en høy potte. Jeg skar hver stikling av rett over et knoppepar og trykket den lange stilken ned i potta med knoppene såvidt over jorda. Dette er selvsagt treaktige stiklinger, og jeg har ikke prøvd dette før – går det så går det.
jeg har ellers begynt såingen nå. Stuller litt inne på planterommet hver dag.
Å gå der ute i dag – det var så deilig, det var lukten av vår, av hage, det var planlegging av nye bed: skal jeg flytte den? skal jeg beskjære den? Nei, så fint, tenk at den kommer allerede nå…. Ja det er godt mulig at jeg snakket med meg selv.
Nå er det snart vår!
Prikling og radio
10 mar 2007 19:11

Idag satte jeg igang med å prikle ageratum (lav, blå blåkorg). Jeg vil ha mange av disse i år og hadde sådd nokså tett. Jeg tok jobben mens Hallo i uken var på radio og priklingen gikk som en lek mens jeg lyttet på ukens høydepunkt på radio.
Jeg prikla ut salvie patens også.
Ja, jeg er godt i gang med å fylle opp planterommet…..
Jeg skadet meg litt idag; jeg sykla til butikken og da jeg skulle sette meg på sykkelen igjen etter å ha gått over fotjengerfeltet, glapp giret og jeg fikk en vond strekk i venstre kne. Det er fortsatt vondt og litt hovent. Jeg har sittet med is, det hjelper, og jeg har smurt med orudis, som også hjelper. Det er bare vondt når jeg går (spesielt i trapp)
Jeg håper det ordner seg – knevondt er noe herk. Jeg har time hos kiropraktoren på mandag (pga ryggen) så om det ikke går av seg selv før da, får jeg ham til å se på det.
Været:
Det blåser idag. Måtte fjerne agrulduken foran aprikostreet så den ikke skulle revne i vinden.
Det er grønt, mildt og vår. En nokså ok mars dette her.
plantasjen og stiklinger og sånt
12 mar 2007 23:57

Jeg tok en tur på plantasjen idag etter å ha lest om stiklinger til 13 kr. stykket. Jeg tok med meg to stiklingplanter hjem: Bacopa «great purple» (blå) og calibrachoa million bells (rød). Bacopaen tok jeg to stiklinger av.
Også sto jeg lenge foran veggen med Dahlia (og andre knoller) og tok med meg to Dahlia: «color spactacle» – orange kaktusdahlia 100 cm høy og «red pigmy» – kaktus, rød, lav (50 cm).
Da tror jeg dahliabedet blir like bra som før den store dahlia-døden jeg utsatte dem for i høst…….
jeg kjøpte også noen billige påskeliljepotter som kommer med gule blomster om noen uker + litt jord og sånt.
Stiklingene har fått større potter, dahliaknollene ligger sammen med de som overlevde i høst, påskeliljene står i planterommet. Jeg skal sette dem ut når det nærmer seg påsken.
Været: mildt, vind, vår. snøklokkene blomstrer.
Bort med brudespirea’n
14 mar 2007 10:59

Idag gjorde jeg det. Jeg grov opp brudespireaen i portbedet. Vekk me’n.
Jeg har vært misfornøyd med den i et par år nå (etter at hagegalskapen tok helt av…he, he). Og i går så jeg at den hadde fått sykdom på seg: Masse røde vorter oppover grenene, jeg tror sykdommen heter rødvorte eller noe sånt, men selvsagt noe mye finere på latin: Nectria cinnabarina. Og sykdommen tyder visstnok på at mesteparten av grenene faktisk er døde, for rødvorte vokser visst bare på dødt tre.
Så jeg bestemte meg igår kveld og nå i dag gjorde jeg altså kort prosess. Jeg gruet meg litt for jeg har jo hørt skremselshistorier om at det nesten er umulig å grave opp spirea.
Men det gikk veldig greit.
Jorda var smuldrete og fin, så jorda mi i portbedet tror det er vår nå.
Jeg fyllte opp hullet etter spireabusken med kompostjord.
Jeg ser for meg sommerblomster der spireaen sto. Tror det blir bra, jeg.
Været: overskyet, mildt. Vår.
Våren i portbedet og hagebesøk
15 mar 2007 14:06

Jeg har fjernet tørre staude-pinner fra ifjor og ryddet litt i portbedet. Så nå kommer snøklokker og krokus til sin rett der de blomstrer.
Den hvite Potentillaen som jeg stammet opp til et tre i fjor, gjør seg veldig godt nå. Alle staudene har allerede begynt (såvidt) med årets vekst, så det var jo på tide å fjerne fjorårets tørre pinner…
Nå er jeg igang igjen. Ryggen verker, men det gir jeg f…… i.
Senere:
Etterpå kom AnneG innom på et lite hagebesøk. Og det er moro å få lov til å preke, snakke, plapre ivei om hagen med en som gidder høre på. (Æ’kke mye mulighet for sånt her i huset til vanlig…
).
Takk for besøket AnneG!
Clematis
17 mar 2007 22:09

Jeg tok runden og beskar gruppe 2- og gruppe 3-clematisene mine idag.
John paul II i barlinden og multiblue i lykkefunden er gruppe 2. De beskar jeg toppene på, ned til rett over etpar fete knopper. I tillegg tok jeg en av stammene fra bånn på John Paul II, så den danner nye skudd fra rota – det er jo sånn jeg gjør med andre busker.
Dette er første året jeg beskjærer den riktig, jeg har alltid misforstått og beskåret den 25-50 cm over jorda, mens det som står er jo at det er de øverste 25-50 cm som skal skjæres bort….
Kanskje jeg får to blomstringer på den iår.
Gruppe 3 beskar jeg helt ned, de blomstrer jo på årets skudd.
Det har blåst veldig idag, så jeg har ikke fått gjort noe annet ute idag. Men det kommer nok flere vårdager….
Staudeflytting
18 mar 2007 14:22

Det blåser og som Solfrid så treffende skrev, det er juksevær om dagen. Sola skinner, så det er fristende å gå ut, men der ute blåser det frysevind.
Nåja, jeg gikk nå ut allikevel idag. For jeg må jo flytte på de staudene jeg har bestemt meg for å flytte. Jorda er jo smuldrefin og staudene har allerede begynt å spire.
Jeg brukte av komposten min og den som er 2-3 år er virkelig fin nå. Herlig duft og fin konsistens. Det er så bra atte!
Jeg flyttet Kirengeshoma palmata fram til der brudespirean sto (i portbedet), nå kommer den nok mer til sin rett. Det er noe veldig tiltalende med den planten og nå blir den mer synlig.
Jeg satte den bakerste Sedum spectabile (den sto så langt bak i fjor at den ikke rakk å blomstre, så den trengte litt mer sol) dit kirengoshoma sto.
Jeg flyttet Clematis juin Mrs. Robert brydon fra vestebedet til inntil garasjen. Den trenger litt mer sol enn den fikk ifjor. Jeg satte etpar revebjeller der den sto i vestbedet.
Også beskar jeg pilen (viminalis) og tar vare på de rette, lange. De skal få ligge i etpar uker før jeg lager noe av dem.
Egentlig skal man visst skjære pilen på høsten…. Ja, ja, man lærer noe nytt hele tiden.
Jeg har i hvertfall lest meg til at de skal ligge og tørke litt i etpar uker, så skal de ligge litt i vann før de formes og flettes med.
Jeg skal ikke bruke disse til å sette i jorda og lage flere planter, jeg skal bruke dem til å holde sammen stativer til plantene i bedene – uten jordkontakt.
Jeg planlegger å flette dem sammen til «netting» som stauder kan vokse opp igjennom f.eks.
Ja, da ble det litt utehaging idag også. Og jeg er veldig fornøyd med at Kirengeshoma når står der den stygge spireaen sto.
Plenfjerning og nye bed
19 mar 2007 14:16

Jeg gikk ut med mantisen, etpar spader og trillebår. Det tok ikke så lang tid som jeg trodde det skulle ta. Nå har jeg laget til bedet ved pæretreet der det skal stå 3 pryd/nytte-busker: Svarthyll, aronia og bærsøtmispel. Disse tre skal lage skjerming mot kompostområde fra det som har blitt den sitteplassen vi bruker mest i hagen. Dessuten vil buskene lage litt mer skygge der (vi liker skygge når vi sitter ute). Og selvsagt skal jeg høste av dem. Vi snakker jo om nyttedelen av hagen min.
Samtidig laget jeg en utvidelse av urtestaudebedet, så det får en avrundig mot nordvest. Mellom disse to nye bedene blir det en sti fram til komposten.
Jeg skal flytte de høye staudene til utvidelsen, så blir det mer luft ved bærbuskene.
Og jeg glemte selvsagt å ta før-bilde.
Tillegg senere på dagen:
Jeg gikk ut igjen. Tror nesten jeg blir bedre i ryggen av å grave og holde på….. .
Nå dro jeg fram kompostkverna og kjørte staudepinner igjennom. Det ble endel. Jeg beskar (og brakk av) staudepinnene fra nesten alle bedene. Urtepallekarmen står igjen og litt her og der rundt omkring.
Og så fikk jeg svar fra Rød planteskole om at de selger de buskene jeg skal sette ved mitt nye bed ved pæretreet. De skal ha klart salgsfeltet sitt etter påske, så jeg venter til da.
Det er deilig å bruke kroppen i hagen igjen.
Enda senere:
Jeg sjekket hvor mye vår det var for et år siden. og det var det ikke.
Se her fra min egen dagbok for ett år siden: (19/3 – 06):
Sitat: |
Jeg har fått høstet fra varmkomposten. Idag gikk jeg ut og klarte å tråkke meg fram gjennom snøfonna til baksiden av vamkomposten (der tømmeluken er).Nå har jeg sittet ute i sola på verandaen en stund. Deilig og varmt. Jeg hørte på radio og leste aviser. Påskesteming. Snøen har falt litt sammen de siste dagene, men fortsatt er det hauger på en halvannen meter, men der ingen har gått og det ikke har fonnet seg er det litt under en halvmeter snø. Det er dessuten meldt sånn vær framover også, så det blir nok lenge til jeg kan begynne å tenke på plante ut aprikostreet. Heldigvis holder kjellerboder seg på +4 til +5 grader, men det ser ut som om skuddene langs stammen på treet begynner å vokse såvidt. Treet vet nok at det burde være vår nå….. |
Satt ute for 1. gang iår.
20 mar 2007 17:18

Jeg hentet en hagestol i garasjen og satte meg i sola på verandaen idag. Det ble faktisk veldig varmt. Også vasket jeg sengetøy og hang til tørk ute.
Begge deler for første gang iår.
Jeg priklet ut persille. 16 planter. 4 i hver potte (8 cm potter).
Det er skikkelig vårstemning nå.
Beskjæring og sånt.
22 mar 2007 22:37

Jeg satt litt ute i dag også, deilig i sola. Men det blir jo kjedelig, så jeg hentet litt utstyr og beskar bittelitt på de to epletrærne jeg ga skikkelig beskjæring ifjor. (fjerna noen småskudd som gikk innover i treet). Og så beskar jeg søtmispelhekken og aronia; jeg fjernet de eldste (høyeste) grenene helt nede fra bakken.
Jeg laget til stativ-stolper av de retteste stammene. La dem i garasjen til senere bruk.
Også så jeg litt nærmere på lykkefund-stativet mitt (= det gamle plommetreet ved portbedet). Treet løsnet jo nesten fra bakken og falt halvveis over i vinter etter masse regn og kraftig vind.
Dette treet består egentlig av to stammer fra bånn og jeg så nå at den ene stammen faktisk er brukket helt nede ved bakken. Den er helt løs. Jeg støttet det litt opp.
Imorgen får jeg hjelp av gubben til å fjerne det (jeg klarer nok ikke det alene, selvom jeg har den tøffe motorsag-alligatoren min ).
Jeg er usikker på om jeg skal beskjære den andre delen også. Mulig jeg fjerner toppen og bare lar stammen stå igjen. For treet er jo halvdødt og fungerer som klatrestativ for lykkefunden – jeg kan ikke ta sjansen på at det blåser over ende og tar med seg lykkefunden (og garasjetaket). En stamme er mye stødigere enn en topp med masse smågrener som vinden får tak i.
Jeg får se på det imorgen når vi har tatt bort den avbrukne halvparten.
Plommetreet er tatt ned.
24 mar 2007 17:00

Begge stammene på plommetreet som lente seg over i vinter viste seg å ha brukket tvers av rett under jorda. Så alt måtte bort.
Vi (gubben og jeg) brukte alligatoren til de tjukke grenene og kvister gikk i kompostkverna, så nå er det et lag med kverna kvist foran kompostbingene (der jeg går hele tiden) og en liten haug med ved til tørking ved garasjen.
Ferdig rydda opp og frakta bort.
Lykkefunden (som har brukt dette treet som klatrestativ) ble ikke skadet.
Jeg har laget et midlertidig stativ av noen gamle, høye bambusstenger og jeg festet den lengste rosegrenen i taket på garasjen. Jeg tror det blir stilig. Men jeg må nok skaffe mer solid rosestativ ettervhert.
Jeg fant et før-bilde fra 2005 og tok et etter-bilde sånn det ser ut nå. Tror det blir bra, jeg.
Jeg har flyttet barnehagen idag.
25 mar 2007 20:58

Barnehagen ( =en pallekarm med litt jord, der jeg setter potter med småplanter «på vent») har stått i hjørnet bak verandatrappen. Skjult fra hagen og sola, men rett i fleisen når man kommer inn gjennom porten fra gangveien.
Idag har jeg flyttet barnehagen til asparges/jordbær-området. Jeg la duk under og ut på sidene, så det blir greit å klippe plenen langsmed. Jeg trenger jo ikke komme til asparges-pallekarmene fra begge sider, så dette synes jeg var en god ide!
Jeg fikk da samtidig en plass til såpotter mellom barnehagepallekarmen og jordbærbedpallekarmen.
Der barnehagen har stått i etpar år, i hjørnet bak verandatrappen, skal jeg frese opp jorda og plante min Minette-rose. Den står fortsatt i potte, men lever og har masse røtter og knopper.
Jeg kan jo sette endel flittiglise rundt denne rosebusken iår, siden jeg ikke klarte å kaste noe da jeg priklet ut for etpar dager siden…….
Jeg har også drevet med denne leken: «hvor skal jeg sette kobberkjelen» idag. Og det står nå en bambuspinne ute i plenen der jeg (tror) den skal stå, sånn at jeg får sjekket hvordan det blir fra alle kanter.
Været: idag har det vært sommer, med 25 grader i sola, varmt og deilig. Men kjølig nå som sola har gått ned. Jeg kjenner at huden i ansiktet har vært i sola idag.
Satt i sola idag.
27 mar 2007 00:33

Idag klarte jeg det kunststykket å sitte i sola og lese/sole meg/slappe av (etter timen hos kiropraktoren) istedenfor å gå ut i hagen og gjøre ett eller annet.
Wow! Jeg er imponert over meg selv.
Imorgen skal jeg plante litt – trur eg.
Minette har fått plassen sin.
27 mar 2007 19:08

For 2 år siden (juli -05) fikk jeg i bytte fra sipsey en rotet avlegger av Albarosen Minette. Den har stått i barnehagen og hatt det greit der – stor potte og jord rundt potta. Men nå har den fått plassen sin.
Der barnehagen var er det nå et flunkende nytt bed med Minette tronende som eneste beboer (enn så lenge).
Jeg planlegger og tenker ut hva som skal stå sammen med den.
Vi snakker om skyggeplassen bak verandatrappen, inntil huset mot nordvest.
Sola kommer fram dit på kvelden hele sommerhalvåret (fra nå og til september). Og dette er bak verandatrappen så høye planter får sol i toppen mesteparten av dagen hele året. Det er lunt i dette hjørnet og ett av stedene der snøen tiner først.
Jeg setter nok endel skyggetålende sommerblomster sammen med den iår (flittiglise har jeg ihvertfall masse av), mens jeg tenker ut hvilke stauder den skal få lov til å dele bedet sitt med.
Vareopptelling i barnehagen
30 mar 2007 16:34

Idag satte jeg meg ned med papir, blyant og gode øyne. Jeg skrev ned og noterte innholdet i alle pottene som nå står i barnehagen min. Det var ikke lite. Også jeg som trodde jeg ikke hadde noe særlig…..
De fleste av disse ble sådd i januar og februar -06, noen ble sådd i -05 og -04, Noen av disse har jeg fått som bytteplanter.
Noen har ikke kommet opp ennå iår, så jeg vet ikke om det er liv i potta, noen er det mange av, noen er det én av. Jeg har alt sirlig notert i excel.
Her er oversikten over alle sortene:
Achillea millefolium
agastache rugoso (koreana)
Ajuga?
Akeleie
Allium fistulosum
allium barsczewskii
Allium Beesianum
Allium narcissiflorum
Althaea officinalis «romney marsh»
Anaphalis margaritacea
Anemone multifida rubra
Anemone nemorosa
Anemone obtusiloba
Anemone sylvestris
Arnica montana
Artemisia
Astrantia major
Carex grayi
Carex pendula
Cimicifuga elata.syn. Actaea
Cimicifuga rasemosa
Clematis alpina
Clematis alpina cyana
Clematis recta
Datura
Drueplante
eremurus robustus
eupatorium purpureum
Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’
Fragaria
Fragaria
Gentiana Verna
Geranium
Geranium himalayense
geranium sanguineum v. Striatum
Gomphostigma virgatum
helenium
Hyssopus
Kniphofia
Lavandula angustifolia
Liatris spicata
Lilium martagon
Lychnis coronaria
monarda citriodora
papaver rupifragum
Perovskia
Phlox
polygala calcarea
pulmonaria officinalis
Rosa (alba-rose)
Symphyandra pendula
Tanacetum balsamita
Thalictrum aquilegifolium
Trollius chinensis
verbascum phoenicum hybrids
Skikkelig hage/hus-jobbelørdag.
31 mar 2007 16:57

Idag begynner påsken og huset så ikke ut. jeg tok over 1.etasje. Ikke grundig, men sånn at jeg synes det er mer ok å være inne når jeg kommer inn fra ute i hagen… .
Etterpå tok jeg på meg malerklær, fant fram det jeg trengte og ga alle pallekarmene et strøk utvendig med oljebeisen. De har stått der i to år nå; de trengte et strøk.
Etterpå brukte jeg litt tid på å finne ut hvorfor Mantisen ikke var snill mot meg, men så skjønte jeg det: møkkete filter. Og jeg har ingen filtre igjen, så jeg må bestille. Ja, ja – da gikk jeg løs på den lille forandringen av pæretrebedet som jeg hadde planlagt. Det gikk jo greit uten maskin også (men hadde gått fortere med). Jeg laget jo dette bedet for noen dager siden, men har irritert meg litt over formen – så det var snakk om justering – utvidelse av bedet mot kompostbingene og forminske bedet = legge gresstorv på siden mot hagen.
Nå er det gjort og jeg er fornøyd.
Jeg tok meg også tid til å sitte på verandaen og høre på hallo i uken i sola. For det er like mye sommer idag også. Ikke har det vært kuldegrader på natte de siste døgnene heller. + 24 på dagen og + 1-2 på natta. Ikke verst for mars måned.
Imorgen er det palmesøndag og det var utrolig folksomt i butikken idag. Det er nok mange som skal på hytta nå i påsken. Jeg deler gjerne det fine været med de som kommer jeg.
Senere, på kvelden:
Nå har jeg satt canna + calla til driving. De står i potter i vindu mot vest.
Imorgen skal jeg så 1/4-frøene.
Hagemøbler på plass
01 apr 2007 20:39

Idag fortsatte jeg på vår-rengjøringen. (ikke at jeg pleier å gjøre rent på våren, men…. ).
Jeg begynte med å vaske verandaen, så pusset jeg vinduene i 1 .etasje (skal jo ha bursdagsselskap for minstemann om en uke). Deretter fant jeg fram og vasket hagemøblene. Deretter satte jeg dem på plass i hagen. Inkludert hengekøya. Også innviet jeg hengekøya for i år… .
Det blir fint med sittekrok inntil det nye pæretrebedet. Ja, det var riktig tenkt av meg den bed-utvidelsen der.
Stolhaging
04 apr 2007 20:45

Jeg begynner herved å notere med for hvor mye jeg sitter ned og hvor mye jeg hager aktivt. Det er jo en god ting dette; at vi minner hverandre på at hagen skal nytes også, ikke bare jobbes i.
Tror nok jeg kom fram til 1/1 idag: LItt pusling i kjelleren med prikling, hypping av gulrøtter og vanning og litt sitting ute i hammocken (påtross av kald vind) og litt sitting inne med nesa i «hagen for alle» som kom idag. Jo – sånn ca 50/50 ble det nok. Jeg synes 1 er en fin idealtid, jeg.
Hagepuslet litt idag også.
06 apr 2007 17:40

Jeg ryddet urtepallekarmen idag; fjernet tørre pinner fra ifjor og la på litt modnet varm- + kald-kompost + litt hønsegjødsel + litt torv og strø oppå. Vannet.
Oregano, fr. estragon, sitronmelisse, gressløk, kinesisk gressløk, luftløk, pipeløk, hvitløk og alle myntene har begynt å vokse etter vinteren. Resten sover fortsatt.
Og dette gjorde jeg med innesko og inneklær (jeg skulle bare ut litt og se på noe og så begynte jeg liksom….. ).
Ungdommene hjalp meg med å flytte kobberkjelen dit den skal stå heretter. Jeg luket også litt her og der.
Også beskar jeg aprikostreet. Det skal beskjæres nå (i følge boka om forming av viftetre). Mye lesing til en jobb som tar ca. 3 minutter…. :
Jeg dro av alle knopper som går utover og innover, + beskar grenene inn til ca 30 cm. I sommer skal jeg fjerne alle skudd unntatt 1 som forlengelse av grenen, 2 på oversiden og 1 på nedsiden av hver gren.
Også tok jeg for meg stolhagingen. Jeg går alvorlig inn for dette nå. Jeg tok med meg en hagebok og satte meg i hammocken.
Det blir forresten helt riktig med kobberkjelens nye plassering i forhold til å sitte i hammocken… .
Ellers viser det seg at Levkøy-frøene (matthiola incana) jeg fant, spirer etter 5 dager (!). De var fra 1999 og har ligget varmt i en skuff. Morsomt.
Snøvær i dag
09 apr 2007 01:32

Idag kom snøen. Masse snø. Litt morsomt at for noen dager siden var det så varmt at jeg fant fram hagemøbler og parasoller, vi gikk i t-skjorter, svetta og trengte parasoll mot sola.
Og i dag er alt dekket av snø.
Jeg er glad jeg har sett på kalenderen når det gjelder å sette ut planter. Alle småttinger står fortsatt trygt i planterommet. Det eneste jeg har plantet ut kommer fra barnehagen (= de har stått ute i hele vinter).
Snøen smelter nok fort bort igjen. Men jeg tok noen bilder av sommermøblert hage dekket av tjukt snølag.
Gjødslet
09 apr 2007 12:31

Snøen ligger i hele hagen etter gårsdagens snøfall, så jeg fant fram litt blåkorn fra ifjor (den hadde holdt seg tørr og fin i sekken sin i garasjen ) og strødde over det hele oppå snøen. Så har hagen fått sin første allmenn-gjødsel for iår.
Det er pluss noen få grader og grått ute.
senere: Også måtte jeg ut og vanne ned alt blåkorn-griset fra plantene i bedene. Det var nok ikke nok vann i snøen….. Men nå blir det bra.
Varmt igjen
11 apr 2007 16:23

Og «sommeren» er tilbake.
Jeg dro til Rød planteskole for å kjøpe buskene jeg har bestemt meg for å kjøpe, men de har ikke ferdig salgsfeltet ennå, så da må jeg vente med den jobben.
Da jeg kom hjem gikk jeg ut for å pusle litt allikevel. Spadde opp, delte og flyttet ut noen noen hvitløk, og lå litt i hengekøya.
Jeg tror nesten dette stolhage-prosjektet har fått meg til å forandre litt på hagingen min.
Etterpå satt jeg litt til på verandaen. Og så gikk jeg inn og så på BBC-hageprogram (opptak fra i dag morges).
Nede i planterommet spirer erteblomst i melkekartongene. Jeg sådde 2/4 og 4/4
Dette første gang jeg sår dem inne, jeg har pleid å så dem rett ut, men iår vil jeg ha blomstring tidligere. VI får se hvordan det går – 5 frø i hver melkekartong, skal ikke prikles, men plantes ut i klump (ta bort kartongen) sånn i slutten av mai en gang.
Det er ellers nokså fullt i planterommet og det som skal prikles ut må vente til etter at jeg har satt ut ellos-drivhiuset mitt. Regner med at jeg setter det ut ca. 20/4.
I dag har jeg satt kjellervinduet opp på gløtt, så plantene får en forsiktig tilvenning til litt mer ujevn døgntemperatur enn de har hatt hittil.
Været: sol, litt vind, varmt. Vår.
Urtestaudebedet.
12 apr 2007 11:37

Nå har jeg vært ute i det fine været og flyttet det jeg hadde planlagt å flytte i urtestaudebedet:
Jeg flyttet Isophekken til (den nye, utvidete) kanten av bedet.
Jeg flyttet den bakerste halvparten av Rød solhatt inn i nydelen av bedet (= forskjøvet Rød solhatt-området).
Jeg flyttet Monarda inn i nydelen av bedet – og jeg tror nok at de røde og lilla når står blandet. De hadde vokst sammen til én svær, tett tue og jeg måtte dele opp for å flytte…. Men det gjør jo ikke noe.
Jeg flyttet trehellene litt inn i gamle-delen av bedet, så det blir bedre plass til rips/solbær/stikkelsbær-buskene (og lettere å høste dem).
Jeg flyttet litt på et par av månedsjordbærplantene, så det passer bedre inn med sånn bedet blir nå.
jeg plantet ut balsam – Tanacetum balsamita fra barnehagen og satte i urtestaudebedet.
Jeg la på et lag med blandet kompost/varmkompost oppå jorda, mellom plantene i bedet.
Jeg raket litt og gjorde klar den delen av bedet der jeg skal ha potet og gresskar iår.
Så spylte jeg hellene rene for jord og satte på sprederen.
….det er mulig at jeg kommer litt dårlig ut på stolhagingen idag……
Tillegg senere:
Jeg tenkte at sånn kan jeg jo ikke ha det. Så utpå dagen satt jeg litt i hammocken og drakk en kopp kaffe og jeg lå litt i hengekøya og så på himmelen gjennom epletreet, så da ble det litt stolhaging idag også.
gjødsler og gjør klart.
13 apr 2007 16:50

Idag var det like fint vær og jeg brukte en liten time i formiddag i sola i hagen. (mulig det var mer enn en time, men jeg prøver å ikke slite meg ut i hagen, men ta det litt av gangen og huske å stolhage også.
Idag har jeg:
Gjort klart og gjødslet de tre grønsakspallekarmene. De fikk litt hønsegjødsel + litt varmkompost, blandet dette litt ned i jorda. pallekarmen til venstre fikk et lite lag ny sekkejord på toppen, for i den skal jeg så om noen dager (dill og kamille).
Gjødslet aspargespallekarmene. De fikk litt hønsegjødsel, litt varmkompost og litt sand på toppen.
Gjorde klart bedet der jeg skal ha poteter iår. Jeg har nemlig nå ombestemt meg – jeg bruker kroken der agurken sto ifjor, setter en pallekarm der, setter poteter og hypper ved å fylle opp i pallekarmen. Dette har jeg jo lest om og nå vil jeg teste hvor bra dette funker.
jeg ga det litt hønsegjødsel og spadde rundt.
Jeg flyttet månedsjordbær fra den venstre til den høyre grønsakspallekarmen og etpar månedsjordbærplanter fra urtestaudebedet satte jeg der også. Det blir bra.
Også fant jeg årets første snegler. Jeg er litt usikker, synes de var ltt større enn åkersneglene pleier å være på våren, men jeg tror ikke de var iberia heller. Det er vel bare det at de har overlevd fra ifjor. Jeg drepte dem.
Etterpå satt jeg på verandaen og slappet av. Det kom nytt Natur og Trädgård idag. Mye fint å lese.
Og mens jeg satt der ble jeg bæsjet på av en flygende (ukjent) fugl. Noe så frekt!
Og det var den eneste ulykken jeg har blitt utsatt for på denne fredag den trettende.
poteter i jorda
14 apr 2007 18:34

Så lot jeg meg overtale til å gjøre motsatt av hva jeg mener er klokt; potetene er allerede satt.
Jeg har satt dem i en pallekarm, dvs. jeg satte en pallekarm oppå det jordstykke der jeg hadde agurk i fjor og bønner året før (vekstskifte på gang ).
Jeg laget plantehull med en sånn man bruker for å sette løk, la over jorda, vannet og hadde på etpar trillebårlass med hagekompost.
Planen er altså å øke jordhøyden etterhvert som plantene vokser. Fordi det visstnok dannes røtter og poteter oppover stengelen når den dekkes av jord.
Dette er et forsøk, det blir artig å se hvordan dette funker.
Jeg satte dem helt sikkert altfor tett – 15 poteter i en pallekarm (3rader x 5). Tiden vil vise om dette blir bra.
Jeg kan jo lett dekke over pallekarmen med fiberduk om det kommer kjølige dager og netter.
Etterpå dro jeg ut kompostkverna og kvernet opp kvisthaugen som hadde vokst litt. Nå er haugen borte.
Jeg tok også for meg klatrerosen (den røde, gamle) på garasjeveggen. Beskar den og kjørte gjennom kverna og rett i pose som går i avfallet. For de tornene vil jeg ikke ha i komposten.
Jeg la også ut litt modnet varmkompost under hekken ++ (som gjødsel). Og et stort trillebårlass hagekompost på aspargesene.
Og avsluttet med hageprat over gjerdet og stolhaging i hammock og hengekøye. Å ligge i hengekøye med hodetelefoner, kikke på himmelen og høre på «hallo i uken» kan anbefales».
Akkurat nå er Fredrikstad på «hue», jeg ser et helikopter over byen her fra pulten min. Det er første kamp på ny stadion.
Tillegg på kvelden: De vant 3-1, så det er nok full fest inne i byen.
Imorgen er det hagetreff her i Fredrikstad. Vi skal til meg og til Hosta. Jeg gleder meg.
Satte ut ellos-drivhuset idag.
17 apr 2007 15:08

Idag satte jeg ut Ellos-drivhuset. Jeg har plassert det i oppkjørselen, på grusen foran garasjen iår. Tror det blir en bedre plassering enn den forrige som var på plen (ifjor ble plenen foran og inni drivhuset gjørme).
Jeg spylte duken inni og utenpå etter at jeg hadde satt opp huset. Tror det er noe å huske på til jeg skal ta ned huste også – det er lettere å spyle og rengjøre duken mens den sitter på reisverket.
Mens huset tørket fant jeg fram mantisen og gjorde klar de to sommer-bedene mine («rundkjøringen» og foran verandaen). Jeg kantet først, så freste jeg opp jorda, strødde på litt hønsegjødsel, så hentet jeg kompost (et trillebårlass kompost med to-tre spader varmkompost) og blandet ned med greipet.
Nå skal disse to bedene få stå og godgjøre seg noen dager før jeg setter knoller og sår direkte.
Da jeg var ferdig med dette var jeg helt ferdig og spiste litt – det slo meg at jeg er visst ikke noe særlig flink til å stolhage idag.. .
Etter maten bar jeg opp fra planterommet og satte i drivhuset. Der skal plantene få stå og venne seg til livet ute inntil jeg skal plante dem ut. Dette funker mye greiere enn å bære ut og inn.
Det er ventet litt kjøligere vær enn det har vært, med nokså jevn dag/nattetemp og overskyet så det blir ikke for mye sol og for varmt for dem sånn med en gang. Jeg har lagt ut temperaturmål, for øyeblikket er det + 10 grader der ute. Og værmeldingen sier + 7 til natta.
Jeg lot de minste småttingene være igjen i kjelleren: De jeg ikke har priklet ennå + de jeg priklet igår. Nå er det god plass der nede til å prikle dem ut + at det er plass til mye mer i drivhuset.
Deilig å ha få gjort så mye, selvom jeg nok har strøket i stolhaging idag.
Men jeg har noe å se fram til: hagetidend kom idag.
Været: sol/skyer, ventet litt regn idag. + 10 grader.
Senere:
Jeg forminsket den svære rudbeckiaen, som jeg fikk fra svigerinne og svoger på kongsten for etpar år siden, og la et rot-skille med duk mellom den og resten av portbedet. Jeg flyttet den lave dagliljen, som var i fare for å overmannes av rudbeckiaen, til garasjeveggen og satte en storhjortetrøst (selvsådd fra barnehagen) der dagliljen sto. Den blir nok en sterk nok nabo til rudbeckiaen.
Jeg la rotbitene i en svart plastsekk bak kompostbingene – for de livskraftige sakene der tør jeg ikke putte i komposten uten videre……
gulrøtter og løk
18 apr 2007 13:33

Max. i drivhuset har vært 24,7, min. har vært +1,0.
Småttingene klarte første natten i drivhuset med glans.
Men jeg legger nok over litt fiberduk i natt, sånn for sikkerhetsskyld.
Idag har jeg plantet ut melkekartong-gulrøttene. Jeg grov et dypt hull, klippet opp kartongen, uten å ta den av, satte den ned i hullet og dro av kartongen. 6 klumper med gulrøtter i den venstra pallekarmen. Jeg satte dem så dypt at bare det grønne kommer over – dessuten kan jeg hyppe om de dytter seg opp.
Sist jeg gjorde dette tok jeg ikke av melkekartongen, som det står i «grønnsakshagen» av Kaare Aamlid, men jeg tror dette blir bedre.
Jeg la over fiberduk.
Så satte jeg 1 pose rødløk, halvparten i venstre pallekarm, halvparten i midterste. Og en pose gul, avlang løk, i høyre pallekarm.
Bak løkene er det nå plass til agurkene (i den høyre) og tomatene (i den midterste). Det er ihvertfall det som er planen.
Noen av de gule satte jeg tett (lengst til venstre i feltet) – de er til å høste som vårløk.
Jeg la fiberduk over potet-pallekarmen. Så blir det fin temp der og muligheter for tidlig-poteter.
Det spirer i hele hagen.
18 apr 2007 20:29

En liten runde i hagen idag forteller meg at aroniabuskens knopper åpner seg og jeg ser at den får masse blomster iår. Syrinens blader er også i ferd med å åpne seg. Det er massevis av svulmende knopper på pilen (jeg skar den ned for å bruke pilkvistene).
Ja, nå har hagen min bestemt seg for at vinteren er over. (plantene så nok at jeg satte ut drivhuset igår…
)
kraftig vind idag.
19 apr 2007 19:08

Det blåser godt idag. Fra nord. Kald vind.
Drivhuset står like godt, men så har jeg festa det godt også.
Tempen i drivhuset fra igår: max 24,2, min + 5,0.
Ikke noe hagevær i vinden idag. Plastmøblene på verandanen tok seg en liten luftetur – men uten skader, heldigvis.
LItt senere:
Nå har jeg vært ute og tjoret fast drivhuset og lagt fiberduk over plantene inni der. Jeg la det andre tempmålet inn i drivhuset, men utenfor fiberduken – det viser faktisk hele 2 grader varmere under fiberduken enn utenfor. Og det er akkurat så mye som trengs.
LItt frost i natt.
20 apr 2007 11:03

Jeg hadde bange anelser, men det var ikke for ille etter minus 2 i natt.
Noen av de som sto øverst i drivhusteltet hadde fått litt skader på bladene. De som sto nærmeste bakken var helt fine. Det er jo god varme i bakken, så det er ikke så rart.
Nå har jeg:
– skåret bort de frost-triste bladene og tatt inn brugmansianen i kjelleren igjen (der får den stå til det er meldt litt tryggere).
– skåret bort det frost-ødelagte på flittiglise. Og coleus.
Og satt dem inn i kjelleren igjen.
Bar inn ageratum. Brettet sto på nederste hylle og de hadde ingen skader, men det står i bøkene at de ikke tåler antydning til frost, så jeg tar ingen sjanser.
Resten av småttingene har jeg satt lengst ned i drivhuset, også krysser jeg fingrene.
Det er meldt kjølig til natten også, men så er det meldt varmere igjen.
Tillegg på kvelden:
Jeg har satt alle småttingene inn i vedgangen for natten. Da kan de og jeg sove trygt i natt.
Huske til neste år:
Se på kalenderen og værvarselet, ikke på hvor stor plass du har når du bestemmer deg for å sette ut litt for å få plass til å prikle ut mer i planterommet i kjelleren!
Hører du, Lene!
Frost i natt.
21 apr 2007 14:48

Jeg er sjeleglad for at jeg bar inn småttingene i går kveld. For idag var det is på toppen av bøtta med gjødselsvann inne i drivhuset. .
Min – 3,4 og max +21 grader i drivhuset siste døgn.
Jeg vurderer ikveld om jeg bærer dem inn da også.
Gulrøttene som står ute i pallekarm med fiberduk over har ikke tatt noe som helst skade av nattens frost.
Jeg laget nytt og høyere stativ til Lykkefunden idag. Etterpå gikk jeg løs på jordbærpallekarmen: Tok vare på de 10 største avleggerne (jeg laget avleggere i fjor), fjernet gamle planter + det øverste jordlaget. Hadde på et trillbårlass med kald/varm-kompost toppet med en halv sekk kjøpejord. Så satte jeg to rader med 5 planter i hver rad.
Jeg la hønsenetting mellom radene,så katter ikke graver i den løse jorda (som de ellers mener det er så ok å gjøre fra seg i….. ).
Etterpå luket jeg vekk litt løvetann foran huset, inni gravmyrten. Vinca minor – gravmyrt er iferd med å gjøre jobben sin i grusen, som bunndekker med blå vårblomster.
Tillegg på kvelden:
Jeg har satt dem inn i vedgangen i kveld også, for sikkerhets skyld.
Idag regner det og vinden har snudd.
22 apr 2007 10:04

I drivhuset i natt: min -1,8 og jeg er glad jeg satte dem inn i går kveld. Nå er de ute igjen og det er høy luftfuktighet i drivhuset nå. + 8 og 87% luftfuktighet.
Nå kommer været fra sør etter iskald nordavind i mange dager. Det regner og det er meldt mildere fra imorgen.
De unge plantene i jordbærpallekarmen reiser seg mot regnet. LIvskraftige og grønne.
Jeg ser for meg at grønsaksfrøene og løkene jeg har satt suger til deg regnvannet og den høye luftfuktigheten og jeg kan nesten se at gresset blir grønnere i regnet.
Det er deilig å være hage»bonde».
Mildere igjen
23 apr 2007 15:53

Nå skinner sola og i natt var det mildt og greit hos plantene i drivhuset. Siste døgn der ute: min 6,1 max 28,2, (den høyeste var bare en kort stund før jeg fikk åpnet opp luftinga.
Småttingene strutter av grønnhet!
Regn er bra for hagen 🙂
24 apr 2007 16:36

Siden igår temp i drivhuset: max: +16,6, min: + 7,8. Nå, klokka 1630 er det + 14,6 der ute.
Det er høy fukt i lufta og småregn. Perfekt plantevær og godt for hagen med regn. Men jeg har ikke fått kjøpt de fire buskene mine ennå og dagene nå er så fulle at jeg får vente til torsdag eller fredag med å kjøpe inn. Men da skal jeg kose meg, da skal jeg på Rød Planteskole og kjøpe svarthyll (alv), aronia (moskva E) og amelanchier (alvdal E). Og når de er i jorda skal jeg plante ut litt forskjellig fra barnehagen og jeg skal sette ut noen knoller og jeg skal så litt sommerblomster som skal sås direkte. Ja, jeg skal riktig kose meg i hagen.
————–OT:
Men hagen må vente etpar dager til. Jeg har annet å gjøre akkurat nå: VI skal ha åpent møte i Angstringen Fredrikstad og vi har blitt intervjuet av 3 lokalaviser, så det er om oss i SA i dag, i Demokraten imorgen og i FB på søndag. Og imorgen kveld er selve møtet. Etter møtet har jeg tenkt å kollapse litt og deretter tenker jeg at det blir deilig å hage igjen.
Plantedag idag.
26 apr 2007 22:50

Temp i drivhiuset siden sist: min: +6,1, max +24,2
Nå, klokka 11 på kvelden er det +7,4 der ute.
idag morges dro jeg på Rød planteskole og kom hjem med det jeg hadde planlagt + en clematis macropetala «white swan» .
Etter at de hadde stått en stund i vann, plantet jeg ut buskene som planlagt:
Aronia moskva E i midten av pæretrebedet og i urtestaudebedet, amelanchier alnifolia alvdal E lengst øst i pæretrebedet og sambucus nigra alv lengst vest i pæretrebedet.
Clematisen satte jeg i portbedet inntil portbuen (høyre side sett fra hagen).
Etterpå vannet jeg masse.
Også satte jeg ut dahliane i «rundkjøringen». Der blir det iår mangeforskjellige og ikke så store dahliaer. Av de gamle er det bare en liten gul (med spire, så den lever) og en litt større hvit (med masse spirer).
Av de nye er det både orange, røde, og etpar fra Zimtrade som jeg slett ikke er sikker på at har den fargen de er påstått å ha – den ene skal være nesten blå og den andre skal være orange – og litt rosa.
Deretter satte jeg montbretia og fresia foran verandaen.
Alle disse skal opp til høsten og jeg har derfor satt dem samla – lett å huske, lett å ta opp.
Imorgen skal jeg så litt somerblomster som skal sås direkte ute. Nå som jeg er ferdig med å plante ut knoller og busker, kan jeg trygt sette igang.
Jeg skal også få ut det jeg har bestemt hvor skal være fra barnehagen. (av samme grunn som over….).
= Det er godt å være ferdig med å plante ut buskene.
Nå er det snart mai.
Årets første plenklipp!
27 apr 2007 18:13

Jeg begynte dagen med å klippe plenen. Det ble ikke så mye å legge på bedene, men den første veksten er jo veldig ujevn, så noen steder syntes det godt at plenen var klippet. Litt sånn «rent og pent»-resultat.
Jeg la gressavklippet på jordbærpallekarmen, pæretrebedet og litt i urtestaudebedet. Også oppå knollene jeg satte igår foran verandaen. Et tynt lag som hjelper igang meitemarkene og hindrer jordoverflaten i å tørke helt ut.
Etterpå sådde jeg ut det jeg hadde planlagt å så direkte i bedene av sommerblomster. Jeg har det i Excel.
Og deretter oppdaget jeg at sluket på vaskerommet i kjelleren var tett….. , så resten av dagen har gått med til å stake opp, ut å kjøpe flytende plumbo, vente mens plumbo virker, stake litt mer, litt mer plumbo, vente, finne fram spylegreia til høytrykkspyleren og spyle igjennom rørene – det gikk foresten helt greit, men det renner bare såvidt unna i sluket og vannstanden er rett under slukrista og vannet stiger over gulvnivå når jeg har i noe og renner så sakte ned til sitt unormalt høye nivå. Nei, noe i rørene er ikke som det skal være.
Nå skal det få stå med flytende plumbo til imorgen.
Været: Varmt, akkurat nå er det + 19,3 i drivhuset. og det kaldeste inatt var +5,5. Jeg har båret ut litt mer fra planterommet idag. Det er meldt fortsatt trygt framover.
Når har 1.plenklipp vært? Noen år tilbake.
27 apr 2007 22:04

2007: 27.april
2006: 10. mai
2005. 6. mai
2004: 3. mai
2003: 9. mai
2002: 4. mai
2001: 15. mai
2000: 5.mai. Men jeg skriver den 29/4 at gresset trenger å klippes, men det er for varmt, så jeg utsetter det. Den dagen noterte jeg +22,4 ute klokka 21 30 på kvelden.
Slike «interessante» opplysninger går det ann å finne fram når man skriver hagedagbok.
kjølig i natt.
29 apr 2007 18:55

max i drivhuset siste døgn: +22, min +0,7.
Det så bra ut på morgenen, men utover dagen så jeg flere og fler svarte blader på småttingene. Jeg har klippet bort og rensket og så krysser jeg fingra for at det liv i dem.
Jeg har lagt over dobbelt fiberduk-lag nå, kveldssola gjør så det blir lunt under fiberduken; tempen steg fra + 10 til + 17 etter at jeg la over fiberduken og lukket igjen luker og dør.
Hagen klarer seg ellers alene idag. Vi har vært på loppemarked og etterpå på besøk hos svigermor idag.
OT:
Idag var det stor reportasje i lokalavisa: Fredrikstad Blad. Om Angstringen. Jeg «står fram». Bra bilder og godt skrevet av journalisten. Men jeg tror ikke reportasjen er tilgjengelig på nett.
Skummelt og bra på én gang.
Været: sol, men ikke så veldig varmt. Vindstille. 17 grader i sola på kvelden.
barnehagen
30 apr 2007 21:27

Idag plantet jeg ut litt fra barnehagen. Til urtestaudebedet. Men jeg orket ikke å holde på så lenge ute. Er litt slapp idag.
Det har vært deprimerende å kikke inn i drivhuset; mange av småttingene har tatt skade av frosten. Idag klippet jeg bort enda mer av skadde blader og da så jeg at det er nyvekst på gang på de fleste av dem.
Så er det ikke så gæli allikevel.
Jeg har lagt over fiberduk i kveld også.
Imorgen er det 1. mai.
Agrylduk
02 mai 2007 22:50

Idag la jeg et lag agrylduk under «teltduken» i Ellos-drivhuset mitt. Dette burde beskytte mot sola og holde varmen litt bedre inni drivhuset på natta.
For det er bare sorgen der ute. Men jeg ser jo liv, det er bare så innmari irriterende at disse friske småttingene som sprutet av grønn vokseglede ble utsatt for frost. At jeg utsatte dem for frost.
Til neste jul skal jeg ønske meg en frostvakt. Nå er det for sent. Skaden er gjort.
Men når de nå står i et ekstra isolert drivhus med god beskyttelse mot sola, håper jeg at de begynner å vokse igjen. For jeg ser jo at det kommer bittesmå, friske blader i alle bladhjørner. Når jeg bare kikker nøye etter…..
Noe hyggeligere:
Når jeg rusler rundt i hagen, eller stolhager litt, fylles jeg av en enorm glede. Jeg kjenner at jeg er fornøyd med hagen nå, med bedene, med plantene, med funksjon og alt. Hagen har blitt morsom og spennende og ser så mye større ut enn den er.
Og jeg hadde jo sådd altfor mange sommerblomster iår – jeg har ikke plass til dem alle, så om noen har dødd, så er det ikke verdens undergang heller….
Været idag: Varmt, altfor varmt. Sol, ingen vind.
Vi grillet ute og høstet årets første asparges idag – rett fra hagen til grillen. Herlig!
Oveskyet vær
03 mai 2007 10:56

Idag er det oveskyet for første gang på noen dager. Så jeg har shina inne. LItt deilig det, å ha det litt rent og pent inne også. I helgen skal vi ha litt bursdagsfeiring av meg og da er det hyggelig at det ser ok ut.
Småttingene vokser igjen nå. Det er godt synlig ny vekst. De kommer til å buske seg godt – og blomstre sent pga frost-opplevelsen. Men der er liv!
Siste døgn: Min +3,2 max +24,1 i drihvuset. Nå på formiddagen er det +13,4.
Nå sitter jeg og venter på tørketrommel-reparatør, de skal komme mellom 10 og 12.
Plommetreblomstring
04 mai 2007 11:26

Max 25,5 og min +4,5 siden igår i drivhuset..
Idag er det strålende sol igjen. Varmt. Jeg har planer om å klippe plenen idag. Vi får se om jeg orker; vonde knær, fingre og rygg og jeg vet ikke hva om dagen…. er det alderen som har satt inn?
Reparatørmannen var her igår og festet på ny reim til tørketrommelen, han var hyggelig og skikkelig. Også går den ikke rundt!
Jeg tok av lokket igjen og reima ligger løst rundt trommelen, så enten har han festet den feil, eller så er reima feil størrelse. Eller så er det noen annet galt som jeg ikke skjønner.
Vi ringte ham og han kommer tilbake på mandag…….
Også jeg som hadde satt igang to fulle vaskemaskiner før jeg oppdaget at tørketrommelen slett ikke gikk rundt når det var noe inni maskinen (den ruslet rundt som den skulle da reparatøren var her, men det var jo før noe var lagt inni den).
Ute er det full plommetreblomstring, fugler på fuglebrettet, full junisøtmispelblomstring foran verandaen, på slutten av forsythiablomstringen i vestbedet, staudene vokser i bedene og tidlig-stauder blomstrer her og der bortetter. Og det er mye bedre å tenke på enn den dumme tørketrommelen og vonde fingre og knær.
Tilegg på kvelden:
Jeg klippet plenen og puslet og ruslet og stolhaget masse etterpå.
Imorgen er det lørdag og vi får besøk. Grilling og hage(selv)skryt står på programmet. Og selvsagt mistelteinvisning.
Besøk idag
05 mai 2007 10:46

I drivhuset siden igår: Max 26,6 min + 5,7.
Denne dagen starter med tåke som gir fra seg et lite yr. Perfekt plantevær og perfekt vokse-vær for alle mine nyspirte direktesådde sommerblomster. Det er meldt sol og nydelig utover dagen, og det er bra, siden jeg venter besøk med innlagt grilling idag.
Jeg har begynt dagen med Taishi og en tur med bikkja. I stua ser det ut som det bor «skikkelig» folk her (lurer på hvem det er? ) Og hagen ser nokså strigla ut siden jeg klippet plenen igår = En god start på denne helgen.
Nå åpner snart knoppene på epletreblomstene seg, tulipanene blomstrer og forsythiaen står fortsatt gul, så jeg venter med å sette på «taket» på hammocken litt til – (taket vil delvis skjule forsythiaen fra huset).
Potetene jeg satte i pallekarm under fiberduk har begynt å vise seg over jordoverflaten allerede. Planen er å beholde fiberduken til etter «alle fare for frost» + å fylle opp jord i pallekarmen etterhvert som potetrisene vokser. Et artig eksperiment.
på kvelden:
Sola uteble, men besøket ble vellykket også uten grilling. De fikk meg seg noen ramsløkplanter – etter å ha smakt ramsløk-smøret mitt.
Søndag og overskyet
06 mai 2007 16:54

I drivhuset siste døgn: max 16,2, min 8,5
Oveskyet, litt yr. Det vokser i hagen. Også begynner den jeg lurer på i urtestaudebedet å blomstre. Har tatt bilder og skal få lagt dem ut – etterhvert. Jeg vet at jeg burde vite hva denne planten er, men jeg klarer ikke å vri huet til å huske det…
Om en time skal vi på sushirestaurant og forhåndsfeire dagen min. (Brasseri 88 på brygga)
Det er hyggelig å ha ungdommene i huset for helgen.
Nabenes epletrær begynner snart å blomstre, en vårlig utsikt fra vinduet bak skjermen min.
Minette, maihage og mye som skjer.
12 mai 2007 00:02

Igår dro jeg innom Kari Kråkerøy for å hente Minetten hun hadde pottet til meg. Det ble en lang, hyggelig prat og hagetitt i kveldsmørke. Jeg kommer gjerne igjen.
Idag plantet jeg Minetten bak verandatrappen.
Det har skjedd så mye den siste uka at jeg ikke har klart å følge med, ihvertfall ikke skrevet noe om det her i dagboka. Her er det jeg husker av ukens hendelser:
– Forhåndsfeiring av bursdagen min i helgen med sushi, gode samtaler og masse latter.
-Oversvømmelse i kjelleren med etterfølgende rydding, kloring, tørking og mer vasking. Deretter regning fra høytrykkspylefirmaet.
-besøk av gamle venner med gamle minner.
– Så hadde jeg bursdag på ordentlig (dagen etter oversvømmelsen) med gaver, hilsninger og gode samtaler.
– så gikk tørketrommelen i stykker, den ble reparert en gang, en gang til, så kjøpte vi ny.
– Så gikk vifta i bilen (igjen) – den ble raskt reparert av verkstedet.
– Så fikk vi besøk av noen journalister som ville spørre gubben om noe som skjedde for mange, mange år siden.
– så en uventet telefonsamtale full av gamle minner og med et innhold som satte hodet i kaos-stemning.
– så fikk eldstebarnet nøkkelen til sin nye leilighet.
– så fikk jeg telefon fra noen som ville intervjue meg om angstringen.
– Så kom (endelig) den dingsen jeg ble forelsket i på tv-shop og bestilte i januar.
Og ute vokser gresset, ugresset og staudene. Høyt. Inne i drivhuset vokser nesten ingen ting, men nede i planterommet er det liv i de småttingene som står der og kjellergulvet er fortsatt vått, men den nye tørketrommelen er veldig fin.
Til neste uke ber jeg om at helst ingen ting skjer…… Please!
Rydder og kaster og tar vare på.
12 mai 2007 17:59

Idag tok jeg meg en lang stund med radio på øret inne i drivhuset. Jeg gikk metodisk gjennom potte etter potte. Jeg kastet endel, men mye var levende og trengte bare en stuss med saks.
Det gjorde godt.
Nå er det ikke død og tristesse der inne; nå er det de overlevende, de sterke små som deler plassen i drivhuset. Og har de overlevd til nå, så har jeg tro på dem videre.
Men jeg gadd ikke klippe plenen. Det kan jeg gjøre på mandag.
Regn.
14 mai 2007 23:35

Nei, noe plenklipp ble det ikke idag; det har regna og blåst i hele dag. Godt for hagen. Og for sukkerertene (Tom Thumb) som jeg sådde ute igår ( i urtepallekarmen og i verandakasse).
Jeg kjørte isteden på plantasjen og kom hjem igjen med endel knoller (halv pris) og en rosmarin, en salvie og noen kantstauder til barlindbedet.
Rosmarinen min klarte jo ikke drivrhus-kulda. Nå har jeg en ny. Salvien døde i pallekarmen i vinter. Nå har jeg en ny.
Jeg satte dem i drivhuset, der kan de stå inntil jeg skal plante ut.
Imorgen burde jeg klippe plenen, men vi skal hjelpe ungdommene med et flyttelass, så det bør bli plenklippevær på onsdag ellers blir jeg eier av nabolagets mest uflidde hage på 17.mai (som jo er på torsdag).
Klippet plenen og villvinhekken til 17.mai
17 mai 2007 01:30

Igår (den 15.) klippet jeg plenen da vi kom hjem igjen etter det første flyttelasset til ungdommene. Nokså flinkt av meg, om jeg skal si det selv.
Idag (dvs den 16.) klippet jeg villvinhekken og dessuten stolhaget jeg nokså mye. Og det er deilig å stolhage i stelt og frisert hage.
Imorgen (dvs idag, altså 17mai, nå er det natten og selvom datoen er imorgen, så er hodet i går) – altså imorgen, på 17.mai, skal jeg ikke gjøre noe i hagen i det hele tatt. Unntatt å nyte den.
Har satt ut til herding.
19 mai 2007 20:07

Idag satte jeg ut det siste som skal herdes. Jeg satte det i ellos-plast-drivhuset mitt:
Brugmansiaen, tomatplantene, canna og cala + litt til.
Jeg har jo ikke satt ut noe siden den store frost- og solsvi-døden i slutten av april. Men nå er det 19.mai, nå er det på tide å herde resten så jeg kan plante ut snart.
Det blåser mye idag, jeg har sittet inne og planlagt Vestby planteskole-tur. Jeg fikk nemlig noen penger til bursdagen min som jeg skal bruke til hagen.
Jeg kommer nok til å kjøpe meg et ferskentre (inntil vestveggen), etpar bringebærbusker (i bringebærhekken), en syrinhortensia ( i søgnebedet?) og noen hostaer til å sette langs alperipshekken + litt mer.
Imorgen skal vi flytte mer for ungdommene i oslo. Jeg har laget suppelapskaus som vi tar med.
Flytting overstått
21 mai 2007 12:17

Igår var den store flyttedagen til ungdommene i Oslo. LItt sliten idag, men ikke så ille. Og siden de flytter til leilighet med kjøleskap, så får vi tilbake det kjøleskapet vi hadde i kjelleren før. Så nå har jeg igjen et ekstra kjøleskap der jeg kan putte frøpotter med sære behov…. (og selvsagt god plass til mat til jul og selskaper og sånt, som jo er den offisielle bruken av dette kjøleskapet
)
For to år siden laget jeg en selvanningsurtekasse til dem. Noen flerårige, noen ettårige. Og nå, to år senere, står det igjen en livsglad fransk estragon i kassen.
Idag har jeg sådd agurk, gresskar og squash. Jeg setter pottene på pulten min til spiring.
Det er liv og godt humør i drivhuset etter milde netter og mye regn i lufta.
Siste døgn: max +24, min +7,8
Vestby planteskole idag.
22 mai 2007 20:54

Idag dro jeg til Vestby planteskole for å bruke litt av bursdagspresang-pengene mine. Jeg dro sammen med Solfrid, så det ble ikke bare kjøp; det ble en skikkelig hagepratetur også.
Jeg kjøpte:
1 Ferskentre «Frost», Treet er allerede plantet i utvidet bed ved hjørnet av verandatrappa.
2 aspargesplanter » Aarslev nr. 270″ (for å erstatte etpar som hadde dødd),
3 Bringebær » Glen Ample» for å erstatte der det har blitt hull i bringebærhekken. Jeg skal skifte ut jorda der samtidig.
9 Hosta undulata albomarginata. De skal settes langs alperipshekken.
1 Hydrangea paniculata «grandiflora». For det hadde jeg i min gamle hage. Planlegger å sette den i utvidelse av søgnebedet.
På vei hjem kjøpte jeg etpar brett med hvit kantlobelia utenfor Rimi på ørebekk.
Og hjemme hos Solfrid fikk jeg litt der også:
En tue med alchemilla mollis – den har jeg delt opp og plantet ut under / rundt minette.
En Lychnis coronaria ‘Alba’. Satte ved ferskentreet.
En Gentiana makinoi og tre småplanter (av samme sort) som Solfrid ikke helt husker hva heter. Jeg satte dem også ved ferskentreet.
Etterpå var jeg sliten; Forkjølelsen som jeg har latt som at jeg ikke har, bestemte seg for å minne med på at den er her.
Men plantene går jo ikke sin vei. Jeg har vannet dem og satt dem på nordsiden av huset. Jeg fortsetter å plante ut en annen dag.
Været nå : + 12 grader og ikke en sky på himmelen, sola står over åskammen mot nordvest og skinner rett i øynene mine her jeg sitter. Ute er det litt kjølig vind. Det var varmt og overskyet før idag.
Tempen i drivhuset siste døgn: max: + 27,2. min +5,8
Plantet og utvidet bed og en liten tur tilbake til Vestby
23 mai 2007 17:04

Jeg startet dagen med å være veldig klar over at jeg hadde gjort en «feil» igår; jeg hadde jo kjøpt den lille, billige syrinhortensiaen – av gammel spare-vane. Men dette er jo bursdagspengene mine og de skal jeg ikke knusle med. Og da jeg var på Vestby igår misforsto jeg og trodde ikke de hadde H. pan. grandiflora som oppstammet (jeg så bare de to andre sortene de har). Men igår kveld så jeg på nettsiden deres at det har de.
Så jeg startet dagen med å ringe dem og spørre om jeg kunne bytte. Og det var helt greit. Jeg dro opp og kom hjem igjen med en oppstammet syrinhortensia – høy og kraftig.
Jeg holdt på lenge i hagen:
1 Utvidet bedet på sørvestsiden av porten (også kalt søgne-bedet) med surjord til syrinhortensiaen. Plantet syrinhortensiaen og flyttet dit en hosta (great expectation, den sto litt dårlig plassert, nå har den det bedre).
2 Falt overende bakover midt oppi all redskapen mens jeg holdt på med syrinhortensia-plantingen. Naboungene gikk forbi og spurte bekymret om jeg hadde skadet meg, så det så nok litt dramatisk ut. Men jeg kom meg på beina, fikk opp trillebåra igjen og ryddet opp spader og alt det andre som lå rundt. Jeg vurderte om jeg var nødt til å gi meg for dagen, men syrinhortensiaen sto halveis plantet uten jord over seg, jeg kunne ikke gå fra den sånn….. Jeg kjente etter litt nøyere: Litt vondt her og der, men heldigvis ingen alvorlige skader.
Så jeg fortsatte med plantingen. Nå står syrinhortensiatreet og ønsker meg velkommen inn i hagen fra porten.
3 grov opp og fjernet de tre syke bringebærplantene, fikk opp alt av røttene, skiftet ut jorda og plantet de tre nye bringebærplantene jeg kjøpte igår.
4Plantet ut raden med 9 like hostaer foran hekken mot naboen.
5 luket bringebærraden (hvorfor jeg orket det vet jeg ikke…… ).
Jeg kjenner det nå; jeg er nokså støl og har nok fått noen blåmerker idag. Men sånn er det å være hagegal og sta.
Været: sol, skyer. Etterhvert kraftig vind fra sørvest. I drivhuset siste døgn: Max 21,6, min: + 3,4.
Plenklipp og mulch.
24 mai 2007 13:05

Har klippet plenen idag – perfekt vær for denslags varmt arbeide: overskyet og vind. I drivhuset siden igår: max +18,4 min +9,8. Nå er det overskyet, en del vind fra sørvest og 13 grader ute.
Jeg la mulch ( = ferskt gressavklipp) på urtestaudebedet, dahliabedet, det nye verandatrappbedet og på utvidelsen av søgnebedet. Bedene nærmest gangveien fikk et lett dryss med strøbark oppå gressavklippet – for utseendes skyld.
Jeg luket også portbedet og la på litt billig-jord. Det er fortsatt masse frøplanter der, så jeg venter litt med mulching der. Jeg gjødsla med hønsegjødsel+ la på nyjord i kanten der jeg skal plante ut lobelia. Men jeg venter med å plante ut til gjødselet har «satt seg» og lukta er borte så ikke bikkja, og nabokatter, graver opp småplantene for å å få tak i gjødselet.
Det er deilig med nyfrisert hage.
Senere på dagen:
Jeg gikk ut igjen og høstet varmkompost fra bingen ( et trillebårlass), senere flyttet jeg på noen planter (se i listen i excel), beskar forsythia, kjørte det i kverna og la på komposten, jeg avslutte med å plante ut saxifraga ved siden av trappa ved inngangsdøra.
25/5. Det regner idag.
25 mai 2007 15:15

temp i druvhuset siste døgn: max 15,8 min 10,5.
Vinden har stilnet, det er overskyet litt regn.
Jeg gikk ut og satte noen støtter på de høyeste staudene – jeg må huske å støtte opp flere i løpet av de nærmeste dagene.
Så dro jeg til Europris Pluss og kjøpte 5 sekker bark (på tilbud til 159 eller noe sånt).
Det har blitt så mange store butikker ved østfoldhallen nå at jeg skjønner ikke hvordan de har tenkt å overleve….? Jeg handlet litt mat på Ultra og der var absurdt stort utvalg, absurdt høye priser og latterlig få kunder. Jeg drar nok ikke dit så ofte. Men de hadde atamon – og det er jo greit å vite .
Jeg er glad jeg klippet plenen igår, for det er meldt regn hele pinsen. (idag er det fredag før pinseaften)
Jeg er veldig sliten idag, støl og vondt over hele meg og jeg kunne ikke skjønne hvorfor, men så kikket jeg på hva jeg gjorde i hagen i går og dagen før…..
Fikk gjort litt før regnet.
27 mai 2007 16:49

Sol i dag morges. Temp i drivhuset siden igår: max +25, min + 3,5.
Skyet til utover og nå regner det og er +15 grader ute.
Igår var jeg ikke i hagen; jeg var i oslo der vi hjalp ungdommene med det siste flyttelasset + vandret rundt på grønland og spiste indisk mat + var på teater og så en indisk versjon av Ibsens » En folkefiende». En begivenhetsrik dag med andre ord. Det var deilig å komme hjem igjen til hagen min i går kveld.
Idag:
Jeg begynte dagen med å høste inn masse løpstikke, tørker med alle brettene (13) i urtetørkeren.
Skal bruke til høstens prod. av urtesalt.
Jeg frøs også ned litt løpstikke + litt fransk estragon.
Jeg satte ut alle støttene mine inntil høye, voksende stauder. Trenger noen flere…. (det blir visst aldri nok av dem her i huset, jeg kjøper noen nye hvert år)
Stolhaget litt.
Jeg la litt varmkompost + 5 sekker bark på bringebæra (jeg luket for etpar dager siden). Jeg luket blåbæra og la på litt helgjødsel + bark på dem også.
Jeg la 2 sekker billigjord på potetene i pallekarmen. De vokser raskt nå og planen er å fylle på med jord helt til jorda står rett under kanten på 2. pallekarm, så jeg får plass til litt gressavklipp oppå der.
Så stolhaget jeg litt igjen.
Jeg plukket inn en nydelig bukett og mens jeg satt i hammocken og leste dagens aviser (VG og Dagbladet kom ut med avis idag på 1 pinsedag), begynte det å regne.
Så da gikk jeg inn.
2.pinsedag
28 mai 2007 12:12

Jeg baker brød og ser ut på regnet. Jeg har puttet den tørkete løpstikken i plastposer, og lagt mørkt i skuffen. De plastposene med «glidelås» som de har på Rema er supre til tørkete urter.
Igår plukket jeg inn en nydelig bukett. Judaspenge, den hvite «ugras?»-geraniumen , båndgress og euphorbia dulcis. Den er like vakker idag, så disse er gode til snitt.
Det er veldig grønt ute – i regnet. Deilig.
temp i drivhuset siste døgn: max +14,9, min +9,5
bleiefyll (fra ubrukte bleier)
01 jun 2007 16:08

Igår dro jeg ut for å kjøpe swellgel (eller noe som er det samme, men heter noe annet..) Men Lunds hadde ikke og plantasjen hadde ikke og jeg har ikke bil i helgen og når regnet stopper hadde jeg tenkt å plante ut urner og kasser…..
Jeg gikk inn på nettet for å sjekke evt. forhandlere rundt her og tenkte på Helene som selger «swellgel» og jeg tenkte på impecta som har salg på sine «vattenkristaller», men det er jo dette med at jeg ville ha det nå og ikke om noen dager. På nettet kom det selvsagt opp tråder fra hagegal, som alltid når jeg leter etter noe hagerelatert , og jeg ble minnet på at i bleier er det samme stoffet som i «swellgel».
Jeg dro på Rimi og kjøpte en pose liberobleier.
Idag klippet jeg opp en bleie og sjekket – inni er det et flak med noe som i tørr tilstand ser ut som bomull. Jeg la dette «flaket» i vann og det løste seg opp og svellet opp. Så tok jeg innmaten fra to bleier til og fyllte på med vann.
Innmaten fra 3 bleier fyller opp en hel bøtte.
Bøtta er nå full av noe som ligner små swellgel-biter (som en slags opphakket swellgel) blandet med små biter med noe fiber/bomullslignende.
Jeg tok en kopp av dette og stakk 4 stevia-stiklinger i det. Det blir interessant å se om disse roter seg greit i denne hvite, næringsfattige gelemassen.
Tempen i drivhuset siden sist: max: 19,5, min +6,9.
Nå er det +11. Det regner og er grått i himmelen og grønt på bakken.
Har plantet ut litt idag.
03 jun 2007 00:49

Sol og varmt idag. Etter mange timer med stillesittende tenkearbeid kom jeg hjem og gikk ut i hagen.
Jeg begynte med kobberkjelen: Tok opp de to kurvene med løkplanter og plasserte dem i kanten av bedet der jeg skal ha squash og gresskar, så tok jeg bort det øverste jordlaget i kobberkjelen (jeg la jorda på potetene) og la i bleiefyll-gel, litt hønsegjødsel og varmkompost, blandet + en sekk bra kvalitets ferdigjord på toppen. Jeg plantet den store brugmansiaen i midten og lave sommerplanter rundt.
Deretter plantet jeg ut persille, salvie, timian og rosmarin i urtestaudebedet.
Jeg plantet også noen persilleplanter + sjokoladekosmosen i verandakassen ved trappen. Sjokoladekosmosen står i potte i verandakassen, så blir den lett å ta inn på høsten.
Så plantet jeg en rad med 17 hvite lobelia i kanten av portbedet + 5 nicotiana alata grandiflora nærmest gjerdet/porten.
Så ble jeg litt sliten og avsluttet dagen med stolhaging i hammocken, hengekøya og på verandaen.
Imorgen skal jeg fortsette med å tømme drivhuset for det som er igjen av vårens frøsådd.
Nå er alt plantet ut.
04 jun 2007 00:22

Jeg har jobba hardt i hagen idag (dvs. i går, det har visst blitt imorgen alt… )
Jeg begynte etter frokosten, tok en rask lunsj, laget middag som sto og laget seg selv i ovnen i 3 timer (det var innmari lurt…. ). Og holdt på ute til kvelden.
Jeg har tømt alle kasser/urner fra ifjor, og fyllt med ny jord (inkludert bleiefyll og gjødsel) og plantet.
Og jeg plantet ut alt fra drivhuset. Dette høres ikke så mye ut, men hele dagen gikk med.
Etterpå spylte jeg drivhuset, det står til tørk nå. Og ryddet sammen alle plantepotter og bakker.
Og jeg festet opp bringebæra + ripsen litt bedre.
Og svigermor kom på middag – hyggelig å spise ute under epletreet. Fåregryte som hadde passet seg sjøl i 3 timer var svært godt.
Imorgen skal jeg klippe plenen.
klippet plenen og luket i varmen.
04 jun 2007 23:18

Skikkelig sommervarmt idag. sol, + 30 grader og vi satt ute i varmen til over ni på kvelden. Da jaget myggen oss inn.
Jeg startet dagen med å klippe plenen. La gressklipp på urtepallekarmen, potetpallekarmen, tomatene, på verandabedet og pæretrebedet.
Etterpå luket jeg i solbedet + i grusen foran og rundt urtepallekarmen.
Så vasket jeg drivhuset, lot det tørke og pakket det sammen for iår.
Innimellom: Jeg lå i hengekøya en stund og satt i skyggen under epletrærne og nøt min egen hage.
Varmt idag
06 jun 2007 00:00

Idag har jeg gjort ingenting. Unntatt å ligge i hengekøya og lete etter skygge. Jeg er visst ikke skapt for sånn varme…….
Men jeg har visst gjort litt allikevel, når jeg tenker etter: Høstet rabarbra, jeg frøs ned 2 kg + laget rabarbrakompott av 3/4 kg.
Høstet kvanneblader og tørket. Høstet inn gressløk og kinesisk gressløk og frøs ned.
Også bant jeg aprikostreets grener inn til espalieret så det blir en fin vifteform.
Men altså – egentlig orket jeg ingenting i varmen idag.
Puslet i hagen idag
06 jun 2007 22:41

Det var like varmt idag. Men nå begynner jeg visst å venne med til varmen. Jeg har luket litt i vestbed, barlindbed og portbed. Så ved neste plenklipp er de de bedene som skal få gressavklippet. Jeg har høstet inn og tørker sitronmelisse idag. Også tok jeg en liten runde og beskar litt avblomstra og kuttet noen liggende grener + fjernet syke blader på ripsen.
Men mest har jeg ligget i hengekøya, sittet på verandaen, og slappet av med kaffe på benken ved portbedet. Ja, jeg har i det hele tatt nytt hagen min idag.
Tørker mer urter
07 jun 2007 23:30

Idag var det like varmt og like mye sol som igår. Skyggenunder epletreet er god å ha.
Jeg høstet inn og tørker rød solhatt (blader) og fransk estragon,
Så tok jeg en runde med den lange «cut&hold»-stangen jeg fikk til bursdagen min. Den er super til å klippe ned eplespinnmøll fra epletrærne (om det er rette navn på de ekle spinnene med små marker inni).
Med cut&hold-stangen nådde jeg de fleste fra bakken og kunne kutte dem og ta dem direkte i søppelpose uten å behøve å ta i dem med fingra – og det passer meg utmerket.
Ellers har jeg kost meg i hagen idag, slappet av og puslet.
Duftskjærsminen begynner å blomstre nå og papaver, prestekrager og iris og litt mer også. Solbedet blir som en stor bukett mitt i hagen min i noen uker framover nå.
Tillegg juni-08: Her er lenken til nettbutikken der cut&hold-stengene ble kjøpt: http://www.garden-gear.co.uk/FORMgallery18.htm
Altfor varmt, men lar jeg det stoppe meg?
10 jun 2007 17:59

Det er så varmt at jeg vet ikke helt om jeg klarer å puste, men allikevel gikk jeg igang med å plante ut fra barnehagen. Ikke er det bra for plantene i denne varmen og ikke er det bra for meg, men sånn fornuft stopper visst ikke meg….
Jeg har alt om hvor jeg har plantet hva i excel, men kort fortalt: Nå er det ikke plass til (noe særlig) mer uten å lage enda mer bed. Og eventuelle nye bed får vente til neste år – dessuten det kan jo være jeg finner litt mer plass innimellom allikevel.
Det står ikke så mye igjen i barnehagen nå – dvs. det er mange potter der, men de fleste er småttinger som ikke er gamle nok til å flytte ut fra barnehagen ennå eller sånne som ikke har kommet opp etter vinteren (ennå?) eller sånne som ikke har spirt ennå.
Nå må jeg på kjøkkenet og hente meg mer vann.
Akkurat nå er det + 25,4 grader i planterommet i kjelleren. Der føles det kjølig og godt å være……..
Idag klipper jeg ikke plenen.
12 jun 2007 16:16

Nei, idag har jeg bestemt meg for å vente med å klippe plenen til imorgen. For idag er det varmt og i morgen er det meldt litt mer normale junitemperatur, så jeg tar plenklippe-og-legge-på-mulching-jobben imorgen isteden.
Idag har jeg vært og trent og etterpå har jeg luket litt i bedet inntil garasjen og jeg laget noen støtte-rundinger av pilkvistene mine og jeg har tatt opp agurk, gresskar og suash-plantene til herding i skyggen på nordsida.
Også dro jeg en tur på Lunds gartneri – der har de nemlig Oase gjødsel, hvis man spør etter det. Jeg spurte dem på mail for noen dager siden og fikk til svar: «Ja, vi har, spør etter Anne» og damen i kassa kontakta Anne (som er eieren, tror jeg), og Anne kom og hentet en grønn flaske med oase gjødsel – allround til meg.
Jeg tok med en heuchera også, men nå husker jeg ikke navnet, det må jeg gå ut og sjekke, for lappen satte jeg pent ved siden av planta i bedet.
Tillegg: Og nå har jeg sjekket på lappen, den heter: Heuchera hybrid «silver indiana»
Solbedet er ellers mer praktfult for hver dag som går nå. Nå blomstrer valmuene også. Og det er enda mer overveldene blomstring på duftskjærsminen, irisene blomstrer, heucheraene, en hvit dicentra stikker seg opp imellom irisene, geranium Magnar blomstrer, euphorbiane er vakre og….ja solbedet er nå en overdådig blomsterbukett i midten av hagen – akkurat som jeg ville ha.
Jeg skal ta bilder når sola går bak en sky.
Plenklipp + har tatt bilder.
13 jun 2007 18:24

Idag klippet jeg plenen, la klippet på portbedet og vestbedet og langs garasjen. Så kantklippet jeg. Så klippet jeg alperipshekken – og så tok jeg noen bilder.
Der er det også tre bilder av solbedet. sånn det ser ut nå.
Jeg er visst litt forelsket i hagen min når den er nyfrisert, full av duftende blomster og knopper som lover enda mer glede framover.
Været: ok sommertemp idag. Opphold, litt skyer.
Slapp og vondter og mye vind
14 jun 2007 22:06

Idag har jeg ikke orket stort (ikke rart sånn som jeg holdt på igår…).
Været har slått om nå også, det blåser kjølig, så jeg bruker noen dager på å herde agurk, gresskar og squash før jeg planter dem ut. De står i minidrivhus skygget mot sola.
Men litt haging (netthaging) har jeg gjort idag; jeg har laget et innlegg under før og etter-bilder om solbedet fra 2003 til idag.
Det er morsomt å vise fram hvor fint det har blitt.
Rusle-pusle-hagedag.
19 jun 2007 20:58

Akkurat nå tørker jeg dill og oregano i urtetørkeren min. Det har vært ok sommervær idag.
Og jeg puslet ute i mange timer idag: Beskar litt her og der (blant annet syrinen) og kjørte i kompostkverna. Og så plantet jeg ut agurk (høyre grønsakspallekarm) og squash og gresskar i den åpne jord-delen av urtestaudebedet (nærmest komposten).
Og så laget jeg et fint klatrestativ til agurkene av bambus og tjukk hamphyssing.
Og så vannet jeg litt (det er annenhver dag vanning her nå og jeg er på ulike datoer). Og så oppdaget jeg meldugg på kaprifolen, så siden det var blitt overskyet og klokka var blitt kvelden (ca kl. 19), laget jeg grøbarød-blanding (2ss grønnsåpe, 2 ss. bakepulver, 2ss rødsprit i 1 liter vann) og dusjet på kaprifolen + naboene + på stikkelsbæra som også hadde fått begynnende meldugg. Og siden jeg var igang, så sprayet jeg dette litt sånn forebyggende her og der det noen ganger blir meldugg og sånt. …….Og etter en liten stund kom sola tilbake……
Men det går vel bra – det meste går bra.
Jeg fikk sett på grønn glede idag også. Ok program, men litt for enkelt om urter og spiselige saker, synes jeg. Jeg ville ihvertfall ikke ha plantet blåbær rett i den leirjorda; blåbær trives best i sur jord. Og urtene – sånne som er sådd tett i potter, de klarer seg sjelden når man planter dem rett ut sånn som de gjorde i programmet.
Puslehaging i dag også
20 jun 2007 19:35

Jeg gikk ut i hagen og tok med meg felcoen min (min nye sekatør) og grensaksa. Beskar litt her og der, rydda litt i overgrodde stauder og tørre, døde greiner. Alt gikk i kompostkverna. Og det ble litt mer mat til kaldkomposten.
Om ca. en halv time er det hageprogram på svensk tv2 (söderläge), så jeg prøver å passe tida.
En god følelse nå i dag: Det er sommer, det er feriefølelse og nå kan jeg slappe av.
Jeg sjekket hva den fine (nye) kaprifolen min heter: Lonicera heckrottii «Goldflame». Jeg kjøpte den og plantet den ifjor og den er allrede lekker nå i år. Mens den gamle kaprifolen min (lonicera kaprifolium) står trist og halvdau med melduggen sin – for n’te gang. Jeg tror den bare har blomstret skikkelig ett år . Jeg vurderer svært sterkt å grave den opp og plante noe annet der. Noe som blomstrer tidlig kanskje – en gruppe 1 clematis? Til info: Disse klatrerne står langs garasjeveggen sammen med den røde klatrerosen.
Været idag er sol og ok sommervær. Vi grillet ute idag.
Tillegg: Jeg tenker på å bytte ut kaprifolen med clematis, men ikke gruppe 1, jeg kikker på gruppe 3 – clematis. Tenker på: Emilie Plater (blå) og Huldine (hvit) – de har disse på Vestby planteskole.
Venter på regn
21 jun 2007 18:21

Ja, jeg venter på regn, jeg venter vel egentlig på torden så lummert som det er idag. Tung luft og lummert og svarte skyer i horisonten. Men ikke noe torden eller regn – ennå.
Jeg vannet litt her og der, så jorda er klar for å ta imot evt. regnskyll, så festet jeg opp litt forskjellig som er litt utsatt for kraftig regn. Ellers? Nei, det er som sagt lummert, så jeg det jeg gjør mest idag er vel som det står i overskriften: Jeg venter på regn.
Det er tørt nå, så det trengs virkelig et skikkelig skyll – men helst ikke hagl – please…!!
Og regnet kom 🙂
22 jun 2007 11:38

Nå regner det. Rolig, jevnt og mye. Helt perfekt for hagen. Jeg tok en runde i hagen med en bøtte helgjødsel da det begynte å regne.
Igår tørket jeg monarda. Til te.
Her er en side på odla.nu om monarda
Tillegg litt senere på dagen: Nå har jeg beskåret steviaplantene mine (de som står i planterommet) for første gang denne sesongen. Tørker i urtetørkeren. Det dufter søtt her jeg sitter.
Jeg har en stevia-plante ute i urtepallekarmen iår også. Den har busket seg veldig, trives og vokser etter at den ble satt helt tilbake av kuldesjokket i drivhuset i våres. Men det regner, så jeg høster ikke noe av den nå.
Plantene strutter i regnet.
23 jun 2007 14:31

Det har kommet 23 mm nedbør siden igår i følge regnmåleren min. Det er vel rotbløyte det.
Jeg sjekket småttingene jeg plantet ut for noen dager siden: Agurk, gresskar og squash. De strutter i regnet, reiser seg mot himmelen og ser ut som de nyter jorda de er plantet i og været de opplever.
Jeg sender herved en takk til paddene (eller er det frosk?) som holder til i komposten og i bedene mine, de er sansynligvis årsaken til at jeg nesten ikke har sett noen sniler iår. Ikke engang åkersniler. Men det er vel farlig å si sånt, så nå banker jeg i bordet (sånn for sikkerhetsskyld
)
Nesten ingen planter har falt og brukket ned i regnet – takket være at jeg har støttet opp staudene med alt jeg har av støtter. Det regner fortsatt.
Søndag, sommer og egen hage.
24 jun 2007 16:57

Er det noe bedre?
Idag har jeg puslet litt i hagen, ryddet litt opp etter regnet. Det kom 2 mm til etter at jeg tømte regnmåleren igår (= tilsammen 25 mm) . Men nå skinner sola og jeg hører på radio: «Sommer, det er det jeg vil ha, sommer det er det som er bra……»
Jeg har høstet inn mer monarda – for den teen er jo innmari god. 8 brett ligger og tørker i urtetørkeren ved siden av meg.
Teoppskriften er: 1-2 ts. tørket monardablader (høstet før de blomstrer, dvs. ca. nå) og en bitteliten miniklype tørket steviablader i en tepose/teegg i en kopp, hell over kokende vann, la stå i ca. 10 min. Drikk og nyt!.
Og nå har jeg nok, så det holder til hele vinteren.
Sist jeg tørket tok jeg de til høyre, nå tørker jeg de som står til venstre (sett fra hagen) – så vet jeg om de har noen forskjell i smak mellom de røde og de lilla. For bladene på de to gruppene er litt forskjellige, men siden jeg plantet dem om i våres, vet jeg ikke hvilke som står hvor.
Plenklipp
25 jun 2007 12:46

Har klippet plenen idag. Jeg la gressavklippet på jordbærpallekarmen, pæretrebedet + urtestaudebedet. Det ble ikke nok til hele bedet rundt gresskarplanten, så der må jeg fylle på mer ved neste plenklipp.
Villvinhekken har vokst veldig mye siden jeg klippet den inn i våres. Jeg måtte skjære litt på den.
Det er sol og sommer og pen hage utenfor veggene her nå.
Senere på dagen:
Idag leste jeg her på hagegal at valmueblader kan skjæres bort. Også jeg som har tatt vare på de stygge bladene siden mormor lærte meg det for haugevis med år siden (det må ha vært ca 1980 eller før). Men altså – dette er jo slett ikke nødvendig (i følge den store kunnskapspoolen som hagegal-folk er), så jeg gikk ut og skar dem ned. Jeg tok litt ryllikblader og valurt også – kjørte i kverna og hadde på komposten. (Ryllik og valurt setter igang komposteringen i kaldkompost – har jeg lest.).
Også beskar jeg endel av hann-planten av kristtornen, for nå kommer bærene, så det er lett å se hva som er hunn og hva som er hann. Hannplanten vokser jo kraftigere enn hunnplanten, så den trenger å beskjæres litt ekstra. Nå kommer bæra til å synes godt til høsten.
Nå er det kveld og imorgen er det meldt litt mer skyer og regn. Men idag har det vært skyfritt og sol. Jeg har tatt noen bilder idag.
bilder inn i albumet
26 jun 2007 16:53

Det er regnvær og jeg har vært hos kiropraktor, så jeg innehager litt idag: Nå har jeg lagt til litt bilder i albumet mitt. Sommer 2007.
Det er deilig å ta bilder og se at hagen utvikler seg og forandrer seg. At den funker.
Oase-bladgjødselrunde
27 jun 2007 23:54

Og det er vel nesten alt jeg har gjort i hagen idag, altså en runde rundt og sprayet med Oase-gjødsel på bladene til det meste i hagen i kveld. (20 ml Oase-gjødsel til 2 liter vann i pumpe-dusje-flaske).
Været i dag har vært overskyet / sol / regn, men det kom bare 1mm i følge regnmåleren min. Imorgen er det meldt litt mer regn – kanskje – og litt mer sol – kanskje.
Jeg har trent idag (flink pike) og ellers altså ikke gjort så veldig mye annet enn tastaturtid. Men tastaturet er i bruk om dagen – og det er jo bra.
Potentilla-trær
28 jun 2007 14:32

Idag har jeg beskåret min andre hvite potentilla til et lite tre (den som står under rødpilen i vestbedet).
Den hadde ikke en enkel gren som egnet seg, så jeg lot det være igjen tre grener, flettet dem sammen til en stamme. Så dette blir et oppstammet, hvitblomstrende minitre under min oppstammete frodige rødpil. Tror det blir bra – ihvertfall blir det bedre enn sånn det var med en rotete, trist potentillabusk der halvparten av grenene var halvdaue og brune.
Jeg puslet litt rundt også, skar ned litt her og luket litt der. Og kjørte i kompostkverna. La på komposten.
Jeg skjønner ikke hvordan jeg klarte meg uten kompostkvern……
Jeg satt lenge i hammocken også. Deilig. (og det var selvsagt der jeg fikk ideen om potentillaen)
Tillegg neste dag: Nå har jeg tatt bilde av mitt nylagete potentilla-tre: Se her.
Treningsdag idag
29 jun 2007 15:57

Dagens dagboknotat er OT i forhold til hage, men på den annen side, jeg trenger en sterk kropp for å gjennomføre alle hageprosjektene mine. :
Jeg startet dagen med en 45 min rask tur med bikkja, deretter utførte jeg taishi i 15 minutter, så dro jeg på innersvingen (sirkeltrening for kvinner). Jeg trente i 30 min og avsluttet i massasjestolen med 12 minutter ren nytelse. (eller hva man skal kalle følelsen av små dverger som sitter inni stolen og trykker føtter og knoker inn i ryggen min. Det var både deilig , vondt og underlig. Men mest deilig.
Været: Sol, vind, lettskyet. Litt kjøligere enn det har vært (22 grader istedenfor 30). Jeg benyttet været og har vasket sengetøy som tørket på no time i vinden. Glatt og deilig utetørket sengetøy. Muligheten til å tørke tøy ute er også noe som følger med det å ha hage.
Det regner – og vokser.
03 jul 2007 20:55

Det regner og regner og regner. Og vokser og vokser og vokser. Og det er ikke stort å gjøre med hverken det ene eller det andre.
Jeg ser at om noen dager kommer det første blomsterfloret på bruggen i kobberkjelen. Mange av sommerblomstene blomstrer nå, blant annet flittiglisene som overlevde frost/sol-døden i drivhuset i våres. Frøplanter av frø tatt fra røde flittigliser i kirkeparken i fjor – og de er faktisk knallrøde.
Nå regnet en gang stopper å falle ned må jeg klippe plenen – hagen oppfører seg som om jeg skulle vært på ferie (jeg tenker på juli-artikkelen på hagegals forside).
Egentlig er det helt greit med regn nå – vi er hjemme og har ingen planer som innebærer sommer og sol og det er jo litt godt med noen «slapp-av-jeg-kan-allikevel-ikke-gjøre-noe-dager».
Hentet inn litt fra hagen
04 jul 2007 16:17

Det har vært litt opphold idag og jeg benyttet tiden til å støtte opp kornblomst og litt annet som var blitt tynget ned av regnet.
Også plukket jeg inn en ny bukett: en stor, praktfull muskatsalvie, malva, kornblomst og litt til.
Jeg plukket også inn noen grener med frø av spansk kjørvel – jeg har jo lovet bort frø til noen. De er ikke helt modne ennå, men jeg legger dem til modning med blader på stilken, så blir de bra – håper jeg. Om jeg venter med å plukke inn frøene til de er helt modne, så faller de ned på bakken før jeg rekker å plukke dem.
Også så jeg at campanula punctata som jeg fikk fra Anne- Marie ifjor blomstrer. Hvite (off white), store klokker med prikker inni. blomst.
Været: Det har falt ned fra himmelen i noen dager nå. Bra for hagen. Kjedelig for meg. Det er tung luft og lummert idag – blir det torden?
Klippet plenen, luket og laget mat
06 jul 2007 23:38

Idag begynte jeg dagen med å klippe plenen. Jeg la gressklippet rundt squash/gresskar, i grønsakspallekarmene (tomat/agurk/løk) + dahliabed og litt i kantene av barlind- og solbed.
Også luket jeg foran ved inngangen, rundt krukkene. Det ser nokså pent ut nå.
Etterpå laget jeg mat, blant annet urtekaka til urtemor. Den var veldig god.
Jeg har ventet på regn og tordenvær i hele dag (etter at jeg hadde fått klippe plenen). Svetten silte, svarte skyer, værmeldingen sa regn. Men nei: opphold, varmt, etterhvert sol. Vi spiste middag ute.
Tørker litt
12 jul 2007 14:18

Endelig litt tørrere der ute. Men det er svarte skyer og meldt regn, så jeg gidder ikke gå ut for å klippe plenen eller gjøre noe særlig. Men urtene i urtepallekarmen hadde tørket opp nok til at jeg kunne høste litt urter. Jeg skar ned sitronmelissen og tørker nå 9 brett i urtetørkeren.
Det var en deilig sommerfølelse å sitte på verandaen og plukke bladene av stilkene før tørking. Jeg har visst ikke vært så mye ute de siste dagene.
Imorgen er det meldt opphold og sol, men tiden vil vise om det blir tørt nok til å klippe, luke, pusle, beskjære forvokste stauder og kjøre i kverna.
Plenen har vokst veldig i regnet og varmen så den kunne trengt en klipp, men den er langt fra tørr nok til å klippes i dag.
Tomatplantene trives i dette været – masse kart og blomster.
Agurkplantene, squash og gresskar trives også.
De første bringebæra er modne – er ikke det veldi tidlig? Men de er jo vassfyllte og triste i smaken, så jeg lar dem henge på buskene til de får litt sol på seg og blir søte. Rips og solbær modner også raskt nå.
Potetene: Min «supre» ide om å plante dem i bakken, sette pallekarmer oppå og fylle karmene med jord, var ikke den smarteste jeg har hatt. Det er helt sikkert nydelige tidlig-poteter nede i jorda nå – men det er jo plent umulig for meg å få tak i dem…….
Jeg må grave ned under pallekarmene og det er slett ikke lett fordi karmene jo er iveien for greipet. Om jeg fjerner pallekarmene må jeg høste alle samtidig….. Nei, jeg får grave med henda og se om jeg får tak i noe nedi der.
Det ble sol
12 jul 2007 18:43

Sola kom, så jeg gikk ut allikevel. Nå har jeg beskåret endel av de overgrodde staudene, støttet opp litt her og der + beskåret og ryddet litt i lykkefunden.
En klatrerose skal vel ikke beskjæres nå, men jeg tror den tåler det – den tåler det meste, den rosen. Nå har jeg strammet den litt opp og festet den litt sammen.
Jeg tok alt i kverna.
Og etterpå kunne vi faktisk spise middag ute – har sommeren kommet tilbake?
Og enda litt senere: nå har jeg klippet ned og gravd opp den gamle kaprifolen inntil garasjen. For nå var jeg lei. jeg har hatt den i 7 år og den har blomstret fint ett eneste år – ellers bare meldugg.
Jeg tenker….en clematis? eller? Jeg har en veggplass og et hull å fylle.
sommer og sol
13 jul 2007 12:16

Sola skinner idag fra en lettskyet himmel. Ikke verst.
Jeg har plukket inn litt mer monarda + rød solhatt. Tørker i urtetørkeren. Heretter skal de få lov til å vokse og blomstre.
Kneet er vondt, så jeg utsetter plenklippen til mandag om været sier at det er greit. Det er viktigere å ta vare på kneet mitt enn plenen.
Jeg ser ut på lykkefunden og jeg liker hva jeg ser. sSånn jeg har festet den opp nå ser veldig bra ut. . Den er festet inntil en 2 meter høy bambusstokk-pyramide, så de unge, kraftige skuddene øverst bøyer seg vakkert utover som en bukett i vase. Det er fortsatt noen blomster som blomstrer i den.
Tilegg: Jeg har høstet inn endel gressøk, kinesisk gressløk og persille også – og lagt i fryseren – i poser med «glidelås».
Også gravde jeg helt til jeg fikk tak i nok nypoteter til middag. Deilig – deilig- deilig. Sammen med stekt makrell.
Jeg tok bort den øverste pallekarmen rundt potetene, så blir det vel lettere å høste resten av dem også.
regn og sol annenhver dag
15 jul 2007 14:52

Igår regna det igjen. Og idag er det sol. Og veldig mye vind. Fra sørvest.
Jeg har vært ute og festet litt forskjellig i hagen som holdt på å gi etter for vinden.
Jeg tenkte på det at hagen min blir så forskjellig fra år til år. Det er litt fint, det egentlig.
klippet plen og svettet igjen
16 jul 2007 13:51

Sola og varmen er tilbake. Og vinden har løyet.
Jeg har klippet plenen, svettet, hørt på radioen mens jeg holdt på – jeg liker virkelig hørselvernet med radio, men jeg blir skikkelig svett i hodet av den. Jeg har også skåret ned litt her og der som hadde blitt skadet i vinden, kjørte det i kverna.
Nå har jeg dusja, så svetten er borte og jeg kan nyte min nyfriserte hage i solskinn.
¨
Senere: jeg dro på Vestby planteskole og mens jeg sto og ventet kom Kari Kråkerøy. Hyggelig og morsomt.
Jeg fikk med noen clematis: Clematis Madame le Coultre – plantet i vestbedet, cl. emilia plater – plantet inntil garasjeveggen, og cl. södertälje – plantet inntil lykkefunden.
+ en hosta – great expectation som rotskygge foran Emilia plater. Jeg har en av denne fra før, men den vokser for sakte til å deles ennå.
Ble svett av å plante også, men nå tror jeg det kommer mer regn igjen – det har skyet kraftig over siste timen.
Ny avatar.
17 jul 2007 00:28

Nå har jeg laget meg en egen avatar. Jeg har brukt et intetsigende brunt høstblad som avatar helt siden jeg regisrerte meg her på hagegal og jeg har sett at noen andre har samme avataren.
Jeg fant et bilde av blå geranium «Magnar» – og de blomstene symboliserer mye med hagegal for meg:
Byttefrø (fra Magnar), som jeg har sådd og dyrket fram selv, og dessuten er blomstene i «min» blåfarge.
Så fant jeg en side på nettet der jeg kunne forminske til så liten en avatar må være: http://www.finnher.no/bilde/.
Og voila! Ny avatar.
Det blåser!
18 jul 2007 15:30

Vinden har heldigvis bare brukket bittelitt hos meg (bank i bordet).
Jeg kikket engstelig ut av vinduene i dag morges, men det var bare litt av brugmansiaen, litt av valerianaen og litt kvist og masse epler fra epletrærne på bakken. Kunne vært verre, for bakken er gjennomfuktet skikkelig av all nedbøren og da kan jo trerøttene miste taket og trærne gå overende – som plommetreet til lykkefunden gjorde i vinter.
Imorgen er det meldt helt ok vær – og det er fint, siden vi skal ha østfoldtreff….
Etter hagetreff
20 jul 2007 23:12

Igår var det hagetreff her i Fredrikstad. Og jeg fikk litt av Solfrid som jeg nå har sådd /plantet ut / bestemt hvor skal stå:
bulbiller av 2 forskjellige lilium er sådd i hver sine potter – satte i barnehagen.
frø av akeleie – sådd – satt i barnehagen
centranthus ruber «Pretty betzy» – frøplanter av staude, 10 planter, Disse ser jeg for meg at kan settes foran verandaen, nær aprikostreet. Men ikke før årets sommerblomster har gjort jobben din – jeg har satt dem i hver sin potte i barnehagen.
Dipsacus – frøplanter av 2-årige. kanskje sette disse i urtestaudebedet? I mellomtiden står de i barnehagen.
montbretia – orange Disse plantet jeg ut inntil garasjeveggen.
Alle potter og planter er merket og navnet.
Også var det sommer idag. Deilig å sitte ute i hammocken.
Jeg plukket inn 1 liter junisøtmispelbær idag – puttet i fryseren. Bæra er søtere og godere enn de var i fjor – de har nok likt regnet og varmen.
og ungdommene plukket bringebær (til seg selv).
Service på Rød planteskole 🙂
21 jul 2007 17:57

Den 26/4 kjøpte jeg blant annet 2 aronia moskva E på Rød planteskole. Pottene var uten merkelapp, damen som jobbet der hentet dem til meg fra plantefeltet, og bladene hadde ikke kommet ennå:. Jeg spurte for sikkerhetsskyld og hun forsikret at dette var aronia.
På Torsdag var det hagetreff her og vi så på buskene. «men dette er da ikke aronia, det må være amelanchier» og vi studerte og sammenlignet.
Igår ringte jeg Rød planteskole: «Kom imorgen, da er hun her som ser forskjell: Ta med en kvist.»
Idag: Jeg dro ut med en kvist av den ene «aronia»-busken. Og hun som jobbet der trengte ikke studere den, hun var også sikker. «Ja, det der er jo ikke aronia, det der er amelanchier». Hun smilte og gikk foran meg dit aroniabuskene står til salgs.
(også jeg som hadde gruet meg til å måtte diskutere og overtale de til å være enige med meg om at dette ikke var aronia og at jeg mente jeg hadde krav på å bytte…..)
Jeg fikk med meg to fine aronia-busker. Hun bar dem til bilen for meg. Og jeg fikk beskjed om å la de to jeg hadde fått feil bli stående i jorda hos meg til slutten av august, når de begynner å avmodne. Grave dem opp med god jordklump og levere dem ut til dem.
Ikke noe papirer, bare tillitt og en avtale på «mitt ærlige ansikt»..
Det var en god følelse, det.
Jeg har satt de to aronia-buskene halvveis gravd ned i urtestaudebedet (i pottene sine), så kan de står der til de kan få plassene sine.
Ellers: Jeg tok bilde av frosken/padda idag – en av de store satt stille i komposten og jeg inn og hentet kamera + naboen hadde funnet et pinnsvin inn i en presenning inn i garasjen hans, så etter mye «over-gjerdet-nabo-prat» ble pinnsvinet båret forsiktig til kvisthaugen han har i hagen sin.
Pinnsvinet var stort – og tungt. Kanskje en drektig hunn?
Ikke rart det er så lite snegler i hagen i år.
Bringebær
24 jul 2007 16:26

Bringebærsesongen startet såvidt for en drøy uke siden. Men stort sett har jeg ikke trengt å høste noe (bæra blir jo spist opp rett fra busken ). Men idag var det en drøy liter igjen på buskene – og siden det er lummert og mørke skyer, så var best å få de modne i hus.
Det er masse mer som ikke er modnet ennå.
Jeg kjøpte jo 3 ekstrabusker i våres – Glen Ample. De korte fjorårsskuddene har kommet med en liten smak av bærene – og den er så god at jeg tror nesten jeg kommer til å bytte ut flere av buskene med den – sånn etterhvert. Store, godsmakene bær.
Men Asker er fortsatt den jeg nok liker best, både som dessertbær og «plukke mens man er ute i hagen-bær», både på smak, og det at de modnes over så lang periode.
Men altså Glen Ample er mye bedre enn Veten, og litt bedre enn Preussen.
Klippet plenen.
25 jul 2007 14:58

Idag var det passe vær til plenklipp.
Det regnet litt i natt, men har vært opphold idag og nå utover dagen har det faktisk blitt sommer igjen.
jeg klippet litt her og der og kjørte i kverna også. Også er høyre kompostbingen så full nå at jeg har tømt den lille ferdige komposten som var igjen i den midterste over til den venstre. Det virker dessuten godt omdannet og ferdig til bruk alt det som er i den venstre bingen nå. Det omdannes nok raskere når nesten alt har blitt kjørt gjennom kverna før det går i komposten.
Så nå er det sånn:
bingen til venstre: til å bruke av.
bingen i midten: til å legge opp i
bingen til høyre: til modning.
Egen blogg
28 jul 2007 17:04

OT:
Svigerdatter har bedt meg og jeg lot meg lede: Jeg har nå laget meg en oppskriftsblogg på nettet. Der legger jeg ut oppskrifter som er i ferd med å forsvinne. De forsvinner ikke fordi jeg ikke lager dem, men fordi oppskriftene er fillete, gule ark som bare jeg vet hvor er, eller masse (uleselige) kommentarer i kokebøker. Og det er jo lettere for «barna» å lage det de vil lage når de bare kan slå det opp på nettet.
Det tar litt tid, dette her. Og wordpress er ikke like lett som dette vi har her på gal. Men jeg gir meg ikke, og nå har også mor egen blogg:
http://nuftenoft.wordpress.com/
Idag er det sol ute, men det blåser noe innmari. Så det er egentlig greit å sitte inne en lørdag og tyde egne kråketær og skrive oppskrifter på tastatur.
Tørker kvann og salvie
29 jul 2007 14:43

Det er sol idag, men blåser nokså friskt igjen utover dagen. I dagmorges var det nesten vindstille.
Jeg har sittet med oppskriftsbloggen min (http://nuftenoft.wordpress.com/) og fiksa litt på utseende. Og skrevet inn litt flere oppskrifter. Det kommer til å ta litt tid før alle de viktige oppskriftene mine står der, men jeg kommer nok dit etterhvert.
Så syntes jeg at det fikk være måte på å sitte inne når sola skinner….. Men der ute blåser det. Jeg gikk ut litt i hagen med bikka – og tok en liten runde, bant opp aronia litt , busken er tung av bær og jeg er redd for grenbrekk i vinden. For bæra vil jeg ha!
Så la jeg merke til at kvannen (angelica archangelica) har vokst endel, så jeg tok inn og høstet blader. De ligger i urtetørkeren ved siden av meg nå.
Jeg klippet også inn toppene av den unge salvien (salvia officinalis), og har et brett med den til tørk også. Da kommer nok planten til å buske seg litt og det blir mye mer å høste om noen uker.
Jeg tror faktisk ikke jeg er istand til å gå ut i hagen uten å gjøre ett eller annet der ute….
Bringebær og søtmispel
31 jul 2007 14:08

Jeg har plukket inn bringebær og søtmispel idag. Fine bær. Det er hyggelig å gå sånn og plukke med radio på øret.
Jeg legger i fryseren – etterhvert skal det bli syltetøy og mos – men det blir ikke før på høsten en gang. Og det blir lettere å finne egne oppskrifter nå som de ligger samlet på nettet.
Idag skal jeg til Smg* – et lite østfold-treff tatt litt på sparket. Jeg gleder meg.
Sola skinner, men det blåser. Og det er vel meldt litt mer regn. Det kommer kraftige skyer inn fra sørvest ser jeg. For en gangs skyld er det blå himmel her, mens det ligger skyer over sjøen.
Piggsvin, pusledag i hagen og varmkompost.
03 aug 2007 17:11

Idag var den store pusledagen i hagen. Sola er tilbake og mye er avblomstret og litt trist. Det ble vel 3 trillebårlass som fikk en tur gjennom kompostkverna og etterpå la jeg det på komposten.
Mens jeg holdt på så jeg plutselig noe ukjent – og det lå piggsvin inn under hostaene i Søgnebedet. Jeg gikk inntil og tok et bilde (jeg skal nok få det ut av kameraet og inn her i løpet av dagen) Og det fikk jeg gjort: Her er piggsvinet.
Jeg var vel litt nærgående, neste gang jeg kikket etter piggsvinet hadde det dyttet det tørre gressavklippet i bedet til en haug under den store hostaen og under der lå piggsvinet trygt.
Bikkja har ikke fått lov til å gå ut i hagen idag…… Besøkende snegleetere er viktigere enn bikkjas lyst til å gå fritt i hagen.
Også har jeg tømt et lass fra varmkomposten og la det til modning i venstre binge.
Så idag var det pusle-, kompost- og piggsvin-dag.
Sola er tilbake, varmen er tilbake. Det er sommer, og jeg har plukket inn rips/solbær/blåbær fra hagen til dessert.
Mat fra egen hage
05 aug 2007 21:36

Middagen idag:
Elgbiff fra Solfrid – og Solfrid hadde jeg ikke kjent om det ikke var for hagen min….he, he
Nypoteter gravd opp i hagen idag,
Salat uten salat, alt fra egen hage unntatt dressingen: gulrot, squash og løk skåret i tynne skiver, litt fransk kjørvel, en bunt kinesisk gressløk og persille hakket opp. Dressing av 1 ss. eddik og 3 ss. olivenolje, salt, pepper og litt sukker. Lot stå etpar timer i kjøleskap å trekke før maten.
Urtesmør laget med ferske urter fra hagen: En bunt kinesisk gressløk, en liten hvitløk og en god del persille hakket fint i maskin. Smør (romtemerert), en liten sprut sitronsaft. Rørt sammen i formiddag, satt i kjøleskap fram til middag.
Dessert:
Friske bær fra hagen: rips, solbær, blåbær og bringebær servert med vaniljesaus og litt sukker.
Det er helt ok å ha egen hage.
Varmen er tilbake
06 aug 2007 13:54

Skikkelig hetevarmt der ute. Jeg har høstet inn fransk estragon og tørker nå + persille som jeg har puttet i fryseren.
Igår laget jeg nemlig te med fransk estragon + bittelitt stevia for smakens skyld. Og teen virket som det sto i urtenbøkene mine: Kan bukes mot søvnløshet». Jeg gjespet etter ti minutter. Det kan selvsagt også være placebo-effekt, men jeg ble altså trøtt og klarte å legge meg tidligere enn jeg har klart i det siste.
Og da må jeg jo ta vare på fransk estragon så jeg har til vinteren.
De er for varmt til å klippe plenen. Den får vente til en annen dag.
Senere på dagen: Jeg plukket inn 2 liter bringebær til fryseren på ettermiddagen. Og det var dagens haging.
Klippet plenen på kvelden
07 aug 2007 23:52

Idag var det 30 grader i skyggen.
Mens jeg vannet krukker og kasser slapp plutselige overgangen til vannslangen og vannet sprutet over meg – jeg skvatt av den iskalde dusjen – og var på vei inn for å skifte da jeg merket at de iskalde, søkkvåte klærne allerede var blitt varmet opp (av kroppen?), så jeg lot være å skifte.
Det er meldt varmt i morgen også – og muligheter for regn, så da kvelden kom med litt mer pustemuligheter, klippet jeg plenen.
OT: Det har vært en rar dag idag, yngstemann dro i militæret idag og vi er igjen 2 voksne (og en bikkje). Som før vi fikk barn. Vemodig og underlig. Det var kanskje derfor jeg klippet plenen påtross av varmen. Men det var 2 uker siden sist og på tide å få den klippet.
Ryddet i albumet mitt
08 aug 2007 18:13

Idag har jeg slettet over halvparten av bildene i albumet mitt her på hagegal. En svett jobb i varmen.
Etterpå dro jeg i butikken – og tok med meg en orange begonia som ikke bare snakket til meg, den hylte på meg. Jeg har plantet den i verandakassen mot vest. Den har en farge som forundrer meg litt, som om den laget av plast, ikke vet jeg hvorfor jeg liker fargen så godt heller. Men nå står den der og jeg smiler litt hver gang jeg kikker bort på den.
For lokalkjente: Jeg fant den i blomsterbutikken utenfor Rema / Biltema på østsida av brua.
Dette er min første begonia. Og om jeg liker den utover sommeren, kanskje jeg bryter alle fordommer mot begonia og kjøper flere til våren….
Jeg vasket huset i 1. etasje i formiddag og siden jeg klippet plenen i går, så føles det ryddig og rent både inne og ute nå.
Været: Like varmt som igår. Jeg håper på regn. Det er masse skyer og trykkende varme …det må begynne å lyne og tordne snart?
Like varmt idag
09 aug 2007 16:45

Igår regna det visst på kråkerøy (i følge kari Kråkerøy), mens her hos meg (noen få minutter lenger øst) kom det tre dråper…
Idag har jeg pusla litt i hagen: kuttet ned litt avblomstra (2 trillebårlass) og kjørt i kverne og i komposten. Det er en god følelse når jeg ikke bare rydder i hagen, men mater komposten samtidig.
Ellers gidder jeg ikke mye om dagen, det er for varmt.
Venter på torden
10 aug 2007 18:36

Det har hittil kommet en milliondels millimeter nedbør – også de som har lovet tordenvær og farlig å begi seg ut i båt…..
Jeg sitter og svetter og håper været skjønner at nå er det nok, nå vil vi ha regn.
Fordi det skulle regne plukket jeg inn ca 1/2-liter fra blåbærbuskene, og restene som hang igjen fra solbær og rips. + litt bringebær.
Det kommer mer blåbær, men nå hang det såpass mye modent på at jeg tenkte et skybrudd ville slå dem ned av buskene. Nå er de i kjøleskapet isteden, tenkte å lage en dessert av dem i helgen. Sønn og svigerdatter har sagt at de kommer en tur.
Jeg har trent idag. Så jeg føler meg nokså flink.
Regnet kom
11 aug 2007 13:37

Sent i går kveld kom endelig regnet med lyn og torden. Det falt ned 28 mm i regnmåleren min. Det bråka så vi nesten ikke sovna.
Bra for hagen, bra for meg.
Bringebær
15 aug 2007 01:41

Jeg har plukket inn bringebær idag. Det er bare Asker som fortsatt kommer med modnende bær. Ikke så mye heller, mye som tørket ut som kart i den lange varme-perioden. Men nå har det jo regnet veldig mye – og det er fortsatt kart, så de blir kanskje fine…?
Jeg sjekket aronia-bærene. De begynner å bli modne, de er nokså gode på smak allerede, men i fjor høstet jeg 13. september – jeg venter litt til. Men om de begynner å løsne og falle av må jeg plukke dem inn fort. Jeg fryser dem ned, de er bedre etter å ha vært frosset, og skal ha dem til årets svarte bærmos. Aronia/søtmispel/eplemos med fruktose.
OT: jeg har gått inn i facebook og bruker uanstendig mye tid der inne. Får ikke gjort stort annet enn å lete etter venner – som er like gamle som meg og derfor ikke er der – unntatt noen få hederlige unntak.
Utrolig at det skal være så gøy å lese om folk….
Plukket inn aronia idag.
18 aug 2007 17:45

Jeg tror alt blir fortere modent iår. Ifjor plukket jeg aronia 13/9. Iår tok jeg den store plukkejobben idag. Det ble 2,8 kg.
Nå var de store og saftige, modne, gode på smak, løsnet lett fra stilken og hadde begynt å falle av = på tide å plukke inn. Ca 3 uker tidligere enn i fjor. Underlig natur.
Nå har jeg både søtmispel og aronia i fryseren til årets svarte bærmos. (aronia- søtmispel-eple-mos).
Sola har kommet tilbake og vinden har løyet. Men jeg har vondt i hagelysten, så hagen får klare seg selv noen dager til (gresset skulle vært klippet, avblomstra og nedbrukkket skulle vært ryddet, nedblåste epler skulle vært plukket opp).
Det var greiere med regn og vind, da hadde jeg en unnskyldning.
(men jeg har litt vondt i kneet og skal ta det litt med ro…..)
LItt senere:
Og fordi (?) jeg skrev dette her gikk jeg ut i hagen: Jeg plukket opp råtnende nedfallsepler, rettet opp litt nedblåste stauder og plukket bort litt her og der. Og det merkelige er at nå ser ikke plenen så uklipt ut heller. 15 minutters rydding gjør visst underverker.
Sola er tilbake
21 aug 2007 15:27

Sola og varmen og sommren er tilbake. Det er vel alltid sånn når skolen begynner….?
Her i huset har vi ingen som begynner på skolen denne augustuka, for første gang på… la meg regne…. siden 1994. Underlig – og deilig.
Jeg har klippet plenen og funnet ut at hagen min egentlig er nokså ok så jeg har ikke så vondt i hagelysten lenger.
jeg har haget i hagen idag.
23 aug 2007 16:51

Jeg gikk grundig over plommetreet og fjernet plommer med sykdom. La dem i varmkomposten (65 grader tar vel rotta på larver og sopp – håper jeg).
Ifjor la jeg alle syke plommer i plastpose i restsøpla, men jeg tror vel egentlig ikke det er nødvendig.
Så tok jeg runden i hele hagen og skar ned vissent og stygt, ryddet og samlet inn til komposten. Det ble 2 trillebårlass. Jeg kjørte det gjennom kverna og la på komposten.
Jeg vannet litt i krukker og kar også.
Det er fortsatt litt modning av bringebær på Asker-buskene, så jeg venter litt til før jeg skjærer ned bringebæra for året.
Jeg avsluttet dagen i hagen med å nyte-plukke-spise tomater, agurk, blåbær og bringebær, Det er digg å ha egen hage med egen mat.
Været: sol, varmt, sommervær.
Isbor som kompostlufter
25 aug 2007 15:00

Jeg fant et isbor på loppemarked i dag. Jeg har lett etter isbor (eller jordbor) i mange år, har tenkt at det må da være supert som kompostlufter i kaldkomposten. Jordbor er vel bedre til jord enn isbor, men dette isboret kosta meg 100 kroner.
Jeg prøvde da jeg kom hjem, først i den jeg la opp i fjor som ligger til modning – det gikk som en lek (med litt slitne overarmsmuskler). Jeg boret helt ned til bakken 5 ganger, i midten + de fire hjørnene = Jeg fikk «spadd om» ca. 1 kubikk kompostjord på ca 10 minutter.
Så gikk jeg løs på den jeg har lagt opp i iår, nedi der er det nokså mye gresstorv. Det gikk litt trått (litt sliten i musklene etter binge nr. 1), men på 3-4 minutter kom jeg i bånn i midten av bingen. Det får holde for idag.
Isboret gjør to ting: Sørger for luft ned i massen + løsne-hakke-freser opp massen litt.
Å lage ca. 5 hull med isboret gjør nok samme nytten som å spa om bingen = flytte ca 1 kubikk jord fra en binge til neste.
Hagebesøk i dag
27 aug 2007 23:13

Jeg fikk besøk i hagen idag; Kristin kom en tur.
Sola forsvant og høstkjølig luft kom mens vi pratet og kikket og samlet litt frø og delte noen stauder og pratet litt mer. Det ble faktisk behov for jakke. Idag kom høsten til Fredrikstad.
+ 10 grader ute på kvelden.
Hun fikk med seg rotbiter av sedum spectabilis, sanguisorba officinalis og euphorbia dulcis. Og frø av Cosmos bipennatus-pyntekorg, Lunaria annua – judaspenge, myrrhis odorata – spansk kjørvel + løk av luftløk. (hvis jeg husker rett….. )
Det er greit å ha skrevet det ned om hun spør meg senere…..
Syrinhortensiaen har begynt å blomstre nå (nykjøp i våres for bursdagspenger).
Tørker stevia idag
29 aug 2007 19:30

Den ene stevia-planten jeg plantet ut i urtepallekarmen i våres har blitt utrolig kraftig – i forhold til de som står i planterommet. Det er mulig at jeg tester om den overlever ute. Jeg har jo nok planter i reserve om den ikke klarer det. Men det kan jeg finne ut senere – idag har jeg klippet den ned, plukket av blader og tørker nå i urtetørkeren. Se her.
Eller har jeg visst ikke haget så veldig mye idag.
Det er kjølig høstluft ute. Sol, litt vind.
feilkjøp blir ordnet opp idag
30 aug 2007 12:44

I april kjøpte jeg (blant annet) 2 aroniabusker, Moskva E, på Rød planteskole. Men da buskene vokste seg til og bladene kom, fikk jeg hagegale på besøk. Og vi var enige om at dette var jo ikke aronia. det måtte være amelanchier. Jeg ringte planteskolen, dro ut, ble møtt med god service og fikk med meg mine to aroniabusker hjem igjen. Men jeg måtte vente til (feil-)buskene begynte å avmodne før jeg fikk lov til å grave de opp, så jeg kunne plante aroniabuskene jeg egentlig skulle hatt fra begynnelsen av.
Idag jeg har gravd opp de feilsolgte buskene med stor, god rotklump, og jeg har fått plantet de to aroniabuskene som endelig har fått plassene sine.
Deilig å bli ferdig med dette.
Været: Kjølig høstluft. Overskyet og kaldt på formiddagen, men nå skinner sola og det er nesten ikke en sky å se fra vinduet mitt.
Og jeg har klippet plenen og rydda bringebær…
04 sep 2007 17:17

Tittelen går på melodien: «Nå har vi vaska golvet og vi har børi ved»
For det føles litt sånn å ha pyntet opp etter sommeren ute i hagen. Når plenen er nyklipt og bringebærraden er ferdig nedskåret og de unge årsskuddene står snorrett, klar for neste vår, da kan jeg slappe av og vite at nå gjør det ikke noe om høsten kommer.
Jeg plukker inn nedfallseplene daglig nå. Og nå begynner eplene å modnes. Inntil i går var alt som falt ned sykt eller råttent, igår var det fifty/fifty. Og idag var det 2 bøtter modne epler og en kvart bøtte til komposten. Jeg har begynt å samle opp i luftige plastkasser og skal kjøre opp på ABB-bygget (lokalt mottak for Askim frukt og bærpresse) i neste uke når de åpner for sesongen. Da gjør jeg som jeg gjør hvert år: Jeg samler opp i kasser, har i garasjen og kjører opp en gang i uka, skriver opp på kortet mitt hvor mye jeg leverer og kjøper eplemost når sesongen nærmer seg slutten i oktober – for da er eplemosten best.
Akkurat nå bare gleder jeg meg over synet av nyklipt plen og ferdigstelt bringebærhekk. Sola skinner og det blåser ikke så ille som før idag. Nesten litt sommer nå, ja.
Hjem fra forumtreffet
12 sep 2007 22:48

Jeg har vært litt slapp etter forumtreffet. Mistet litt: en kvart tann under frokosten på søndag – og Fikk litt: en forkjølelse.
Har litt feber idag. Slapp.
Tannlegen fiksa tanna igår – heldigvis gikk det ann å fikse uten å måtte lage krone. Jeg fikk lov til å velge: Alternativ A: Innmari dyrt, jeg må sitte veldig lenge i stolen mens jeg gaper så høyt jeg kan (bakerste jeksel) og har vondt, etpar uker med midlertidig, ekkel fylling og å måtte komme tilbake for å få kronen.
Alternativ B: ikke så veldig dyrt (til å være tannlegebesøk), bare gape høyt i en liten halvtime også var det gjort – men ingen garanti for hvor lenge det holder, men det kan holde i flere år……….. Jeg valgte B.
Tilbake til hagen:
Victoriaplommene modner nå. De modne er deilig søte – akkurat som de skal være.
Dahliaene blomstrer, nicotiana, brugmansia, flittiglise + mass mer blomstrer. Bare ett (men det er stort) gresskar på gresskarplanten vokser fra dag til dag.
Agurkene og tomatene smaker nydelig og det er mer enn nok.
Jeg plukker inn epler daglig og skal kjøre opp til Askim frukt og bærpresse www.afb.no på ABB-bygget i sarpsborg en gang i uka eller noen sånn.
Men altså – slapp og orker ikke så mye.
Jeg har prøvd og liker det bildeprogrammet vi lærte om på treffet. Picasa. Det funker helt ok. Men jeg skjønner ikke hvordan jeg tar vare på orginialene, det han viste oss var at det ble kopier av bildet etter forandringer, men det er vel en innstilling jeg ikke har funnet…..?
Sola har kommet tilbake – og varmen. Indian summer. + 23 grader og delig sol ute idag. Synd at kroppen sier inne og slapp, når sommeren kommer på besøk i september. That’s life.
Jeg lager årets urtesalt.
14 sep 2007 17:06

Formen er litt bedre idag. Det blåser nokså mye ute, men sola skinner etter nattens og formiddagens regn.
Så jeg fant ut at det var på tide å komme igang med litt haging igjen,
Så nå lager jeg årets urtesalt:
Jeg blandet den ferdig tørkete løpstikken fra tidlig i sommer sammen med det ferske fra hagen og salt. Den grønne «urtegrøten» ligger og tørker i urtetørkeren min nå. På 50 grader.
Her er årets blanding, Disse cirka-målene er tatt før alt ble kjørt sammen i matmølla:
2 liter løpstikke (målt før det ble tørket i våres)
6 dl. oregano
3 dl. sitronmelisse
2 dl. pipeløk
2 dl. bjørnerot
2 dl persille
1-2 dl kinesisk gressløk
en kvart (eller mindre) dl. rosmarin
3 små løk (1 gul, 1 rød, 1 rotløk fra en luftløk), 1 gulrot, en liten squash.
3 dl. salt – fin jozo med jod.
Alt er fra min egen hage (unntatt saltet), usprøytet og ferskt, rett fra hagen.
Jeg målte det grønne etter at det var kjørt i matmølle: 1,5 liter. Med saltet blir det altså 1,8 liter. Regnestykket blir sånn: 3 dl. salt i 1,8 liter blanding = ca. 17 % salt i blandingen.
Nå ligger urtesalt-grøten på på matpapir (Edit: Nei, bakepapir er bedre, for det klistret seg fast til matpapiret) som dekker ca. halvparten av brettene i urtetørkeren. Annenhver side på brettene, så luften kommer fint til.
Når urtesalt-grøten er helt tørr, imorgen, skal jeg kjøre den i matmølla igjen – og evnt. tørke litt til. Deretter oppbevarer jeg urtesaltet tørt og mørkt. Til bruk som smakstilsetning i kald og varm mat. Og selvsagt til julepresanger.
Før jeg hadde urtetørker tørket jeg i stekeovnen. Da gjorde jeg sånn:
På matpapir i langpanne, 50 grader, døra på gløtt, gjerne varmluft, snu litt innimellom. Det tar 1-2 døgn før det er tørt. La tørke til knusktørt + litt til, kjør i matmølle til det blir fint. Tillbake i ovnen og la tørke litt ekstra for sikkerhetskyld før urtesaltet helles på glass eller i tett pose. Oppbevares tørt og mørkt.
Neste dag: Nå er urtesaltet tørket og kjørt i matmølla. Dette ble 6 dl. finmalt urtesalt.
Victoriaplommer
16 sep 2007 21:23

Det hadde blåst ned masse plommer inatt. Jeg plukket inn, fjernet steinene og frøs ned litt over 3 kg. Så har jeg til plommegele i fryseren – om jeg vil lage det utover høsten.
Det regner, blåser og er høst der ute. Inne har vi begynt å fyre på peisen. Men heldigvis – bank i bordet – ikke frost ennå.
Jeg har ryddet gjennom, sjekket såtidspunkt til og skrevet inn frøene fra forumtreffet.
Pusledag i indian-summer-hage
17 sep 2007 16:50

Jeg gikk ut og skulle bare plukke nedfallsfrukt epler og plommer, men så ble jeg der ute en god stund…. Godt jeg tok på meg utesko før jeg gikk ut for «å bare».
Jeg skar ned endel avblomstra sommerblomster og ryddet litt her og der i hagen. Kjørte alt i kverna og hadde på komposten.
Så nå er det nye pæretrebedet ryddet for de store ettåringene. De tre buskene gjør jobben sin allerede; å skjerme mot kompostområdet. Jeg har tenkt å sette noen løk under dem + noen lave bunndekker, skyggetålende fra barnehagen. Men det gjorde jeg ikke idag.
Deilig med en sånn utedag i sol og passe høstvarmt.
Det er visst salg på vår lokale plantasjen (ombyggingssalg) – mulig jeg skal dra opp og se hva de har?
Ombyggingssalg på plantasjen
18 sep 2007 21:22

Plantasjen har annonsert at de har ombygningssalg denne uka. 30-70 prosent avslag.
Jeg dro opp, litt skeptisk, men det hadde jeg ikke trengt å være. Nåja, jeg fant ikke mye som var nedsatt med 70%, men alle plantene, jord og gjødsel og masse annet var nedsatt med 50% og nye høstløk med 30.
Så nå har jeg noen sekker jord i garasjen og gjødsel kjøpt inn til neste år (det holder seg jo, mener jeg) og krokus og scilla til bedene og tre nye parasoller – så til våren starter vi sesongen med knallrøde parasoller på verandaen.
Og så kjøpte jeg en vakker mørkbladet klokkebusk: Weigela florida «Alexandra». Jeg visste at om jeg ikke kjøpte den ville jeg angre, dra tilbake imorgen og oppdage at noen andre hadde kjøpt den i mellomtiden. Nå er den min.
Jeg har plantet den lengst mot nordøst i vestbedet. Den blir en perfekt avslutning på det bedet og er allerede et blikkfang.
Dessuten så jeg at plantasjen nå har tatt inn Oase-gjødsel som jeg bruker som bladgjødsel.
Det var deilig å grave litt igjen. Få jord under neglene og skitt på skoa. Ja, veldig deilig.
Epler og sånt
22 sep 2007 02:14

Jeg kjørte epler til askim frukt og bærpresse idag. Har tilsammen levert 52 kg. + 65 tomflasker nå.
Også har jeg ordna masse med oppskriftsbloggen min: http://nuftenoft.wordpress.com/
Jeg skal nok ta endel bilder mens jeg lager eplemos, men det er ikke ennå, for eplene skal få lov til modne litt mer først.
Det er masse epler som fortsatt er umodne på det store filippa-treet. Så iår blir det masse eplemost og masse eplemos.
Plommene er på hell nå. Ikke så mange igjen på treet, men gode er de.
Det er mildt igjen og regner litt nå i natt. Helt normalt høstvær. Ikke noe er tatt av frost enn å hos meg.
Har satt krokus og scilla
23 sep 2007 16:12

For etpar dager siden var jeg på plantasjen. Jeg kjøpte noen løk og nå har jeg satt dem:
Hvite botaniske krokus «Ard Schenk»: 6 pakker med 25 løk i hver fordelt på 12 tuer mellom hostaene langs alperipshekken.
LIlla/blå krokus «vernus blue»: 1 pakke med 50 løk. Jeg satte dem i kanten av minette/ferskentre-bedet. mot N/Ø.
1 pakke med 20 scilla – blå. Disse satte jeg under ferskentreet.
Til våren blir dette veldig fint, tror jeg. Stilig langs alperipshekken med hvitt langs hele raden tidlig vår. Og når hostane vokser opp skjuler de bladene etter krokusene.
Og nå har jeg en god følelse av å være i rute med det som skal gjøres i hagen nå i høst.
Været: litt reng, endel vind. (det regnet ikke mens jeg satte løkene i formiddag). Godt vær å være inn i foran peis eller skjerm.
Epler og bark
26 sep 2007 13:45

Jeg kjørte epler til Askim frukt og grønt (ABB-bygge i Sarpsborg) idag. Tilammen har jeg nå levert 77 kg epler og 81 tomflasker.
Og ennå er ikke eplen skikkelig modne. Treet ser fortsatt helt fullt ut.
Jeg plukker opp pen nedfalslfrukt daglig, har den i luftige plastkasser i garasjen og kjører opp til ABB-bygget en gang i uka. Idag var høstens 3. tur dit. Den stygge nedfallsfrukten går på komposten.
Det blir veldig mye epler på Filippatreet iår. Jeg har smakt på eplene, gode, men ikke helt modne. De trenger å henge lenger på treet før jeg tar høstens store eplemos-produksjonsdag.
På vei hjem igjen kjørte jeg innom kommunens kompostbarkutlevering. Og hentet mine 3 sekker for iår. Deilig med sånt som er gjort.
OT:
Bikkja halter, har time hos veterinær i ettermiddag. Det er ikke noen tydelig grunn, muligens «bare» alderdommen som har satt inn. Men terriere viser sjelden smerte og ubehag før de har det svært ille, så det er best å få det sjekket. Det kom så plutselig, i forigårs. Verst når han har sovet lenge, det er bedre midt på dagen.
Det er godt vi har forsikring på veterinærbehandling. For sånt kan bli veldig dyrt.
Tillegg: veterinæren fant en betennelsesreaksjon under ene poten. Og jeg er lettet. Salve, krage og sokker i en uke er alt som skal til.
Høstsol og plen
28 sep 2007 11:38

Deilig vær for litt hagearbeid idag. Sol, kjølig.
Jeg klippet plenen – uten å samle den opp, denne omgangen skal få lov til bli meitemarmat direkte i plenen.
Jeg plukken inn peppermynte, gråmynte og grønnmynte, Tørker i urtetørkeren min nå.
Det blomtrer fortsatt i hagen og jeg har ikke tenkt å ta inn dahlia eller annet sart ennå. De skal få lov til å stå og blomstre helt til naturen sier stopp. Med mindre jeg ombestemmer meg….
Villvingjerdet begynner å rødme nå og er en vakker bakrunn for de høye, hvite nicotiana alata i portbedet. Jeg må få tatt bilde, men det er penest uten sol, så det får vente.
Jeg skar ned en trillebårlass av litt her og der også, kjørte i kverna og la på komposten.
Det er meldt regn i helga.
Idag var den store Eplemosdagen
02 okt 2007 19:53

Jeg har laget eplemos idag. Iår er det masse epler på Filippa-treet og det synes nesten ikke på treet at jeg hittil i høst har levert 100 kg til Askim frukt og bærpresse + at jeg idag har laget (alt for mye?) eplemos.
ca 1/4 av eplene hadde mark i seg (= ble degradert til kompostmat)
Jeg laget av tilsammen 18,2 kg. ren, kokt mos, det ble 19 store glass + 4 små ferdig eplemos + 4,2 kg. ren, kokt mos i fryseren til å å blande med aronia og søtmispel til svart bærmos.
Årets oppskrift ble som fjorårets:
2 kg ren, kokt mos
4 dl. vann
350 gram fruktose
1 pose certo syltepulver
1/2 ts. ascorbinsyre
1 ts. atamonpulver.
Arbeidsmetode og bilder står i oppskriftsbloggen min: Eplemos 2007
Hyllene i matboden i kjelleren er iferd med å fylles opp igjen. Jeg er rik!
Slapp, men plukker inn litt frø
05 okt 2007 10:59

Jeg er ikke bra om dagen. Slapp og pusteproblemer. Det er vel et virus som har trigga astmaen min. Jeg pøser på med litt ekstra astmamedisin og håper det går over…..
Heldigvis er det ikke meldt frost ennå, så jeg kan ta det med ro. Men jeg plukket inn litt frø av diverse (vellykkete) sommeblomster idag.
Og igår tok jeg stiklinger av Ageratum houstonianum ‘Blue Mink’ (selvsådd iår) , rød flittiglise (selvsådd iår) og rosa hengeverbena (fra egne stiklinger fra ifjor).
En liten planlegging av neste år er altså allerede igang.
Eplene plukker jeg også inn daglig til garasjen, for å levere på askim frukt og bærpresse en gang i uka. Hittil i høst har jeg levert 114 kg og det er masse igjen på treet (Fillippa). Jeg venter med å kjøpe eplemost til rett før de stenger for høsten. Da jeg leverte sist der oppe fortalte de at det er så lite epler iår at de nå også betaler for epler uten at folk kjøper produktene. Det er visst bare Fillippa-trærne som bærer her i østfold iår.
Fryser ned litt epleskiver idag.
07 okt 2007 16:48

Idag har jeg frosset ned epleskiver som kan bli eplekakefyll eller eplekompott/grøt til vinteren. En bøtte epler ble 4 halvkilos poser til fryseren og 1/2 bøtte med avfall til komposten.
Jeg lærte en gang for mange år siden at eplebiter må forvelles før de fryses ned, men for noen år siden testet jeg. Resultatet: Det blir like bra med rå som forvellete i kompott og kake. Derfor gjør jeg det så enkelt som mulig og fryser ned eplebitene rå. Men de må være helt fri for kjernehus og skall, og de må ligge litt i vann med sitronsaft før de pakkes i fryseposer. Jeg bruker epleskjæredingsen min til denne jobben, så det går «som en lek» å skrelle, fjerne kjernehus og dele opp i skiver.
Nå har jeg ingrediensen til noen desserter med eplekake eller eplekompott/eplegrøt klar i fryseren til vinteren.
OT: Jeg er fortsatt dårlig, astma og slapp. Skal se om jeg får meg en legetime imorgen, det føles litt som når jeg har hatt Mycoplasmalungebetennelser – og det kan jo legen faktisk gjøre noe med….
Antibiotika og frostfare
08 okt 2007 17:31

OT: Jeg var hos legen idag, jeg trodde det var mycoplasmalungebetennelse og det trodde hun også. Noen timer etter første dose er jeg nå så mye bedre at det det føles mirakuløst. Deilig. Herlig. Jeg kan puste igjen! Puste, puste, helt inn. Dypt inn – og ut igjen uten problemer.
Det er meldt 0 grader i natt så jeg hadde planlagt en nødløsning med flagrende fiberdukspøkelser rundt omkring i hagen. Isteden har jeg nå fått brugmansia, fuksia og sjokoladekosmos trygt inn og ned i planterommet. Mens gresskaret har fått en dyne av fiberduk over seg – just in case. Uten at jeg slet meg ut. Ikke at det var så tungt arbeidet heller. Men sånn jeg har følt meg de siste dagene har det vært tungt bare å snakke og puste.
Frost, men ikke i hele hagen
09 okt 2007 12:29

Det var -1 i natt. Men: Hostabladene står like fine, dahlia også. Det eneste som tydelig har blitt merket av frosten er naboens plen (hvitt rim) og noen av bladene på gresskar og squash.
Så forskjellen på lun plasseringen mellom andre planter og rett under åpen himmel er 1 grad eller 2. Og det er jo fint, så jeg ikke må ut å redde noe mer på noen dager. Jeg sjekket gresskaret under fiberduken – det har det så fint atte.
Jeg har plukket inn noen blomstrende kvister fra clematisen – hva heter den nå igjen – den (en av de) jeg fikk av AnneG – den som vokser som staudeklematis. Hvite blomster. Det ble en fin bukett. Et lite søk i egen dagbok ga meg svaret: Clematis juin Mrs. Robert brydon
Været: sol, høstkjølig, vindstille.
Edit: Det har vist seg utover dagen at dahliane nok merket frosten i natt, ja. Det er noen svarte, krøllete blader her og der.
Høsthagedag
18 okt 2007 15:53

Idag fikk jeg bærehjelp av ungdommen så dette var en fin dag å ta høstens tunge eplemost-jobb:
Vi dyttet, dro og slo ned så mye av de siste eplene vi klarte og kjørte til askim frukt og bærpresse. Og så kjøpte vi 120 flasker av årets eplemost. Den unge, sterke yngste-sønnen min bar alle flaskene ned i kjelleren.
Etterpå fortsatte jeg i hagen:
Jeg begynte med å ta opp knoller: dahlia, commelina, montbretia, canna, Kala og Eucomis bicolor. De ligger til tørk i garasjen – skal ta dem ned i kjelleren om noen dager.
Det grønne kjørte jeg i kverna og la på komposten.
Jeg fjernet ettåringer fra pallekarmer, krukkene og fra foran verandaen. La på komposten.
Jeg tømte også kobberkjelen og satte tilbake de 2 løkkurvene som har stått i gresskar-bedet i sommer. (krokus, påskeliljer, tulipan) + en sekk nyjord.
Også høstet jeg et trillebårlass fra varmkomposten og la til modning.
Jeg avsluttet med å plukke noen kvister fra barlinden til pynt i kobberkjelen + at jeg satte ut fakkelstativene.
Nå er det mye som er ferdig før vinteren.
Mer høsthaging
19 okt 2007 22:03

Idag bar jeg inn hagemøblene og la trekk over grillen. Jeg var innom plantasjen en liten tur for å kjøpe torvstrø til knollene mine , men de hadde ikke….. Isteden fikk jeg meg meg litt fuglebrettmat, noen krokus og en erica.
På hjemveien kjørte jeg innom Slettevold hagesenter og fant en puslete 50 liters pose med naturtorv der (bedre enn ikke noe). Jeg fant en heuchera der også.
Lyngplanten satte jeg i kobberkjelen. Heucheraen står i barnehagen sammen med de andre heucherane. De skal settes i bedet foran verandaen.
Jeg satte 50 blå krokus i pæretrebedet og 50 gule krokus ble fordelt mellom den lave krukken og sinkbalja ved inngangen til huset. Det blir fint til våren.
Jeg satte Dahlia (mm) -knollene ned i kjellergangen til videre tørking for det er meldt frost til natta. Når jorda har tørket opp på knollene skal jeg legge dem i naturtorv i kasser som jeg setter i kjellerboden – sånn som jeg alltid gjorde før. Ifjor prøvde jeg en ny metode – og mange knoller råtnet og døde fra meg. Iår går jeg tilbake til sånn jeg gjorde før.
Høstsløvhet
24 okt 2007 16:12

Det er noe med høsten som gjør at hage ikke er så ok allikevel. Hver høst er det sånn, så noen overraskelse er det jo ikke.
Nå håper jeg på sterk høstvind som fjerner resten av løvet fra trærne og samtidig vekk fra plenen og inn under busker og blant staudene.
Jeg synes det er greit at hagen ser uflidd ut. Jeg gidder ikke lese eller skrive noe særlig på forumet. Jeg synes en dag med sol er masing om at jeg burde være ute og gjøre ting i hagen.
Det er jo så mye som kan gjøres nå: F.eks å fjerne gresset som holder på å invadere stiene mine, fjerne løvetann og annet ugress fra bedene og å spa opp nye bed som jeg av en eller annen underlig grunn sansynligvis kommer til å ville ha til våren…… + masse annet som jeg ikke har lyst til å komme på her inne foran datamaskinen min.
Ja, ja, det blir vel vår i januar igjen…kanskje….
Har haget litt
26 okt 2007 23:26

Idag gikk jeg faktisk ut i hagen og haget litt.
Jeg raket litt, fjernet noen nedfallsepler og gjorde i stand en høstpotte ved inngangsdøra: Erica og noen barlindkvister.
Hagen ser helt ok ut.
Hageleitiden er over for denne gang 🙂
01 nov 2007 19:11

Idag hadde jeg lyst, skikkelig lyst til å hage igjen. Og jeg var der ute i mange timer og fikk gjort mye mer klart for vinteren:
– Skar ned de store, brune, stygge staudene i bedene, kjørte gjennom kverna og la det tilbake på jorda i bedet (tilbake der det kom fra). Jeg fikk tatt portbedet, vestbedet, solbedet og barlindbedet. Ikke verst jobba.
Etterpå kjørte jeg klipperen over hele plenen, på høy høyde = klippet plenen + «støvsugd» plenen for blader. Jeg la bladene (og det lille plenklippet) i bed og under busker.
Det ser så fint ut nå atte.
Jeg har etpar poser med scillaløk liggende, de fikk jeg ikke plantet ut idag, det får bli en annen dag. Men nå kommer det til å være helt ok å gjøre sånt, for nå ser hagen frisert ut igjen.
Jeg lot noen av staudene stå igjen – de som fortsatt er grønne + prydgressene som gjør seg gjennom vinteren. F.eks aspargesen skal få lov til å bli helt gul før jeg kutter stenglene – så all næringen kan gå ned til røttene. Også den forlengst uttørkete judaspengen skal få lov til å bli stående i barlindbedet. Den lyser så fint opp med sine sølvgrå, myntlignende frøstander som rasler i vinden.
Rota stiklinger
01 nov 2007 20:47

Dette skrev jeg 5/10:
Sitat: |
Og igår tok jeg stiklinger av Ageratum houstonianum ‘Blue Mink’ (selvsådd iår) , rød flittiglise (selvsådd iår) og rosa hengeverbena (fra egne stiklinger fra ifjor). |
Og etpar dager senere tok jeg stiklinger av noen flere sommerblomster. Tilsammen er det 6 forskjellige, men de står i planterommet i kjelleren og jeg sitter i 2.etasje og jeg husker ikke hva de er……
Men poenget: De har rotet seg fint alle sammen, så idag fjernet jeg taket på minidrivhuset. De har stått i planterommet hele tiden. Gratis sommerblomster til neste år.
Tillegg: Nå har jeg sjekka. De tre andre er: Haloragis – stikk 7/10 (selvsådd i år) , Bacopa – Great purple – stikk 11/10 (kjøpt som stikling i våres) og Calibrachopa (?) – million red bells – stikk 11/10 (kjøpt som stikling i våres).
Mer høsthaging
02 nov 2007 14:06

Inatt kom frosten. Og idag morges skinte sola på frostvakker vinterhage. Ryddet og pen etter gårsdagens arbeid.
Jeg fortsatte litt idag:
Satte scilla – sibirica. I pæretrebedet: under svarthyll og under søtmispel. Og i urtestaudebedet foran aronia. Det blir bra.
Etterpå skar jeg ned jordskokk-stenglene og kjørte i kverna. Jeg la det tilbake oppå jordskokkene som luning mot frost sammen med løv.
Også høstet jeg inn noen jordskokkknoller. De er små, men så var det jo ikke noe særlig sommer iår.
Nå skal jeg lete opp noen oppskrifter og se hva jeg skal lage av dem.
gresskarsyltetøy
05 nov 2007 16:50

I Helgen laget jeg gresskarsyltetøy. Jeg har skrevet inn årets oppskrift i oppskriftsbloggen min. Se her.
Deilig å lage mat av det hagen gir, lage gourmetmat som ikke er å få kjøpt i noen butikk.
Årets oppskrift er med fruktose istedenfor sukker (pga en i familien som ikke tåler sukker, men fint tåler fruktose). I denne posten står oppskriften på gresskarsyltetøy med sukker.
Jeg ser at den røde klatrerosen min remonterer litt nå på høsten – bare noen få blomster, men de har stått lenge og er like fine fortsatt etter noen frostnetter. Er det bevis for at det er Blaze?
Det er yr og kaldt idag. Deilig innevær med peisvarme og datamaskin.
Hippeastrum – amaryllis
08 nov 2007 00:28

Inne: Idag satte jeg årets juleamaryllis (- eller altså hippeastrum som vi skal kalle den nå). I potte. Den står i kjøkkenvinduet.
Noen år får jeg fulltreff med blomstring på julaften, det skal være ca 6 uker mellom planting av løken og blomstring. Spennende.
Ute: Frost i kveld, fint vær og sol på dagen idag.
Jeg har litt høsthaging igjen, men bare litt småtteri. Ikke noe som haster – ennå. Blant annet å kutte ned noen flerårige som skal få lov til å beholde stengler og blader så lenge som mulig så næringen fra bladene kan gå ned i røttene.
Det er meldt litt regn imorgen (peis er en fin ting).
Ute på den store veven
08 nov 2007 16:45

Jeg har nå forandret hagedagboka mi fra å bare være tilgjengelig for registrerte her på hagegal til å være tilgjengelig for alle. Men det er fortsatt bare registrerte hagegale som kan legge inn kommentarer eller skrive i ropeboksen min.
Jeg trodde jo at å forandre dagbokinnstillingene ville holde, men der forandrer jeg jo bare innstillingene i framtidige innlegg. Så nå har jeg sittet og forandret innlegg etter innlegg etter innlegg etter…… Fra Tilgang til notater: «Registrerte brukere» til Tilgang til notater: «Gjester». Puh!
Ja, det tar litt tid, jeg arbeider meg bakover i tid og nå har jeg kommet til mars i 2006, så det er ikke så lenge igjen til starten av denne dagboka. Men det jeg skriver heretter blir altså lagt åpent ut for alle uten at jeg behøver å gjøre noe spesielt.
Så her er en viktig beskjed: Hvis du har lagt igjen kommentarer i dagboka mi som du ikke vil at hele den store verdensveven skal kunne lese, send meg en pm så skal jeg fjerne den.
Også har jeg laget en lenke hit til hagedagboka mi fra Oppskriftsbloggen min.
Nå kan jeg finne egne notater her via google. Fine greier, synes jeg. Og jeg har jo alltid skrevet med tanke på at «hvemsomhelst» kan lese det jeg skriver her, så det er ikke så veldig skummelt egentlig.
Har festet clematis til portbuen
11 nov 2007 15:46

Det er vakkert høstvær idag. Sol og kaldt. Uten vind.
Clematis macropetala Maidwell hall (blå blomster) har vokst seg fint opp i sommer. Den blomstrer tidlig vår på fjorårets skudd, så nå har festet den litt til portbuen og gjerdet (den står i søgnebedet = på venstre side av portbuen).
Også krysser jeg fingra, for skuddene har dødd nesten hver vinter, så blomstringen har jeg bare sett én vår +etpar årsville (=døgnville på årsbasis) blomster utpå sensommeren.
Jeg har en Clematis macropetala white swan (hvite blomster) på den andre siden av portbuen, den ble kjøpt inn i våres. Jeg festet den også litt ekstra. Det vil vise seg om den blomstrer til våren.
Nå er hagen klar for vinteren
27 nov 2007 20:18

Jeg har ikke haget noe på lang tid. Det har ikke vært vær til haging i november. Men idag var det sol og vindstille og jeg tok de siste småjobbene før vinteren:
Jeg tok ned og ryddet inn det som sto igjen av bambusstøtter og metallastøtter rundt omkring i hagen – det var nokså mye.
Jeg skar ned aspargesene, kjørte gjennom kverna og la tilbake i aspargesbedet.
Så skar jeg ned i urtestaudebedet – med hekksaksa – fort og greit. Lot det ligge i bedet.
Så grov jeg opp litt fra den ferdige komposten og la langs hekken + inntil rosene.
Så festet jeg alperipshekken til nettinggjerdet mot naboen med tjukk hyssing (den tjukkeste hamphyssingen) – det blir alltid en snøhaug på andre siden av det gjerdet. Nå holder hekken seg oppreist selv om det skulle komme mye snø i vinter.
Noe mer? Nei, jeg tror ikke det. Nå er hagen klar for vinteren.
Jeg oppdaget at høstkrokusen ikke hadde forsvunnet allikevel – den blomstrer i vestbedet nå. Og alle krokusene jeg satte ned tidligere i høst har begynt å stikke hodet opp av jorda – men det går nok bra, krokusen kommer nok når den skal – på våren.
Nå kan hagen og jeg hvile.
I planterommet har alle stiklingene jeg tok i høst rotet seg fint, så jeg er jo egentlig igang med neste sommer allerede.
Regn. Vind. Våt desember.
08 des 2007 02:04

I planterommet i kjelleren er det grønt og liv.
Ute er det vått – veldig vått. Mye regn.
Vannet blir liggende i hagen, så jorda er nok mettet med vann.
Om frosten kommer plutselig nå får vi en sånn vinter som det var i 2002 (om jeg husker rett).
Krokusene stikker hodet opp her og der – men de pleier å ha vett på å holde igjen nok til at de ikke kommer før våren.
Hippeastrumen kommer fint, med to blomsterstengler (tror jeg). Fortsatt bare såvidt ut av løken, men passelig i rute til jul.
Den står i kjøkkenvinduet.
Tok noen bilder idag
09 des 2007 22:54

Idag ble det en liten hagevandring i egen hage. Med fotoapparat.
Kristtornen i portbedet har masse bær iår. Jeg skar ned endel av hannplanten i år, så hunnplanten med sine bær fikk mer lys og ble mer synlig. Og det likte den visst.
Barlindbedet gjør seg nå på vinteren med sølvskimrende judaspenge og et prydgress (jeg ikke husker navnet på) mot den mørke barlinden.
Mistelteinen i Åkerøtreet (bildet til venstre) har virkelig vokst siden dette bildet (til høyre) ble tatt i oktover 2004 av samme plante.
Det er moro med fotoapparat og hagedagbok.
Vinterhage i rimfrost
29 des 2007 18:56

Jeg tok en tur ut i hagen den 21. desember mens rimfrosten lå vakkert over busker og staudefrøstander.
Frøstand av judaspenge i barlindbedet.
Bilde fra høsten 2004 av den samme mistelteinplanten. Bildene er tatt fra samme vinkel.
Tilslutt et bilde av portbedet.
Men nå er det varmegrader og regn og vått, så den vakre rimhagen min finnes bare på disse bildene. Vi slipper ihvertfall å måke snø…. (inntil videre).
jeg har begynt på sommeren
31 des 2007 02:39

Det var sol idag, i noen timer. Og jeg klarte ikke å la være, jeg gikk ut og puslet. Ja, puslehaget uten å ta på meg skikkelige uteklær på lille nyttårsaften.
Jeg høstet litt fra varmkomposten. Jeg matet fuglene. Jeg tok puslerunden og så spirer hele hagen: vårløk og stauder er på full fart mot neste sommer. Men de klarer seg nok, plantene tar en pause når frosten kommer.
Aprikostreet har fått litt skader på etpar av grenene – muligens for hardt festet til espalieret. Jeg løsnet festene og venter til våren med å beskjære. Heretter skal grenene festes med tjukk hamphyssing i 8-tall, så de ikke gnir innpå espalieret.
Kanskje jeg skal formklippe barlinden iår (dvs til neste år, det er jo ikke 2008 før om ca 23 timer) – jeg ser for meg en stol, nei kanskje firkanter og baller – eller kanskje bare korte den ned litt og minske den. Stamme opp? Jeg finner nok på noe.
Alle frøene jeg høstet i høst har ligget til tørk siden jeg tok dem inn. Oppå kjøleskapet.
Ikveld, etter hagepuslingen idag, renset jeg frøene og fikk lagt dem i frøpermen der de hører hjemme. Arkivert etter når de skal sås.
Og nå, akkureat nå har jeg sådd årets første frø. Rhodochiton – blodbeger. I fjor sådde jeg Rhodochiton til lyden av nyttårsraketter, iår er jeg ett døgn tidligere ute. 20 grader mørkt. Potta står på benken bak ryggen min her jeg sitter.
Det går mot lysere tider.
Frø og merkepinner og vår i lufta
31 des 2007 16:32

Idag kom impectakatalogen. Og jeg dro innom Biltema og kjøpte noen merkepinner.
Nå er jeg klar for et helt nytt år, et ubrukt, jomfruelig år.
En ny vår, ny sommer. Nye planter.
Og siden jeg fikk en drivhusovn til jul så øker sjansen for at småttingene overlever våren i det lille drivhuset mitt.
Jeg har satt jord og potter på handlelisten.
Legg igjen en kommentar