Planterom og stiklinger
01 jan 2008 17:35

En god start på det nye året: Jeg har ryddet på planterommet, hentet inn litt utstyr fra garasjen – og begynte å potte opp noen av stiklingene (sommerblomster) jeg tok i høst før frosten kom.
Alle hadde rotet seg veldig fint. Dette kommer til å blir kraftige småplanter til våren – og mye greiere enn å så. Selvom dette selvsagt ikke kommer til å hindre meg i å ha lyst til å så….
Disse har jeg pottet opp nå:
(Hvis jeg husker rett – hukommelsen har det med å forsvinne i trappen fra kjelleren til datamaskinen min….. )
Haloragis – pottet opp 6 + tok 6 nye stiklinger.
ageratum (blå, lav)- pottet opp 7 + tok 2 nye stiklinger.
bacopa (blå)- pottet opp 8
million bells (rød) – pottet opp 6
rød flittiglise – pottet opp 6
Den som står igjen nå er verbena (rosa) – men jeg trenger litt flere småpotter først.
Fuksian i planerommet blomstrer nå. Den var puslete hele sommeren…..
Deilig å være igang med våren.
Mer potting
02 jan 2008 14:09

Jeg har hentet inn litt utstyr fra garasjen og pottet opp den siste stiklingpotta, verbena, 10 stykker.
Deilig dette, å ha stiklinger av de sommerblomstene jeg er mest fornøyd med, istedenfor å så nye hvert år.
Ifjor kjøpte jeg meg en 5-års dagbok og jeg ser at 1. og 2. januar i fjor var akkurat som iår: Jeg pottet opp stiklinger og ute var det grønt.
Ut med juletre, inn med hippeastrum
06 jan 2008 00:16

Idag har jeg feid ut jula. Nå står juletreet i hagen og venter på en omgang i kompostkverna – det skal bli til jorddekke på blåbærbedet eller ferskenbedet – ihvertfall skal det på et surjordsbed.
Og endelig blomstrer hippen min i kjøkkevinduet. Det var en billig knoll på plantasjen – umerket. Blomsten er ikke særlig rød, så det passer greit at den ikke blomsrter før nå. Jeg må sjekke, men jeg tror den har brukt 8 uker fra jeg satte den til den nå blomstrer.
På den annen side – den har 2 kraftige blomsterstengler + blader, så den kommer til å stå fin lenge.
Det snør nå i kveld. Ikke så mye som på sørlandet, ca 5 cm sist jeg var ute. Det er nokså pent. Rett under 0 grader og snøen legger seg på trærne. Det blir lyst og litt lunere liksom med snø enn uten snø.
Stua blir så stor og lys og ny uten juletre.
snømåking
06 jan 2008 21:04

Idag har jeg måkt snø. Kosemåking av 10 cm hvitt dekke. Det er pent med snø og helt greit når det ikke kommer mer enn jeg klarer å fjerne uten å brekke ryggen. God trim.
Jeg slo ned snø av busker og hekk, for hvis den ikke smelter bort (snøen altså), så blir den lette snøen til tung, våt snø som fryser til tjukke isklumper i løpet av noen dager. Og det er ikke særlig ok for buskene i hagen min.
Ikveld tenkte jeg å så utestaudefrøpottene (så inne, la stå i noen dager, sette ut med fiberuk over + snø og la stå ute så de spirer ute på våren).
Men jeg må kjøpe mer jord først. Og ja, jeg var klok i høst, jeg kjøpte opp ekstra jord til vinterens såpotter. Men så brukte jeg opp jorda i høst……
Frøsådd og frostvakt
08 jan 2008 02:26

Nå har våren begynt på planterommet mitt.
Idag har jeg sådd 6 staudefrøpotter. De skal få stå inne i planterommet noen dager før jeg setter dem ut med fiberduk og (evnt. rester av) snø over seg.
Alle stiklingene jeg tok for noen dager strutter og kommer nok til å rote seg fint.
Også har jeg fått på plass frostvakten der nede:
Vifteovn fra Clas Ohlson med temperaturvakt fra Clas ohlson, kontakten slår seg ikke på før det er kaldere enn +6 grader. Det regner jeg med er passe. Det er sjelden det kommer under +6, men ifjor (eller var det året før?) sank temperaturen under 0 i planterommet en natt og da mistet jeg noen småttinger. Til våren skal frostvakt-maskineriet stå i Ellosdrivhuset mitt.
Frostvakt-kontakten (temperaturvakten) har omvendt vakt også, den kan nemlig også innstilles på å slå seg på når det er varmere enn valgfri temp. Og vifteovnen har kaldluftsfunksjon. Perfekt til forsommerdager i Ellosdrivhuset.
Også fikk jeg kjøpt jord på plantasjen idag (Plantasjen Fredrikstad). De små 18-litersposene med blomsterjord med lecakuler var på tilbud. Så jeg kjøpte 4 stykker. De er mye lettere å bære på (for meg) enn de på 50 liter som jeg ville ha kjøpt om ikke de små var på tilbud.
Men noe potter har de ikke begynt å selge – ikke som jeg fant ihvertfall. De har ominredet hele butikken, så ingenting er der det var før.
Ute: Litt av snøen har regna bort, men ikke alt. Hagen er fortsatt hvit. +1 grad idag.
Hippeastrum
10 jan 2008 22:12

Nå blomstrer den så vakkert i kjøkkenvinduet mitt at jeg måtte ta bilde:
2 blomsterstengler med 4 blomster på hver. De fire første har åpnet seg og de fire neste er i ferd med å åpne seg.
Plantasjen
12 jan 2008 01:43

Jeg dro på plantasjen idag – for å kjøpe litt ved.
De hadde satt opp hyllene med frøposene nå + potter, Så jeg kjøpte litt. Bare litt. Bittelittelitt. Frø jeg vet jeg kommer til å kjøpe – og som alltid blir utsolgt før frøene kommer på salg.
Ute er det grønt og «vår». All nedbøren de siste dagene har rent ned i jorda, så det er nok ikke så mye tele. Sola skinte idag. Jeg hadde tenkt å kjøre juletreet i kverna + beskjære solbær, men så gikk tida – og plutselig var det blitt mørkt ute. Ja, ja, det kommer vel flere oppholdsdager.
Solbær og juletre
13 jan 2008 16:57

Det er grønt her og i formiddag var det opphold. Så jeg gikk ut med trillebår, beskjæringsutstyr og kverna mi.
Jeg beskar solbærbusken og nå tok jeg den hardt, så bare 4 stammer står igjen fra bakken:
Jeg festet opp busken «flatt». Altså som en slags espaliering: 2 bambusstenger, med 2 tråder imellom, jeg festet grenene løst til trådene.
Solbærbusken min blir veldig tett hvert år, selvom jeg synes jeg har beskåret mye, men så mye som nå, har jeg aldri beskåret før. Tett busk får få bær. Og så leste jeg litt her og der om solbær og beskjæring. Dette er altså et forsøk.
Etterpå beskar jeg ripsen og stikkelsbær og til slutt delte jeg opp juletreet. De tjukke delene av stammen ligger nå til tørk som ved og grener og toppen kjørte jeg gjennom kompostkverna, nå ligger juletreet der det hører hjemme (etter jul), som jorddekke på blåbæra.
De første små spirer
15 jan 2008 00:05

Nå spirer blodbegerfrøene jeg sådde 30/12.
Dette er gamle frø (2005), så jeg var ikke sikker på om de ville spire, derfor sådde jeg pånytt med nye frø for 3 dager siden.
Sånn går det når man bedriver daglig lupekikking etter spirer og ikke klarer å vente.
Ute: regn, grønt. + 4 grader. Det spirer i bedene. Men det blir vel vinter i år også – etterhvert.
Er det vår?
19 jan 2008 14:14

Sola skinner idag (det blåser også, men det velger jeg å ignorere) og jeg gikk ut for å pusle litt.
Jeg høstet et trillebårlass fra varmkomposten.
Jeg beskar sambucus nigra (svarthyll). Den lille busken jeg kjøpte ifjor vokser fort, så en årlig oppstramming er nok nødvendig. Busken har allerede begynt å skyte skudd – og fått noen blader, den tror nok det er vår allerede – jeg håper dette går bra…..
Jeg beskar også busken i midten av solbedet, duftskjærsminen. Den sover (som den skal) og har ikke begynt på våren ennå,
Jeg kjørte dette i kverna og la det i gåområdet foran kompostbingene.
Etterpå festet jeg opp «hundestopper»-gitteret på porten litt bedre.
Dagens hagerunde forteller meg at endel busker, stauder og vårløk tror at våren har kommet. Blant annet har budlejaen inntil verandatrappen begynt å vokse og har kommet med nye blader.
Jeg regner med at endel av dette kommer til å bli satt nokså mye tilbake i løpet av den vinteren som sannsynligvis kommer.
Akkurat nå er det ingen tæle i bakken engang, ikke rart plantene tror det er vår.
Og det er jo deilig da – å være ute og pusle i hagen i sola i januar.
Mer vinterpusling
21 jan 2008 17:16

Sol idag også – og nesten ikke noe vind.
Jeg ryddet litt mer opp i aprikostre-espalieret:
Fjernet alle bambusstenger, fjernet alle festene – noen av dem strupet grenene. Og jeg fjernet de skrå listene.
Så festet jeg opp flere rustfrie stålwirer langsmed hele espalieret. Og jeg festet grenene med tjukk hamphyssing (biltema) til stålwiren. Etter metoden jeg har lært ved å kikke på «How to be a gardener»: En gang rundt wiren, snurre rundt seg selv, knyte rundt grenen = god plass for utvidelse av grenen og trygg støtpute mellom gren og wire – og lett å fjerne.
Nå står treet godt festet inntil espalieret uten å gnage på noe som helst og uten fare for struping av grener.
Det er mulig at jeg skal sage bort den delen av den nederste tykke listen som er rett bak selve stammen etterhvert som stammen blir tjukkere. Stammen har fortsatt god avstand til espalieret (3-4 cm) , men om noen år kommer nok stammen til å gnage innpå.
Pusling i hagen i januar gjør godt.
I planterommet: Alle stiklingene jeg tok i høst vokser igjen etter at jeg priklet dem ut i hver sin potte. Fuksiaen blomstrer, det gjør brugmansiaen også. Det er nå 3 blodbegerspirer i potta jeg satte ned da den første spiren viste seg.
Edit: Nå, noen timer senere, ser jeg en spire i potta med de sist sådde blodbegerfrøene (de jeg sådde fordi jeg begynte å gi opp håpet for potte nr. 1). Nå går den potta ned i planterommet i kjelleren også. (Lyset står på i 16 timer i døgnet, temp fra ca + 13 til + 7 .)
Espalieret til aprikostreet
29 jan 2008 14:14

Jeg gikk en liten puslerunde i hagen idag etter turen med bikkja. Dyttet ned noen løkspirer som var blitt løftet opp av tælen – eller av løpende bikkje. De spirer overalt. Fint – og litt skummelt siden vi er i januar.
Jeg hentet en sag og fjernet midtdelen av nederste list i espalieret til aprikostreet. Nå har stammen plass til å vokse uten å gnage innpå noe. Men den venstre, nederste delen av espalieret ble litt løst etter dette, så jeg skal lage et ekstrafeste til verandaen av den biten jeg saget bort. Da blir det bra.
Sola skinner, det er noen plussgrader, alt er grønt og jeg må vel ut og luke løvetann snart om ikke vinteren kommer……
Aprikostre og espalier – fortsettelse…
07 feb 2008 16:39

Jeg tok etpar bilder idag, av espalieret og aprikostreet.
Sånn ser det altså ut nå:
For noen dager siden saget jeg bort midtdelen av nederste listen på espalieret, så stammen ikke står i fare for å gnage på espalieret. Idag har jeg festet den venstre delen bedre til verandaen med en bit av det jeg skar bort (flinke damen med sag, drill, rustfrie skruer og pågangsmot. )
Nærbilde av hvordan jeg fester grenene til den rustfrie wiren. Festet sånn som jeg har lært ved å se på hageprogrammer fra BBC. Hyssingen er den tjukkeste hamphyssingen de har på Biltema.
Jordskokkbrød
12 feb 2008 21:04

Jeg prøver ut en ny oppskrift i kveld. Jordskokkbrød.
Det er jo ikke tæle og jordskokkene er fine rett fra jorda. Jeg hentet inn noen, vasket dem og kokte dem i noen minutter i lettsaltet vann. Så tok jeg dem ut av kjelen og dro av skallet (det er lettere å fjerne skallet på dem når de har kokt litt). Jeg tok nytt lettsaltet vann i kjelen og kokte dem videre til de ble møre.
Jeg helte fra vannet og moste jordskokkene. Jeg veide og det var 300 gram ferdig renset, kokt og most jordskokk. Jeg satte den til avkjøling.
Jeg har nå satt en brøddeig (mengde på ca to grove brød) der jordskokken er del av deigen. Jeg er litt spent på resultatet.
Jordskokk-pureen smakte litt nøtteaktig og deilig.
Det er gøy å kunne høste mat fra hagen i februar.
Noen timer senere:
Jeg bakte deigen ut til rundstykker istedenfor brød. 18 svære rundstykker. De er gode og Ikke veldig anderledes enn andre brød jeg har bakt. Litt saftigere og tyngre kanskje. De hevet seg veldig godt og hadde en overraskende god smak. Den gode smaken kommer nok fra jordskokkene.
Jeg gjorde en feil som viste seg å ikke gjøre noe allikevel: Jeg hadde tydeligvis ikke kokt all jordskokken like godt og jeg oppdaget ikke det da jeg moste dem. Da jeg knadde deigen oppdaget jeg noen jordskokk-klumper av kokt, men ikke ihjelkokt jordskokk. Jeg plukket ut de fleste mens jeg knadde, men jeg fant ikke alle.
Men det gjorde ikke noe, de små jordskokk-klumpene smaker helt nydelig og gir samme inntrykk som nøtter og hele korn i brød.
Tilogmed de jeg bor sammen med likte disse rundstykkene.
Så jeg skal fortsette å eksperimentere med jordskokkbrød. Og få laget en oppskrift jeg kan legge ut i oppskriftsbloggen min.
Neste dag: Jeg lot noen rundstykker ligge i klede på benken på kjøkkenet over natta. De er svært gode nå i dag. De er myke, henger fint sammen, lette å skjære tynne skiver, saftige. De er faktisk bedre i konsistensen enn mine vanlige hjemmebakte brød. Jordskokkbrød ruler!
23/2-08: Idag har jeg laget oppskrift og lagt den ut på bloggen min: Lenes jordskokkbrød.
Ideer for denne sesongen
13 feb 2008 14:16

Her legger jeg inn planer etterhvert som jeg kommer på dem. Det er greit å ha alt på ett sted.
15/3: Ferdig flyttet til nordsiden av urtepallekarmen. Flytte løpstikken fra ved siden av aprikostreet til f.eks vestsiden av urtepallekarmen. (mellom karmen og gangstien). Løpstikken passer ikke lenger ved siden av aprikostreet, men samtidig vil jeg ha den i nærheten av de andre urtene ved verandatrappen. Jeg tenkte først på nordsiden av urtepallekarmen, men den trenger vel litt mer sol (når den er klippet ned) enn den får der.
Ferdig 26/4. Plante stauder i bedet foran verandaen på begge sider av aprikostreet (det er litt tilført kalksten og god drenering i det bedet) med:
5 stk Physostegia virginiana ‘Alba’ – bestilt fra langangen planteskole
3-4 heuchera – div. kjøpt ifjor på forumtreffet – står i barnehagen.
1 polygala calcarea – kjøpt forumtreffet i Molde, står fortsatt i barnehagen
6 centranthus ruber «Pretty betzy» – fikk frøplanter av Solfrid ifjor – står i barnehagen
1 Anemone japonica – bestilt fra langangen planteskole – evt kan denne stå et annet sted. Men den må ha sol og den må synes godt.
10 LIATRIS s. ‘Alba’ – bestilt fra Zimtrade. Jeg har bestilt 10, og fordeler dem mellom foran verandaen, i søgnebedet og i solbedet (tror jeg). Tillegg 26/4: Jeg tar alle 10 i verandabedet.
2 INCARVILLEA ‘Snowtop’, til venstre sammen med centranthus ruber «Pretty betzy»- bestilt fra Zimtrade.
Plantet 26/4 I urtepallekarmen:
Thymus citrodorus Doone Valley’ – bestilt fra langangen planteskole
Thymus x citriodorus Silver Queen’ – bestilt fra langangen planteskole
plantet 27/4 I ferskentrebedet:
¨Calamintha grandiflora – bestilt fra langangen planteskole Tillegg: ombestemte meg og plantet dem i verandabedet, høyre, foran høstanemonen.
Gjort i mai. I portbedet:
Clematis recta, hvit. – bestilt fra langangen planteskole
Annet:
Ferdig! Kjøpe et lass med subbus, fjerne gresstorv som har vokst inn i gangstiene og legge på mer subbus (men det planla jeg ifjor også……
)
Ferdig 15/4. Fjerne gresskanten rundt rundkjøringsbedet = større bed til sommerblomster.
Ferdig 18/3! Legge noe under hammocken – for å slippe å flytte på den når jeg klipper plenen.
Kjøpe stativ til hengekøya så vi kan sette den et annet sted enn mellom pære- og eple-treet.
Vurdere om pæretreet bør fjernes, evt. beskjæres kraftig.
Ferdig 18/4. Lage nytt, mer solid stativ til lykkefunden.
Ferdig 26/4. Lage bed foran ved inngangdøra (høyre siden av trappen) med sedum fra portbedet + noen hosta? eller en hemorocallis (gul, vanlig) og en clematis gruppe 3 som kan klatre opp der + kanskje noen vårløk?. Tillegg: det ble cl. viticella etoile violette, gul daglilje og en hosta albomarginata. + en tue snøklokker (fra portbedet) mellom clematis og dagliljen.
Bedet ved trappa: Jeg skal sette noen scilla foran hostaen til høsten.
gjort i mai I barlindbedet:
THALICTRUM dalavayi ‘Hewitt’s Double’ Vingefrøstjerne. – bestilt Zimtrade
Ferdig i februar Barlinden:
Beskjære den. Jeg tenker på å stamme den opp med et grønt «tak». Så det kommer luft inn og mellom og under. Eller å forme den, så den blir tynnere og ikke så stor og mørk og grønn. Kanskje en artig form. Jeg tenker….
Ferdig i mai. Lage selvvanningsbaljer til agurk og tomat. Sette dem langs sørveggen av huset, inntil veggen på hagens luneste plass. Baljene skal få ny jord hvert år.
Jeg har beskåret barlinden.
18 feb 2008 20:05

Hjelp, hva har jeg gjort, tenkte jeg da jeg var halvveis og busken begynte å se totalt maltraktert ut. Man skal være modig for å gjøre det jeg har gjort idag.
Her er før og etter bilder:
Nei, det er ikke så pent – ennå. Men i løpet av året kommer det til å vokse seg til i toppene og jeg lurer på om jeg skal fjerne en eller to av de tjukke stammene i midten. Dette er et et langtidsprosjekt. Skummelt og morsomt på en gang.
Jeg ser for meg nakne, brune stammer med grøne dusker på toppen. Eller noe bonsai-aktig. Og for å kunne stulle og stelle og klippe ofte måtte høyden drastisk ned (så jeg greit kommer til).
Barlind skyter jo igjen fra brun ved, så derfor våget jeg å ta sjansen. Det er gøy å leke seg i hagen en mandag i februar i overskyet vær, med + 10 grader og vår i lufta.
Vår på pulten.
19 feb 2008 21:05

Jeg har tatt opp et minidrivhus fra kjelleren og festet lampa med 20 watts sparepære (= mye lys og lite varme) til tidsbryteren. 16 timer lys pr. dag. Så er jeg klar for frø som skal sås varmt og lyst. Nå blir det vår på pulten min.
Jeg har lagt persillefrø i vann, de skal sås lyst og 20 grader om to dager.
Og jeg har sådd salvie officinalis (lyst og 20 grader) – frø fra Gunda (på forumtreffet).
Jeg satte noen toppløk av hvitløk alexandra i potte nede i planterommet , det blir fint hvitløksgress til vinduskarmen på kjøkkenet om noen uker.
Subbus
25 feb 2008 13:44

Jeg har konkrete planer om å brekke ryggen en av de nærmeste dagene… – Ihvertfall har jeg bestilt 2 kubikk subbus 0-8.
Det er jo tælefritt og ikke meldt frost eller nedbør de neste dagene, så da setter jeg like godt igang nå i februar.
Planen er å kante gangstiene med mantisen, fjerne det gresset som har vokst seg inn i gangveiene med skyfla og fylle opp med ny subbus. Litt av subbusen skal gå til hullene i oppkjørselen også.
Jeg laget gangstiene i 1999/00, så det er ikke så gæærnt at de trenger litt renovering nå.
Jeg bør vel ta før- og etterbilde, tenker jeg.
Februarvår
26 feb 2008 21:00

Subbusen er levert – og så kom regnet. Jeg har lagt over en presenning så den holder seg tørr.
Det fine er jo at siden det regner blir det enda lettere å fjerne gresskantene fra gangstiene (aldri så galt at det ikke er godt for noe).
Frøene fra Lilla Fiskaregatan har ikke kommet – ikke har de trukket beløpet fra Visa-kortet ennå heller, litt irritert på at det tar så lang tid for dem å sende frø. Jeg bestilte 12/2. Er jeg for utålmodig?
Igår var det sol og deilig vårvær. Nå regner det. + 5 grader. Imorgen er det meldt sol (men er nå egentlig værmeldingen til å stole på…?)
Jeg gikk ut med kamera i hagen igår. Februarvår:
Helleborusen jeg fikk av Britt Åse på Søgnetreffet (2004?) kommer med sin første blomsterknopp.
De hvite krokusene mellom hostaplantene, langs alperiphekken blomstrer snart.
Vårlig forventning i sinkbalja ved inngangspartiet. Krokusen spirer.
Snøklokkene jeg fikk av AnneG for noen år siden dytter unna visnete fjorårsblader og blomstrer i portbedet.
Gangstiene
27 feb 2008 16:39

Idag kom sola og jeg har tatt den første delen av jobben på gangstiene + nesten kuttet tv-kabelen….
Jeg har tatt før-bilde og underveis-bilde. Skal få dem ut av kameraet og inn her når hele jobben er gjort.
Først fant jeg fram mantisen, gjorde den klar for sesongen og kantet sånn ca der jeg tror de opprinnelige kantene var. Jeg var 100% sikker på at jeg la tv-kabelen i midten av stien (da jeg la den ned i -00,) så jeg var ikke redd for å komme borti den.
Men så kom jeg til den delen av gangstien nærmest søgnebedet, der gresset hadde vokst helt over stien og jeg satte igang med å kante på tvers av stien for å få opp gresstorven…. Det var litt dumt kan man si….
Det fine er jo at mantisen faktisk stoppet seg selv da den tok tak i kabelen. Det ble ikke brudd, bare et bittelitt hull i gummien i kabelen. Jeg gikk inn, sjekket tv og alt iorden, tok med meg ducktape ut og tapet godt over stedet på kabelen. Også pustet jeg ut.
Men siden kabelen hadde kommet seg over duken som ligger i bånn av gangstien fjernet jeg nok subbus til at jeg fikk lagt kabelen trygt under duken igjen. Det var en nokstå stor og tung jobb.
Så fortsatte jeg med kantingen og fjerning av ugress i gangstien. Tungt arbeid
og jeg ble solid svett og sliten, men tilsammen (minus pauser) tok det ikke mer enn 2-3 timer.
Jeg avslutter der og fortsetter en annen dag med å legge ut den nye subbusen. Ryggen er like hel og nå sitter jeg her nydusja og nokså stolt over meg selv. Jeg har vært flink til å jobbe idag og flink til å dele opp dette tunge arbeidet i passelige porsjoner.
All gresstorva (inkludert den subbusen som satt fast i røttene og det var endel) la jeg oppned i komposten. Lagvis med kvist, avskjær fra staudebedene, juleneket + et dryss med helgjødsel mellom lagene. Blir nok bra kompost av det etterhvert.
Edit:
Senere på kvelden: Nå har jeg fått bilder ut av kameraet og inn her:
Før-bilde, tatt for et par dager siden.
Underveis-bilde. Jeg svetter og kanter og husker å ta med kamera ut etter en liten pause.
Skuddårshagedag
29 feb 2008 22:53

Jeg startet dagen med å rydde og vaske inne.
Så gikk jeg ut og begynte på jobben med å legge subbusen på gangstiene. Det ble noen trillebårer før jeg ga meg for dagen. Utslitt, svett og skitten. Da var det deilig å komme inn til rent hus.
Jeg tok et bad ( i badekar) og tørket håret foran tv’en: BBC-prime, How to be a gardener som sendes i reprise for n’te gang – men det gjør ikke noe at jeg har sett det før.
Nå i kveld har jeg satt sammen det plantebordet jeg kjøpte på Rusta (Nordby, sverige) igår. Jeg tror det heter «flitiga lisa».
Dette har vært en helt utmerket og deilig skuddårshagedag.
I planterommet
01 mar 2008 19:32

Jeg skulle bare…. og ble værende inne på planterommet i over en time.
Nå har jeg pottet opp diverse stiklingplanter, steviaplantene og annet. Også beskar jeg litt samtidig så plantene busker seg fint.
En av de eldste steviaplantene (3-4 år) hadde dødd. Ingen skudd og brune, slappe røtter. Greit å vite at det er grenser for hvor lenge de lever.
Jeg har også toppet olivenstiklingen. Den har fått lov til å vokse rett opp. Men nå er den så høy jeg vil ha den, så det var på tide på toppe den. Planen er et lite, oppstammet oliventre med naken stamme.
Jeg har fjernet alle skudd på stammen, men latt bladene stå. Jeg må finne ut når jeg skal fjerne bladene fra stammen.
Edit: Og nå har lett litt på hagegal og jeg fant en utmerket oppskrift. Og der fant jeg svar på akkurat det jeg lurte på:
Smg* skriver:
Sitat: |
…..la planten beholde bladene oppover stammen (men ikke sideskuddene, altså) inntil den har fått en brukbar krone. Teorien bak dette er å gi planten et best mulig stoffskifte – flest mulig blader å hente sollys via – inntil den har nok krone til å greie seg med den. |
Så da gjør jeg det.
Fortsetter med gangstiene
02 mar 2008 16:57

Sola skinner idag og jeg fortsatte på gangstiene.
Jeg tok et bilde mens jeg holdt på.
Jeg fylte vann i plenrulla og presset ned subbusen etterhvert som jeg fyllte på. Jeg tok ferdig fram til porten før jeg ga meg for idag. Det er lurt å dele opp denne svære, tunge jobben i mange små. Så ryggen er like hel og jeg er fornøyd med meg selv.
Jeg dro fram tv-kabelen der jeg laget nesten-brudd på den, surret litt mer ducktape over (for sikkerhetsskyld), la en bit av markduk under den og fyllte på litt subbus. Så la jeg tilbake duken som ligger over kabelen. Nå ligger nesten-brudd-stedet ekstra godt beskyttet.
Det er vårstemning ute: Det spirer og blomstrer i bedene og etpar av naboene ble stående og prate over gjerdet. Koselig.
Det er fare for litt frost til natten, så jeg helte ut litt av vannet fra plenrulla og lot korken være av, så vannet har plass til å utvide seg. Jeg planlegger å fortsette i morgen, om været er ok.
…..fortsettelse
03 mar 2008 15:12

Jeg fortsetter å være flink med å bare ta litt subbusflytting av gangen. Idag har jeg lagt ut ferdig rundt «rundkjøringen». Det blit like pent som da jeg laget gangstiene første gang.
Også dro jeg ut for å hente tang til aspargesene mine. Jeg fant bare en halv sekk tang på stranda på Tangen på Kråkerøy – underlige greier. Men på hjemveien husket jeg at det er jo på høsten jeg har pleid å hente tang til aspargesene mine. Tangen som ble skylt opp i høst har sikkert tørket og blåst bort eller kompostert og forsvunnet ned i jorda i løpet av vinteren (det er i hvertfall en teori).
Innholdet i sekken ble fordelt mellom de to aspargespallekarmene, så fikk de 2-3 spader modnet varmkompost hver og ca 4 spader subbus på toppen. (Dette er jo tross alt strandplanter). Det blir nok fin frokost til aspargesene mine, tenker jeg.
Ute: Sol /lettskyet, litt kjøligere enn det har vært. Varmt i sola, frost i natt.
Ferdig!
04 mar 2008 15:27

Og nå er gangstiene i hagen ferdig renovert:
Jeg har fjernet gress som hadde vokst inn over den gamle subbusen og lagt ut tilsammen ca 1,5 kubikk ny subbus (det er over 2 tonn, det…) oppå den gamle subbusen i gangstiene (det er duk under), jevnet ut med raken og presset ned med rulla (plenvalsen).
Nå er hele jobben gjort. Og premien er at jeg kan krysse det av i «planer for året»-listen min.
Det som er igjen av subbusen (ca 0,5 kubikk) skal delvis i hull i oppkjørselen og litt skal jeg legge under trappen foran huset – for jeg har tatt litt derfra nå og da når jeg har trengt litt til drenering under løk osv. Så etpar trillebårlass inn der er greit å ha på lur.
Tillegg 6/3: Nå idag ble jeg helt ferdig med subbus-jobben. Oppkjørselen er nå fri for hull, et par-tre trillebårlass subbus ligger under trappen og ryggen er like hel.
Også kom regningen for subbusen, prisen hadde steget litt siden -99: 3,05 tonn subbus med frakt kom på 1010 kroner inkl. mva.
Med andre ord: Jeg har spadd opp og flyttet på over 3 tonn. Uten å ødelegge meg.
Frokosten er servert!
08 mar 2008 16:51

Det regner idag og hagen har jo allerede stått opp etter vinteren, så jeg tenkte at det var på tide med litt frokost.
Jeg hadde igjen litt Helgjødsel, litt hønsegjødsel (pellets) og litt blåkorn fra ifjor. Jeg brukte først opp den lille mengden med høndsegjødslen på bedene, så Helgjødsel på de bedene som ikke hadde fått hønsegjødsel og utover mesteparten av plenen og da det også var tomt, drysset jeg utover litt blåkorn på resten av plenen.
Nå må jeg kjøpe mer Helgjødsel. Blåkorn er det igjen av.
Mens jeg holdt på kom jeg på det gode gartner-svaret jeg leste om for noen dager siden (på hagegal?).
Spørsmål: «Hvilken gjødsel skal jeg bruke hvor?» Svar: «Den gjødselen du har».
Det stinker jo litt i hagen nå etter at jeg har hatt utover Helgjødsel, men den lukta forsvinner fort. Bikkja får derimot ikke lov å gå ut i hagen idag. Hvis han får sjansen vil han nemlig rulle seg i det han synes er helt herlig godlukt.
Tillegg på natta. To fine ting:
1, Det har hølja ned i kveld og gangstiene mine har bestått den første testen, de er tørre og fine å gå på.
2, takket være regnet er gjødselen nå på god vei ned til planterøttene.
God natt!
Frø og stauderøtter i posten.
12 mar 2008 18:47

Idag kom frøene jeg hadde bestilt fra Lilla Fiskaregatan og stauderøttene jeg hadde bestilt fra Zimtrade. Alt på én gang.
Så jeg måtte jo ta vare på dem og nå har jeg fått alle de potensielle gledesprederne i jorda så de kan vokse seg store og vakre.
Frøene er sådd slik de skal sås – noen i 20 grader på pulten min og noen i 10-15 grader i planterommet. Stauderøttene plantet jeg faktisk rett ut – i potter, nedgravd i jord i en pallekarm.
Det er ikke tæle, det er ikke noe fare for tæle lenger heller. Jorda er klar for å plantes i, men bedene der de skal stå er jo hverken klare eller tenkt ut skikkelig ennå. Så nedgravde potter virker som den smarteste – og enkleste løsningen.
Hvis det hadde vært litt mer vinter, måtte jeg ha plantet stauderøttene i potter inne med alt det innebærer av plassbehov under plantelyset og tilvenning til uteliv i mai. Nå slipper jeg det. Jeg håper det går bra – men det gjør det sikkert. Det meste går bra har jeg funnet ut.
Nå skal jeg sitte og kikke etter små spirer i minidrivhuset på pulten min igjen. Hver dag.
Flyttet løpstikken
15 mar 2008 17:46

Idag flyttet jeg løpstikken fra ved siden av aprikostreet (løpstikken ble plassert der lenge før jeg skaffet meg aprikostreet).
Jeg vet jo hvor dype og svære røtter løpstikken har, så jeg spadde meg et svært hull der jeg planla å sette den, nord-øst for urtepallekarmen. Tungt arbeide. Skulle ikke tro jeg har trent i hele vinter så sliten jeg ble. Sånn går det når mor (altå jeg) innbiller meg at det ikke er nødvendig å dra fram mantisen for et enkelt hull…..
Jeg fikk nå gravd opp den tunga leira av hullet og etterpå gravd jeg opp løpstikken og fikk plantet den på sitt nye sted inntil urtepallekarmen. Den fikk litt av gresstorva oppned i bånn av hullet + endel kompost (modnet varmkompost og modnet hagekompost) rundt seg.
Etterpå luket jeg litt ekstra, skiftet ut litt jord og gjorde klart hele bedet under aprikostreet. Der skal jeg ha stauder, noen fra barnehagen, noen av de fra Zimtrade og noen som jeg har bestilt fra Langangen planteskole. Dette blir et godt drenert bed, med litt kalk og mye sol. Og planter som liker det sånn skal dit.
Men sola kom ikke (dumme værmeldingen) så jeg gadd ikke fortsette ute med luking, beskjæring og annet småplukk idag. Det får vente til en godværsdag. Det er nokså kaldt og rått ute idag.
Sol og beskjæring
16 mar 2008 23:16

Idag våknet jeg til strålende sol. Kaldt på morgenen, men deilig utover dagen. Sol, ingen vind. Blå marshimmel.
Vi hadde påskeribbedagen idag (vi spiser (jule)ribbe en av påskedagene, med skikkelig svor, medisterkaker og hele sulamitten – det har blitt en familietradisjon), men formiddagen før kokkeleringen begynte brukte jeg i hagen.
Jeg beskar søtmispel og andre busker som jeg holder evig unge ved å fjerne de eldste (ca 1/4) av stammene fra bånn hver vår. Deretter beskar jeg villvingjerdet og portbuen og passet nøye på å ikke brekke av macropetalaen som kommer med kraftige knopper nå.
Så beskar jeg clematisene gruppe 2 og 3.
Jeg tok gravenstentreet også.
Om været blir bra, fortsetter jeg med åkerøtreet imorgen.
Nå, på kvelden, er det ca 0 grader, det blåser kraftig og det er snøfnugg i lufta.
Kompostkverna
18 mar 2008 11:56

Igår skinte sola og etter en «skal jeg gidde, jeg er litt slapp idag, kanskje jeg bare vil sitte inne og være litt deppa hele dagen»-formiddag gikk jeg ut. Jeg dro fram kompostkverna og begynte på kvisthaugen jeg hadde laget dagen før.
Det tok litt tid, men jeg ble ferdig og humøret steg mens haugen ble mindre. Nå ligger det som et pent dekke rundt krokusene langs alperpshekken og på gåflata bak kompostbingene.
Da jeg endelig var ferdig – det tok litt ekstra tid, kverna satte seg fast i junisøtmispelstammene noen ganger og jeg måtte justere opp skruen for å få dratt dem ut. Det var som om den ikke har den kraften den hadde før. Mulig den begynner å bli litt slitt denne kverna mi – de varer vel ikke evig, jeg kjøpte jo en som var billig.
Nei, dette ble en veldig lang digresjon jeg begynner på nytt: Da jeg endelig var ferdig var jeg lysten på mer haging og jeg fant fram det grå verandateppet jeg kjøpte på Rusta – det passer akkurat under hammocken. Jeg la det på plass, med litt sand i hullene etter hammockbeina + langs kantene og satte hammocken tilbake.
Planen er å slippe å flytte på hammocken hver gang jeg klipper plenen.
Bak hammocken er det en liten stripe plen mellom hammock og vestbedet. Planen er å legge våte aviser på gresset, ha på litt varmkompost, fylle på med kjøpejord og så plante ut en bunndekker som liker seg i skyggen bak der. F.eks litt lamium fra barlindbedet – jeg regner med at lamiumen vil dekke dette området raskt. Eller kanskje ajuga?
Målet er å slippe å klippe plenen bak hammocken.
Gjorde ferdig bak hammocken.
18 mar 2008 19:26

Jeg fortsatte ute idag og jeg gjorde som jeg planla i formiddag:
Jeg la aviser rett på plenen (overlappende og inn under teppet) mellom teppet under hammocken og vestbedet sånn at det blir enkelt å klippe plenen inntil hammocken. Jeg la et godt lag med varmkompost oppå avisene, Så vannet jeg godt så avisene sugde seg skikkelig våte. Jeg la et nokså tjukt lag med kjøpejord (den billige fra plantasjen) oppå der. Så dro jeg opp endel lamium fra barnlindbedet, delte dem opp og plantet godt fordelt utover dette nye bedet. Og vannet.
Jeg tror det blir bra. Dessuten ser det riktig ut sammen med vestbedet. Det blir som om hammocken står nesten inni bedet. Frodig og fint.
Jeg festet også teppet som ligger under hammocken litt ekstra i kantene med noen lange metall-fester (formet som omvendt U) – jeg kjøpte dem på plantasjen da jeg var der for å kjøpe billigjord.
Etterpå fortsatte meg med beskjæringa. Jeg tok åkerøtreet, men jeg trenger en høyere trappestige om jeg skal få beskåret det sånn som jeg helst vil (uten å skade hverken meg eller treet).
Nå er det straks middag. Rester fra søndag: oppvarmet ribbe, poteter osv. Deilig.
Tillegg: Igår la jeg poteter til lysgroing i kjellervinduet mot vest. (kjølig og lyst). Troll.
Enda en hagedag er over
19 mar 2008 19:03

Jeg fortsetter med påskehaging.
Idag har jeg kjøpt meg en høyere gardintrapp (den største de hadde, med 7 trinn). Med den kom jeg fint i toppen av åkerøytreet og jeg har beskåret det bedre enn noengang før (håper jeg….).
Tiden vil vise om treet blir lykkelig og gir meg mange epler etter denne beskjæringen. Jeg har fått det enda lavere og fjernet de fleste årskuddene og kortet inn (med tanke på sporebeskjæring) de jeg lot være igjen ( etter tegninger og forklaringen i bøkene mine).
Nå er det som gikk gjennom kverna lagt som jorddekke under alperipshekken og det som ikke gikk gjennom kverna har jeg saget opp til passende vedlengder med den fine alligatoren min og lagt til tørk.
Jeg er nokså sliten – men veldig fornøyd med meg selv.
Gubben lager middag mens jeg sitter her og skriver inn hva jeg har gjort – og det er ikke det dummeste å komme inn til etter en dag med sol, vind, sagflis, fallende grener og hardt arbeide.
Vinter i mars
21 mar 2008 17:31

Også kom snøen. I gårkveld og i dag. Ikke mye, men det ligger noen få cm. Pent og hvitt og vinteraktig.
Inatt er det meldt kaldt, kaldere enn det har vært hittil i vinter. Så da passer det jo bra med et lite, men beskyttende snødekke før kuldenatta. Akkurat nå er jeg glad for at jeg brukte hagelysten min den siste uken til å beskjære trærne istedenfor å rydde bort fjorårsrusk fra staudebedene. Rusket gir jo litt beskyttelse mot kulda for de små som er iferd med å komme opp etter vinterdvalen.
Sola
22 mar 2008 18:59

Nå, klokka 1758 er sola tilbake igjen, rett inn i øynene mine her jeg sitter foran datamaskinen. Den har ikke plaget meg siden i høst engang. VInduet er mot norvest og solkula ligger akkurat nå såvidt over taket på nabohuset.
Dessuten skinte sola helt inn i gangen idag.
Det er vår!
Ute er det kaldt, litt hvitt på bakken, sol og påskeaften.
Hammocken inntil vestbedet
24 mar 2008 16:04

Nå har jeg fått overført bildet jeg tok etter at jeg la verandateppe under hammocken og laget bed bak den. Målet er å slippe å flytte på hammocken hver gang jeg klipper plenen:
Jeg skrev om hva jeg gjorde den 18/3:
Jeg fant fram det grå verandateppet jeg kjøpte på Rusta – det passer akkurat under hammocken. Jeg la det på plass med litt sand i hullene etter hammockbeina + langs kantene og satte hammocken tilbake. Jeg festet kantene og hjørnene fast til bakken med noen lange metall-fester (formet som omvendt U) som jeg kjøpte på plantasjen. Så var det det lille plenstykket bak hammocken:
Jeg la aviser rett på plenen (overlappende og inn under teppet) mellom teppet og vestbedet sånn at det blir enkelt å klippe plenen inntil hammocken. Jeg la et godt lag med varmkompost oppå avisene, Så vannet jeg godt så avisene sugde seg skikkelig våte. Jeg la et nokså tjukt lag med kjøpejord (den billige fra plantasjen) oppå der. Så dro jeg opp endel lamium fra barlindbedet, delte dem opp og plantet godt fordelt utover dette nye bedet. Og vannet.
Et par dager senere satte jeg mange grillpinner i dette nye lamiumbedet, så ikke nabokattene graver og ødelegger den nye jorda.
Det er selvsagt penere og finere med heller eller en treplatting, men dette klarte jeg å gjøre selv, enkelt, greit og billig – og uten å slite ut rygg og armer.
Knoller i potter inne
27 mar 2008 22:25

Det er vinter ute, men her inne er det vårstemning. For jeg har satt diverse knoller i potter til driving inne idag:
6 potter med Kanna og Cala står i vinduskarmen bak pulten min.
3 store potter med Commelina, Eucumis og montbretia står på planterommet.
Om to små måneder er det 27. mai med varme, sol og kanskje utplanting av alt jeg har stående inne nå.
Enda en kompostbinge
01 apr 2008 16:53

For etpar år siden kjøpte jeg 3 laftete kompostbinger på maxbo under brua, jeg fikk dem for 200 pr. stk, for de hadde ligget ute over vinteren og så stygge ut. Jeg beiset dem og de ble pene:
Disse 3 laftede bingene er nå mine 4 binger (de kan jo settes i valgfri høyde).
Men nå trenger jeg litt mer enn 3, noen ekstra planker, så jeg dro innom Maxbo under brua for etpar uker siden – og jo – det ligger noen der fortsatt. Og nå fikk jeg en for 100 kr.
Idag har jeg beiset bingeplankene – og jeg har masse ekstradeler til kompostområdet mitt.
Pynte, rydde, luke.
03 apr 2008 17:01

Pynter du i hagen din? spurte nabojenta. Ja, jeg jeg gjør vel det, men jeg kaller det å luke, svarte jeg.
Idag har jeg pyntet så det ser riktig så fint ut i store deler av hagen min, jeg tok staudebedene ved navn: Portbedet, søgnebedet, langs garasjeveggen, barlindbedet og solbedet + litt opprydding foran ved inngangen.
Nå er jeg sliten – og veldig fornøyd med meg selv.
Jeg luket bøttevis av løvetann og korsknapp fra bedene + litt annet ugras her og der + klippet bort det som sto igjen av fjorårets vekst. Jeg avsluttet med å legge på etpar cm med jordforbedring/gjødsling av blanding av kaldkompost og varmkompost (ca 4-5 spader modnet kaldkompost til ca 2 spader modnet varmkompost = et trillebårlass). Det ble noen trillebårlass. Bra for hagen.
Det er mye som ikke har kommet opp av jorda ennå, så mulching (jorddekke på svart jord mellom plantene) venter jeg med.
Tillegg: Jeg fikk lyst til å vise dere hvor fint det ble og tok et bilde:
Etter latter kommer hes hoste
07 apr 2008 20:47

I helgen var jeg i sverige, på hotelltur med bat og andre hagegale (bat, gundad, kari kråkerøy, villrose, smg*, kirsitn og meg). Vi bada og ble varme og drakk og bytta frø og lo så vi mista pusten – og vi spiste deilig mat og vi fant tonen. En deilig helg.
Nå hoster jeg med sår hals og føler meg nokså slapp. Sånn er livet.
Men jeg har da fått gjort bittebitt idag: Jeg la anemoneknoller vann igår og nå er de plantet i potter. De står i planterommet. Dahliane er lagt sammen med de gamle dahliane – de skal få ligge mørkt og kjølig til de skal plantes ut i bedet om ca 3 uker. Frøene jeg byttet til meg er sortert og skrevet inn i sålisten min.
Nå skal jeg bare pleie denne forkjølelsen litt, så er det på’n igjen med hagemoro.
Litt haging idag
08 apr 2008 15:00

Jeg har holdt på litt i hagen idag:
– Høstet et trillebårlass fra varmkomposten.
– Urtestaudebedet: luket, klippet ned gammelt fra ifjor + la på blanding av kaldkompost/modnet varmkompost i et tynt, jevnt lag over hele bedet. Det som kommer nå er syre og ramsløk. Resten har bare såvidt begyndt å spire.
– Jordbærpallekarmen: klippet bort visne blader og fjernet utløperplanter + la på et lag kompost mellom plantene. Jeg har tatt vare på noen av småplantene – inntil jeg finner ut om jeg skal bruke dem.
– Luket og spylte i (og mellom) trehellene i urtestaudebedet.
– Luket + la litt kompost oppå jorda i pæretrebedet og på rabarbra og valeriana.
Dette ble visst egentlig nokså mye – jeg syntes jo tida gikk der ute, nå vet jeg hvorfor .
Nå er det nokså frisert før vekstsesongen i denne delen av hagen også.
Været: litt sol, litt skyet, opphold, ingen vind, greit utejobbevær.
Tillegg på kvelden: Og nå har jeg sådd resten av frøene som skal sås i mars/april. Byttefrø fra Dals Ed-turen.
Jeg har ikke sådd så mye iår. Excel forteller meg at jeg har sådd 55 sorter. Det er akkurat passe, synes jeg.
Handle jord og luke bringebær.
11 apr 2008 20:22

Jeg var på Lunds gartneri idag. Og oppdaget at de har tatt inn Helgjødsel nå – og den var billigere der enn på felleskjøpet. (169 pr. sekk, om jeg husker rett, mens fk-prisen er 199 i følge sidene deres på nettet). Så nå har jeg 2 sekker Helgjødsel + 9 sekker med bogrønt-jorda (den gode) + 4 sekker bark.
Jeg planlegger å legge en rad med Helgjødsel rundt hver pallekarm, oppå duken som jo ligger der som en kant med mer og mer ugress…..
Ifjor la jeg en sånn kant rundt ellos-drivhuset for å drepe evt. snegler og det funka, jeg fant ingen snegler i drivhuset etter at jeg la ut Helgjødselkanten. Og: Det vokser fortsatt ikke stort annet enn litt mose der Helgjødsel-kanten var.
Så altså: planen iår er å slå to fluer i en smekk: drepe snegler som går inn i eller ut av pallekarmene + holde kanten ugrasfri.
Nå er Helgjødselsekkene i hus, så nå kan jeg gjennomføre planen min.
Etter lunsj gikk jeg løs på bringebæra og luket «tonnevis» med korsknapp + litt annet som tydeligvis trives godt i den nesten helt formuldete barken under bringebæra. Jeg skal ikke kjøpe bark fra Europris igjen. Det gjorde jeg nemlig ifjor, og barken har blitt til jord mye fortere enn normalt.
Jeg syntes kantene ble veldig rotete, så jeg hentet mantisen, kantet med den og fjernet gresstorva som kom innenfor kantingen. Nå ser det riktig så pent og prydelig ut.
Vi fikk besøk av en venninnne mens jeg holdt på så resten av jobben (legge på kompost/gjødsel + bark) får vente til en annen dag.
Jeg liker besøkende som villig lar seg føre rundt i hagen av meg med: kompostvisning, mistelteinbeundring, se-det-spirer-utrop og spansk kjørvelsmaking.
Nå er det helg.
Den andre frokosten er servert
12 apr 2008 11:11

Det snødde (nesten) idag, nå småregner det.
Etter formiddagsturen med bikkja hadde jeg (påtross av været ) ikke lyst til å gå inn, så jeg strødde tynt ut med Helgjødsel i hele hagen. Plenen + bedene, inkludert alle vårløkene – selvsagt.
Siste gang var 8/3 og en runde i måneden er sånn passe, tror jeg.
Etterpå la jeg et tykt lag som kant inntil noen av pallekarmene (jordbær / barnehage / 1 av asparges). Jeg ser at jeg må ha mer enn 2 sekker om jeg skal få lagt Helgjødselkanter rundt alle pallekarmene. Jeg brukte 1 sekk nå idag. Jeg skal fortsette med helgjødselkantene en annen dag.
(Ideen med helgjødselkantene er mot snegler og mot ugress + at det faktisk ser helt ok ut.)
Prikledag
13 apr 2008 15:02

Jeg har stått i planterommet og priklet idag. Med radioen på. Utrolig så fort tida går mens man står sånn. En deilig, hagete time med småttinger i småpotter.
Nå har jeg fått priklet ut alt som er priklemodent – og det er stappfullt i planterommet.
Jeg har jo noen frøpotter som ikke har spirt ennå, men Ellos-drivhuset kommer vel opp før jeg trenger mer plass.
– også jeg som ikke skulle så noe særlig iår……
Pusledag i aprilhagen min
14 apr 2008 19:21

Jeg hadde ikke egentlig tenkt å gjøre så mye i hagen idag (har vært hos kiroproaktor idag og var litt sliten etterpå), men så gikk jeg ut – og – ja, så ble jeg der en stund, da.
Nå har jeg gjort klart etter vinteren i urtepallekarmen + grønsakspallekarmene:
Luket, fjernet dødt fra ifjor, lagt på litt varmkompost + et topplag med nyjord.
I grønsakspallekarmen til høyre plantet jeg ut de jordbæravleggerne jeg hadde tatt vare på da jeg ryddet og luket jordbærpallekarmen. Så nå er den pallekarmen også til jordbær. Den midterste skal bli til løk og litt til og den til venstre skal bli til litt annet, blant annet svartrot (tror jeg).
Jeg har også bestemt meg for å skaffe etpar svære firkant-murerbøtter (sånne avlange på ca 60 liter), sette dem inntil veggen bak grønsakspallekarmene og plante tomater og agurk i dem. Mye lurere å ha tomat og agurk i egne beholdere, så kan jeg gi dem ny jord uten å måtte finne et nytt sted til dem hvert år.
I pallekarmen mellom jordbær og asparges tenkte jeg å sette gresskar iår. Potetene skal lengst mot komposten i urtestaudebedet. Jeg sjekket dem idag, de har fått fine, butte, struttende groer der de ligger kjølig og lyst i kjellervinduet mot vest.
Etterpå luket jeg litt her og der – løvetann og sånt + sånt som kommer opp i nybedet inntil verandaen der jeg planlegger det nye staudebedet. Greit å få vekk alt det flerårige ugraset der før jeg planter.
Også sprayet jeg litt ugressmiddel (mot ugress i plen) på korsknapp og løvetann inntil pallekarmene og bak garasjen. Om en ukes tid ser jeg hvor godt det virker.
Bark på bringebæra
15 apr 2008 14:55

Sol og litt skyer og jeg dro ut på Lunds for å kjøpe mer bark + helgjødsel. Nå har jeg nok – tror jeg. (tilsammen har jeg kjøpt 8 sekker bark + 4 sekker helgjødsel)
Etterpå dro jeg opp til Vestby planteskole for å kjøpe det jeg har planlagt å kjøpe der iår, men de hadde ikke satt ut plantene ferdig ennå, ihvertfall ikke det jeg skal ha. Jeg må vente en ukes tid, sa de.
Hjemme igjen grov jeg opp den syke bringebærplanten som jeg skal skifte ut. Selvom jeg ikke har fått tak i ny plante, kan jeg jo gjøre alt forarbeidet. Jeg fjernet et trillebårlass av jorda der den hadde stått og fyllte opp hullet med 50/50 kompost og billig plantasjenjord.
Jeg gjødslet hele raden etter at jeg luket den for noen dager siden, og nå som jeg hadde nok bark fortsatte jeg: Jeg la litt varmkompost oppå jorda (1/3 spade pr plante eller noe sånt) + 7 sekker bark (80 liters) oppå som jorddekke. Bringebær liker jord som er litt sur + at det visstnok lever sånt som spiser bringebærlarvens mor ol. i barken.
Nå har jeg 1 sekk igjen, den skal jeg spare til etter at jeg har fått kjøpt og plantet erstatning for den som var syk.
Jeg tror det holder for idag. Det skyer over og er meldt regn.
Utvidet rundkjøringen
15 apr 2008 19:21

Jeg hadde tenkt å dra å trimme etter middag, men jeg gikk ut i hagen isteden (og nå er det for sent å dra … hi, hi).
Istedenfor å trene sånn jeg burde har jeg utvidet rundkjøringen*: Jeg har fjernet gresskanten mellom bed og gangvei. Gresstorva la jeg i søkket mellom bringebæraden og bæbuskene.
Jeg freste opp den harde leirjorda, hadde på et trillebårlass med hagekompost/varmkompost, blandet, gjødslet med litt helgjødsel og avsluttet med en sekk kjøpejord på toppen. Så er det klart for dahliaknoller om etpar uker + endel sommerblomster senere når de kan settes ut.
* Bedet jeg kaller rundkjøringen er trekantbedet rett foran porten. Det har gangvei på alle tre kanter og av en eller annen underlig grunn hadde jeg beholdt en gresskant mellom bed og gangveier, så jeg har måttet luke gress både fra bedet og fra gangveiene.
Nå blir det mye bedre
Nytt klatrestativ til lykkefunden
17 apr 2008 21:04

Lykkefunden min klatret i et plommetre, så falt plommetreet ned i en storm for etpar år siden. Bambusstenger blir for pinglete, så idag har jeg laget nytt solid stativ:
Jeg har laget stativet av 48×48 mm impregnerte firkantstokker som er festet med mange og solide skruer i hverandre + i garasjeveggen. De tre stokkene som lager tipien er festet i bakken med 51×51 mm jordankere fra Biltema.
Det ble ikke helt pent i toppen av tipien, derfor bant jeg tau rundt for utseendes skyld.
Jeg beskar også lykkefunden litt + festet grenene ned litt for å fremme ekstra mye blomstring (for det lærte jeg engang at var lurt).
Jeg beskar også den store røde klatrerosen + festet wire til garasjeveggen og festet rosen til den.
Siden jeg tok med kamera ut tok jeg bilde av den utvidete rundkjøringen også – og siden jeg er så godt igang med å skryte av meg selv, så tar jeg med et førbilde tatt fra samme vinkel før jeg satte igang med renoveringen av gangstiene:
Før-bilde fra februar . Etterbilde tatt idag. Nå har jeg plass til mange sommerblomster. Pinnene er for å hindre katter i å bruke bedet som do + at bikkja vår ser at det er noe der, så han holder seg unna bedet han også.
Ellos-drivhuset
21 apr 2008 14:31

Nå har jeg satt opp Ellos-drivhuset mitt. Med etpar lag agrylduk inni som beskyttelse mot nattefrost – og mot sterk sol + at jeg har satt ut frostvakten min. (clas ohlson-garasjevifteovn, godkjent for bruk ute, koblet til frostvaktkontakt.)
Det går bare strøm til ovnen når tempen der kontakten ligger er under 10 grader. (Tempen på bakken i drivhuset er ca 4-5 grader lavere enn der kontakten ligger).
Jeg venter til imorgen med å bære ut fra planterommet. Først vil jeg sjekke at ovnen gjør som den skal ved å sjekke tempen der ute gjennom et døgn og sammenligne med temperaturen utenfor drivhuset.
Jeg er nok litt overnervøs, men ifjor mistet jeg nesten alle småttingene mine fordi det ble frost på natta og jeg festet ikke opp agrylduk før etter at skaden hadde skjedd. Det skal ikke skje igjen!
Plantene har flyttet ut i drivhuset
22 apr 2008 13:22

Inatt var minstetempen + 2 utenfor drivhuset og + 6 inni. Og jeg fulgte litt med på kvelden – ovnen er veldig effektiv og gjør en bra jobb, den laveste temperaturen varer bare noen få minutter før tempen stiger igjen. Så i dag har jeg båret ut og plassert nesten alt fra planterommet i plast-drivhuset.
Det som står igjen i kjelleren er noen uprikla potter med nyspirte småttinger og noen av steviaene.
Vestby planteskole og nytt bed
25 apr 2008 22:10

Jeg kjørte opp på vestby planteskole idag – og nå hadde de det jeg hadde planlagt å kjøpe der: 2 Glen ample bringebær til hullet i bringebærhekken. Til nytt bed til høyre for trappa ved inngangsdøra kjøpte jeg: Clematis viticella etoile violette, hemerocallis lilioasphodelus og en hosta albo marginata.
Da jeg kom hjem plantet jeg bringebærplantene og jeg laget bedet ved trappa og plantet det ferdig. Ved trappa er det 2-3 meter grus/sand osv – drenering delux, så jeg grov ut bedet, la markduk som en skål i hullet, for å holde jorda på plass og skille mot sand/grus. Jeg la i litt leire i bånn, så et trillebårlass hagekompost med litt varmkompost, litt sand og grus hadde jeg også i blandingen og jeg toppet med en halv sekk kjøpejord. Hullet er ekstra dypt der jeg satte clematisen.
Jeg håper bedet blir fint.
Etterpå dro jeg for å trimme. Så nå tar jeg helga med veldig god samvittighet.
Plantedag idag + årets første plenklipp.
26 apr 2008 19:25

Jeg begynte denne lørdagen med å klippe plenen for 1. gang iår. Det ble ikke mye gressavklipp, men et lite begynnerlag (jordekke – mulching) på de to jordbærpallekarmene ble det ihvertfall.
Jeg tar fram listen jeg laget 27/4 ifjor og plusser på dagens:
2008: 26. april
2007: 27. april
2006: 10. mai
2005. 6. mai
2004: 3. mai
2003: 9. mai
2002: 4. mai
2001: 15. mai
2000: 5. mai.
Etterpå fortsatte jeg i hagen:
Jeg plantet ut alle dahliaknollene i rundkjøringsbedet. Om de stikker hodene over jorda før faren for frost er over, legger jeg over litt fiberduk. Det er god plass til sommerblomster i tillegg til dahliane. Og det er jo fint, siden jeg har sådd altfor mye – i år igjen…..
Så freste jeg opp jorda sør i urtestaudebedet og satte 3 rader poteter der.
Deretter satte jeg stikkløk, gule og rød i den midterste pallekarmen.
SIden mantisen var framme freste jeg opp litt i det nye verandabedet også – jeg gjorde klar jorda der med kompost og gjødsel for noen uker siden, men den hadde godt av litt oppfresing før planting. (før jeg freste luket jeg bort det lille av løvetann mm. som hadde kommet opp der).
Jeg fant fram alle staudene til verandabedet (også kalt aprikostrebedet, men verandabedet er nok et bedre navn), satte dem i vann, prøvde ut, tenkte, ombestemte meg etpar ganger – og plantet dem. Jeg avsluttet med et lag kalksingel oppå jorda (dette er et bed for planter som synes at surt er dumt og litt mer mot basisk er helt ok.) Bedet er solrikt og har nokså god drenering.
Så begynte det å regne.
Her er listen over det jeg har plantet inn i verandabedet nå idag – delvis kjøpt inn til dette bedet iår, delvis bytteplanter og annet fra «barnehagen»:
10 stk LIATRIS s. ‘Alba’ (kjøpt iår fra Zimtrade)
2 stk INCARVILLEA ‘Snowtop’ (kjøpt iår fra Zimtrade)
5 stk Physostegia virginiana ‘Alba’ (kjøpt iår fra Langangen)
1 Anemone japonica – Honorine Jobert’ (kjøpt iår fra Langangen)
5 stk Centranthus ruber ‘PRETTY BETSY’ (bytte fra Solfrid ifjor)
1 Euphorbia griffithii Fireglow (denne var planlagt et annet sted, men jeg tror den blir fin i verandabedet) (bytte fra Nemi ifjor)
1 Hosta kikutii Yakusimensis (bytte fra Maritmyr ifjor)
5 forskjellige heuchera (fra Bergens-treffet + bytte)
1 polygala calcarea (fra Molde-treffet)
1 Clematis alpina (selvsådd i -04 og nå i full vekst )
1 primula japonica (bytte )
Pusle i regnet
27 apr 2008 11:21

Småyr i lufta. Rett fra turen med bikkja tok jeg en tue med snøklokker og satte mellom clematis og daglilje ved trappa. Til høsten skal jeg sette noen scilla foran hostane der – trur eg.
Etterpå ombestemte jeg meg om calamintha og plantet de tre plantene i verandabedet (foran høstanemonen) istedenfor ved minette som jeg hadde planlagt.
Også tror jeg at denne metoden min med helgjødsel rundt pallekarmene er litt dum – det ligger masse døde metemark der etter regnet + at når jeg tråkker i det sitter det fast under skoen og jeg tror jeg har tråkket i hundebæsj…. + at metoden med helgjødsel inni Ellos-drivhust i en stripe langs bakken tror jeg nesten er årsåken til døden i drivhuset i fjor + litt nå iår også. Dunstene fra helgjødsla. For nå har jeg ovn der og ikke noe frost – og allikevel opplever jeg » døden i drihvuset» for andre år på rad. Jeg tror jeg må teste: Sette en frisk plante i potte inni en plastikkpose, sette potta oppå noe så det ikke blir direkte kontakt og legge en håndfull helgjødsel i bånn av posen, lukke igjen og se om dunstene tar knekken på planten.
Også jeg som bare ville stoppe snegler fra å spise plantene mine…..
Etter denne tunge tankevirksomheten inni Ellosdrivhuset mitt mens jeg fjernet døde blader…. …. begynte jeg å luke i solbedet, fordi jeg hadde lyst, men jeg holdt ikke på så veldig lenge før jeg gikk inn – jeg mener – det var nokså vått og jeg hadde ikke akkurat på meg hverken hagesko eller hageklær…..
Tillegg:
Så gikk jeg ut igjen (i duskregnet ) og fjernet hele helgjødselstripen inne i drivhuset + at jeg laget en test: I en stor plastikkpose: 1 stk frisk plante fra hagen (litt av lungeurten i portbedet) i en potte med jord, potta på en lav potte oppned, og i bånn av posen en neve helgjødsel. Plastikkposen lukket igjen med et par luftehull). Det er altså ikke fysisk kontakt mellom helgjødsel og planten/jorda. Kun evt. dunst/gass som kan påvirke.
Posen står ute, i skyggen (dessuten – det regner jo og er ikke meldt sol).
Om en dag eller to vet jeg om det er helgjødsel-stripen mot snegler som har vært den store skurken i Ellos-drivhuset mitt.
LItt senere: jeg forbedret testen litt ikveld: puttet inn en liten potte med muscatellsalvie i posen + satte en tilsvarende potte utenfor posen. (jeg har nok av dem, det gjør ikke noe om etpar dør.)
Svartrot og døden i drivhuset
28 apr 2008 10:44

Jeg satt ved en annen datamaskin idag og fant noen sider om svartrot, så det enkleste var å lage et notat her og lenke til sidene:
http://www.odla.nu/vegt/svartrot.shtml
http://www.menyse.com/action/subProductGroup?productGroupId3=489
Jeg har jo frø, så jeg skal så. I venstre pallekarm, tenker jeg.
Men akkurat nå er jeg bare litt trist – for drivhusdøden har kommet i løpet av dagen. Flere og flere av plantene har visnende blader. Jeg har plukket vekk det visne og skjønner ingenting. Iår har det ikke vært minusgrader inni drivhuset (har jo ovn). Jeg har dobbelt lag med agrylduk på innsiden av hele drivhuset, så de er beskyttet mot direkte sol. Temperaturen er nokså jevn.
Igår raket jeg ut all helgjødslen (kanskje det er dunstene fra da jeg raket ut som er synderen…?). Idag morges så det greit ut inni drivhuset. Inni posen med helgjødsel-testen (se notat fra igår) ser alt fint og grønt ut. Tilogmed den lile potta med muscatell-salvie som står ubeskyttet på et bord ser friskere ut enn søsknene dens inni drivhuset. Jeg skjønner ikke bæret.
Dette skjedde aldri før om årene, da jeg hadde huset stående et annet sted. Har det noe med selve stedet å gjøre? Gasser fra bakken? – Nei det virker jo helt corny.
Så mange fine, struttende småttinger forvandlet til dum tristesse. Det er bladene som henger, de visner, får brune/svarte flekker, blir myke og mister all spenst. Stenglene virker fortsatt saftspente, så det er jo håp.
Men akkurat nå er jeg nokså lei meg.
Flytter drivhuset
28 apr 2008 16:45

Jeg tar ingen flere sjanser – og har nå flyttet drivhuset til litt mer le, litt mindre sol, ingen mulighet for evt. gasser fra helgjødsel = der arbeidsbordet inntil veggen pleier å stå. Jeg har hatt småttinger på bord der hver vår uten noe solsviing eller andre skader.
Drivhuset er litt i veien der, men det gir jeg f… i akkurat nå.
Jeg ser at småttingene har friske ungblader i bladvinklene, så det er fortsatt håp for full helbredelse.
Testresultat. Helgjødselkanten var synderen.
03 mai 2008 11:51

Og jeg tror, nei jeg er 100% sikker på, at jeg har funnet synderen til «døden i drivhuset».
Idag, da jeg kikket i testposen med helgjødsel (se dagbokinnlegg 27/4) sto testplanten med akkurat de samme skadene som i drivhuset.
Det tok altså ca 6 dager i dunstene/gassene før skadene kom. Det stemmer med tiden for når skadene kom i drivhuset.
Planten som har stått utenfor testposen strutter og er helt frisk.
Jeg tok ut sjuklingen av posen og setter i friluft. Også setter jeg den friske inn i drivhuset.
Pulmonariaplanten inni testposen lar jeg stå. Den har begynnende skader av samme sort som de andre og jeg vil se hvor fort den blir værre.
Alle småttingene i drivhuset (unntatt noen veldig få) har begynnende nyvekst av unge blader. Stenglene er saftspente og det er fortsatt godt håp for (nokså) full helbredelse.
Hagepusledag
04 mai 2008 19:12

Jeg har sådd det som skal sås direkte ute idag.
Jeg har plantet ut litt fra barnehagen til bed.
Jeg har hengt ut hengekøya og ligget i den, gynget og sett på himmel og trekroner.
Jeg har egentlig ikke gjort så mye, men fått gjort veldig mye.
En dag med masse sol og spise ute på verandaen og ligge i hengekøya og sitte i hammocken og få noen ideer og plante ut og flytte noen selvsådde og så alle som må sås ute nå og slappe av litt mer og lese hagetidend i hagen og prate med naboen over gjerdet. Og lage ramsløkpuré.
Og høste årets første asparges.
ramsløkpuré:
ca 100 blader ( veldig ca) inkludert noen blomsterknopper som kom med da jeg høstet – skylt i rent vann.
ca 2 dl. rapsolje
ca 1-2 ts havsalt
Alt i foodprocessor, så i glass. Står i kjøleskapet. Er visstnok holdbart i et år.
Plenklipp og sukkererter
05 mai 2008 17:40

Jeg har klippet plenen idag (for 2. gang iår) – og nå ble det litt gressavklipp å legge på jorda.
Jeg la på potetene + på urtestaudebedet + mellom radene i grønsakspallekarmen.
Også sådde jeg sukkererter (frøene hadde ligget i vann siden i går) og jeg dekket jorda over dem med litt gressavklipp.
Innmari-flink-dag, men ikke i hagen.
06 mai 2008 19:52

På tross av finvær har jeg vært inne-flink i hele dag.
Jeg har vasket huset (1. etasje) og pusset vinduene i 1. etasje – og jeg tror faktisk det er et helt år siden sist jeg pusset vinduene. Men det er gøy når det er så lenge mellom hver gang, for jeg ser virkelig at jeg har jobba idag, det er fint å kunne se hagen min tydelig innenfra igjen – også når sola skinner på vinduene…
Også har jeg vasket tøy og jeg har bakt rugbrødet mitt.
Wow, sier jeg.
Igår «vasket jeg gulvet» i hagen (= klippet plenen), så nå ser ser det bra ut både ute og inne.
Deilig.
Maiblomstring
07 mai 2008 23:13

Idag blomstrer junisøtmispel, plommetrær og fersken. Det svever en sky av blomster over trærne i hagen min og hagene rundt meg.
I bedene blomstrer tulipaner, primula og perleblomst. Og det kommer mer, mye mer, det gror i alle bed.
Vakre mai. Min måned. Imorgen, 8. mai blir jeg 51 og dagen skal jeg selvsagt bruke i hagen.
Før, da vi bodde i Oslo og hagen min var hytta på kolonihagen, pleide jeg å dra på hytta på bursdagen min – og sette poteter.
Imorgen må nok finne på noe annet (potetene har vært i jorda i etpar uker allerede). Litt stolhaging i hammock og hengekøye + litt småpusling med litt luking her og litt flytting av stauder der og kanskje sette ut litt mer fra barnehagen…? Jeg finner nok på noe.
Det er meldt sol og sånt vær som vi har hatt idag. Det blir bra med sol og hage og norske flagg på bursdagen min – og frigjøringsdagen.
Liv i drivhuset igjen.
11 mai 2008 11:34

Nå gror det i drivhuset igjen etter «døden i drivhuset v/ meg selv» (se dagboknotat 27/4). Deilig å se.
Småttingene er satt endel tilbake, og jeg har måttet kaste noen, men det kommer nye, friske blader på de som står igjen = Det er liv.
Jeg satte ut litt flere småttinger fra planterommet idag (litt forskjellig som jeg sådde for ca en måned siden og som ble priklet ut for etpar uker siden).
Jeg håper de klarer overgangen fint.
Tomatplantene står fortsatt igjen i planterommet.
Aktiv dag idag
13 mai 2008 19:49

Jeg startet dagen med en lang tur med bikkja. Deretter ut på Lunds gartneri hvor jeg brukte opp bursdagspengene mine. Så en liten tur innom biltema for litt mer til dagens prosjekt (som jeg gjorde etter at jeg hadde klippet plenen).
Deretter hjem, jeg spiste litt og gikk ut i hagen. Jeg hørte på radio mens jeg klippet plenen og gjorde hagen pen og nyfrisert. Nyvasket gulv -følelse.
Så begynte jeg på dagens prosjekt: 5 store firkant-murerbøtter (65 liters), lage dem om til selvanningskasser og plassere dem inntil sørveggen, bak pallekarmene. Avstand mellom murerbaljer og pallekarmer blir akkurat nok til trillebåra.
Jeg la lecakuler i strømpebukser + plastbokser oppned (med oppklippete hakk i sidene, så vannet kan renne fritt) + undervanningsmatte i bånn og over dette, så matta drar vann opp til jorda og matta er samtidig skille mellom vannreservoiret og jorda. Jeg laget flere hull i siden av baljene i høyden til toppen av vannreservoiret. Hullene er på ene siden av baljene, vekk fra veggen, så vann renner ut på bakken og ikke inn på husveggen.
Jeg satte et avsagd rør ned i hver balje så jeg kan helle vann rett i bånn når jeg vanner (skråskåret i bånn, så vannet renner fritt). De hvite «pinnene» på bildet er vanningsrørene.
Deretter la jeg i kjøpejord / varmkompost / litt gjødsel og et tjukt lag kjøpejord på toppen.
Baljene står på markduk som går litt utenfor baljene, så jeg får klippet greit mellom baljene og pallekarmen. Jeg la litt sand på duken for å holde duken på plass (+ for å få jevnt underlag til baljene). Jeg kunne lagt duken helt bort til pallekarmen, men jeg gjorde ikke det, så det er en stripe gress mellom baljer og pallekarmer.
Murerbaljene står varmt, lunt, solrikt og skal være hjem for årets tomatplanter + agurk planter+ squash og sannsynligvis litt til.
Jeg har alltid hatt tomat og agurk i bed (eller pallekarm), men det er jo bedre at de står i baljer så jorda kan skiftes helt ut hvert år – Og dette stedet inntil veggen er hagens luneste plass, men helt umulig å bruke som bed pga. drenering /tørke + faste karmer går dårlig pga snø fra taket på vinteren. Men denne løsningen tror jeg blir veldig bra.
Gjort klar potter og kar
15 mai 2008 18:37

Idag har jeg tømt ut fjorårsjorda fra potter og (nesten)* alle kar. Den gamle jorda la jeg utover i bedene.
Krokus-løkene fra kassene satte jeg inntil hammocken og påskeliljeløkene fra kassene satte jeg inntil alperipshekken.
Nesten alle disse kassene er selvanningskasser og jeg fyllte opp med litt bleiefyll og langtidsgjødsel og kjøpejord ( den gode jorda fra bo-grønt).
Jeg avsluttet med å vanne jorda godt.
Nå er det klart til planting. Men jeg venter noen dager med det.
* Jegtok ikke kobberkjelen, den får vente.
Kald 17. mai.
16 mai 2008 17:46

Det er meldt gradvis kjøligere fra i natt og gjennom morgendagen, helt ned i +1-2 grader natt til 18. mai.
AKkurat nå er jeg glad for at jeg har vært nervøs iår og fulgt den gamle regelen om å vente med å plante ut til etter 17. mai.
Alt står fortsatt trygt i drivhuset og ovnen slår seg på når det er kjøligere enn + 8 der kontakten ligger på øverste hylle (det er varmere der enn nede ved bakken).
Jeg legger litt fiberduk over dahliane og potetene som har stukket hode opp over jorda. Det er alt jeg behøver å redde fra eventuell frost i helgen.
Akkurat nå er det overskyet, ca + 15 grader og varmt i lufta ute.
Tillegg 17.mai på formiddag: Det snødde svære snøfiller i dagmorges, snøen ble til vann da den traff bakken. Det blåser iskaldt ute.
Sådd litt
17 mai 2008 22:10

Jeg har sådd agurk, gresskar og squash nå ikveld. Det føles som en passende 17. mai-syssel. Om ca 4 uker kan de settes ut i hagen, men først må de spire og vokse litt da…..
3 agurk til murerbalje ved veggen, 1 squash til murerbalje ved veggen, 1 gresskar til enden av urtestaudebedet.
Pusler.
18 mai 2008 14:12

Flyttet en geranium phaeum (som hadde sådd seg selv fra planten fra Udø som står i søgnebedet) fra portbedet til bak barlinden.
Flyttet akeleien som sto nesten inni kristtornen (akeleie fra Annegs gamle hage) til inntil lykkefundstativet.
Flyttet hemerocallis – rød daglilje – «sammy russel» (byttet til meg fra ladybug ifjor) fra pæretrebedet til portbedet.
Varmen i lufta er på vei tilbake etter 2 isnende kalde dager. Jeg fjerner derfor beskyttelsen over dahlia og poteter og jeg setter tomatplantene ut i plastdrivhuset til herding før de skal i murerbaljene om en uke eller to (de har stått i planterommet i kjelleren inntil nå).
En kald natt til.
19 mai 2008 11:35

Det var kaldt i natt også, minste oppe på husveggen var + 2 og det betyr rundt 0 enkelte steder i hagen.
Tomatplantene i drivhuset ser saftspente og lykkelige ut etter sin første natt i drivhuset.
Ovnen var innstilt på minstetemp 12 grader øverst i drivhuset og minstetemp gjennom natten, målt nede ved bakken, var 6 grader.
Tillegg senere: Jeg gjorde klar kobberkjelen for sommeren. Det var en lett jobb, siden krokus/påskeliljer/tulipaner sto i kurver. Jeg tok opp de to kurvene med løkene og satte dem inntil hekken, bak rabarbraen. Det kan de stå til jeg skal plante dem på nytt til høsten.
Så tok jeg tuen med årets påskeliljer og satte tuen mellom spansk kjørvel og hosta, altså sammen med de andre fra i år – det blir en fin, gul blomstring der til neste år, tenker jeg.
Deretter spadde jeg ut et trillebårlass med jord fra kobberkjelen – jeg la jorda i portbedet. Så fyllte jeg opp kobberkjelen igjen med: Etpar spader modnet varmkompost, en neve helgjødsel, 3-4 never fuktig bleieinnmat (= swellgelsubstitutt). Og en sekk med den gode bogrønt-jorda på toppen. Jeg vannet godt, så vannreservoiret i bånn er fullt.
Når varmen kommer tilbake skal jeg begynne å plante ut fra drivhuset.
Begynner å plante ut
22 mai 2008 17:32

Idag har jeg plantet ut endel sommerblomster fra drivhuset:
Rundkjøringsbedet har fått canna, tagetes, prygress og en kant rundt hele av euphorbia marginata sammen med alle dahliane som har begynt å komme opp nå.
kassene ved inngangspartiet har fått kalla, montbretia, commelina, tagetes, prydgress, Million bells, verbena og blodbeger.
Det er endel igjen i drivhuset, men jeg finner nok plass til alt – sånn etterhvert. Jeg skal ha blanding av rødblomstrete flittiglise og haloragis i verandakassene – det var så lekkert i fjor. Men det – og annnet som skal plantes ut tar jeg en annen dag, kanskje imorgen?
Været er helt greit for å plante ut nå. Det er litt skyer og det er meldt litt regn i helga. Og det blir litt varmere for hver dag som går. Vårkulda er over. (bank i bordet)
Planter ut enda mer
24 mai 2008 14:09

Igår plantet jeg ut enda mer fra drivhuset. Jeg venter med å sette ut tomater, strelizia, oliven og palme.
Det som står igjen ellers er noen stauder og toårige, som jeg må finne plass til, og persillen som får vente til fjorårets persille begynner å gå i stokk.
Selvom jeg mistet noen planter i løpet av «døden i drivhuset» iår, så har jeg nok til å fylle kasser og bed – faktisk litt for mer enn jeg trenger….
Så har jeg litt smått til eventuelle hagere som kommer på besøk. Hyggelig å ha litt smått i gi bort.
Idag har jeg gjødslet litt. Det regner.
Tomatene er ute
26 mai 2008 16:04

Nå har jeg plantet ut tomatene etter at de har hatt en herde-uke i plastdrivhuset. De står nå i murerbaljene inntil sørveggen. 2 med 3 planter, 1 med 2 (jeg har 4 forskjellige sorter, 2 av hver = 8 stk, bytteplanter fra Mariann G etter at mine egne døde ) Jeg dekket dem med agrylduk mot sola. Det var overskyet da jeg satte dem ut, men sola er sterk nå i ettermiddag.
Jeg plantet også ut alle Salvia lyrata og Salvia sclarea. Jeg trodde jeg hadde for mange, men jeg fant plass til alle. Den rødbladete salvia lyrata står nå utover i verandabedet. Muskatellsalvie står i urtestaudebedet, barlindbedet og ved siden av hammocken. Det går ann å sette dem litt her og der når jeg sår altfor mange….
Nå er det ikke mye igjen der inne.
Ute: skyet før i dag, nå skinner sola. Sommervarme.
Tillegg senere på kvelden:
Jeg pottet opp strelitziaene, oliven og palmen i større potter = sinkbøtter fra biltema som jeg laget om til selvvanningskasser med hull 3-4 cm opp på sidene og med stein i bånn så de blir tunge og stødige. Jeg la avlang duk over og under steinene (duken drar vannet opp til jorda og holder steinene fri fra jord). De fikk bo grønt-jord i pottene.
Jeg satte dem på verandaen. De gjør litt av seg, der de står. De er kraftige planter alle sammen. De to streliziaene sådde jeg selv (i 2004?) og har hatt stående i planterommet. Palmen fikk jeg som liten frøplante som bytteplante (i 2006?) , oliventreet bytte jeg til meg som stikling (2006?). Den har rotet seg greit, har vokst seg høy og jeg stammer den opp med krone.
Iår skal disse stå få på verandaen, inntil den varme murveggen mot sørvest.
urtetørkeren igang
30 mai 2008 16:10

Nå er jeg igang med årets urtetørking. Jeg plukket inn masse kvanneblader (kvann – angelica archangelica) idag- nok til 12 brett i urtetørkeren. Kvanne-te er veldig godt.
Jeg skylte bladene før tørking.
Ellers holder jeg på å svette helt bort her jeg sitter. Varmen har kommet fra sahara til oss ( i følge meterologene). Jeg drikker mye vann og spiser litt salt mat.
Hagen er frodig og alt vokser fint påtross av nesten ikke noe regn i hele mai og nesten ingen vanning. Mulching (jorddekke) er bra.
Jeg må få plantet ut det siste fra drivhuset – det står bare litt småtterier igjen der. Men det er for varmt – jeg orker ikke – gidder ikke – hæler ikke. Det er faktisk litt kjøligere inne enn ute.
Jeg utsetter å klippe plenen noen dager. Når det er så tørt og varmt som det er nå, har plenen best av å beholde litt lengde.
Tillegg:
Jeg orket bittelitt utpå kvelden: Jeg klippet ned fjorårspersillene (de begynner å gå i stokk nå) og frøs ned. Så fjernet jeg plantene + en god del av den gamle jorda fra pallekarmen på persille-plassen.
Jeg la på 2-3 spader varmkompost, litt gjødsel og ca 10 cm dypt lag med ny kjøpejord (bogrønt).
Så plantet jeg årets unge småtting-persilleplanter . De blir nok glade for å få bedre plass til røttene enn de har hatt i såpottene.
Jeg satte også 5 småttingpersilleplanter i en egen stor potte i barnehagen. Den potta er til studentbarna i Oslo.
Etterpå vannet jeg litt der jeg har plantet ut siste uken og spylte av litt lus på roser og plommetre.
Det er fortsatt varmt, har skyet til nå på kvelden, men vannet holder seg nok der oppe, det er ihvertfall ikke meldt noe regn.
Monarda og løpstikke
31 mai 2008 14:05

Jeg har høstet inn endel monarda og tørker i urtetørkeren nå. Te av 1-2 ts tørkete monardablader søtet med en bitteliten klype tørket stevia var yndlingsteen min ifjor – innti jeg gikk tom for monarda…
Nå kan jeg drikke monarda-te igjen.
Jeg har høstet inn løpstikke også idag. Jeg klippet ned planten, dro av bladene, og vasket dem i kaldt vann.
Løpstikken er planlagt til høstens produksjon av urtesalt. Iår prøver jeg ut ideen jeg fikk i fjor: Jeg fryser ned løpstikkebladene og når jeg skal lage urtesaltet i høst skal jeg tine opp løpstikkebladene, mose og tørke dem sammen med resten av ingrediensene. Det er litt under 2 liter løpstikkeblader i posen jeg frøs ned i dag.
Ellers: Jeg har vondt i foten – jeg har hatt det siden torsdag. Tar det litt med ro nå.
stevia rebaudiana
01 jun 2008 12:55

Jeg bytter ofte bort steviastiklinger. Og da sender jeg alltid med litt info om hvordan rote, hvordan stelle osv.
Nå har jeg fått noen spørsmål om stevia fra forskjellige som har fått tak i stiklinger eller planter og gjerne vil ha råd.
Denne infoen har stått på hagegal før, men nå finner jeg den ikke igjen når jeg søker etter den. Derfor plukket jeg den fram fra datamaskinen min.
Jeg skriver inn noen nye erfaringer og legger det oppdaterte infoarket her i dagbok mi:
Sitat: |
Stevia rebaudiana-stiklinger.Å rote stevia Selv om stiklingene er litt slappe etter reisen, så stikk dem direkte i jord – ikke i vann. Sånn lager jeg stiklinger: Jeg fyller lett jord i en potte – uten å vanne ovenfra eller trykke sammen jorda. Jeg lager ett nytt, rent kutt rett under et bladpar, fjerner de nederste bladene og lar bare noen få, små blader være igjen øverst på stiklingen. Jeg setter stiklingene langs sidene i potta i den lette jorda og setter potta i vann så den får sugd opp vann nedenfra. Jeg setter potta inn i en plastpose eller et minidrivhus og lar stå under plantelyset mitt i kjelleren. Evt. kan potta stå i et lyst vindu, men ikke i direkte sol mens stiklingene roter seg. Jeg vanner ikke jorda noe mer mens de roter seg, men dusjer jevnlig luften inni posen/minidrivhuset. Lyset står på 16-18 timer i døgnet. Det tar noen uker før de roter seg. De bør toppes (=kuttes rett over et bladpar), så busker de seg. De kan godt toppes før de har rotet seg. Å dyrke stevia: Jeg har noen av dem stående under plantelys i kjelleren hele året fra + 5 (vinter) til + 20 (sommer) fordi det er enklest. Prøvde et år å ha én stående i kjøkkenvindu (vest) på sommeren, den likte seg ikke. Men det går jo ann å prøve forskjellige steder. Å bruke stevia: En bitteliten klype tørket stevia setter god sødme på urtete. Når du smaker på et ferskt blad – husk at mer enn en kvart lillefingernegls størrelse ferskt blad kan oppleves som bittert. Hilsen Lene |
Her er noen lenker til sider om dyrking og bruk av stevia:
Mine egne oppskrifter der jeg bruker stevia.
Raintree nutrition. Om stevia.
Stevia, Tips on growing
Plants for a future.
Varm, varmere, varmest
02 jun 2008 20:14

Jeg svetter i varmen. Orker derfor ikke noe som helst. Dessuten: Foten min trenger fortsatt litt ro, men den er mye bedre idag enn i går og kiropraktorbesøket idag hjalp en god del (selvom det var innmari vondt mens han holdt på). Varmen og foten hindrer meg i å hage. Jeg har lyst, men bør nok ta det med ro litt til.
Plenen har faktisk fått vokse i fred så lenge at den blomstrer.
Det er heldigvis frodig i alle bed på tross av tørt og varmt. Men så har jeg jo lagt gressavklipp på nesten alle bed. Jeg trenger mer gressavklipp, men da må jeg jo klippe plenen først – og det er så varmt – og foten trenger hvile og …. jeg orker ikke – gidder ikke – tar det med ro. Sommeren er nå – når det blir st.hans og det heter sommer blir det sikkert kjølig vær igjen.
Morsomt: Naboen har begynt å legge gressavklipp under hekken sin han og. Misjoneringen gir resultater.
har klippet plenen og puslet litt
03 jun 2008 18:26

Jeg kan gå normalt på foten igjen. Deilig.
Derfor: Idag morges tok jeg plenen. Det ble mye penere i hagen etterpå. «Nyvasket gulv»-følelse.
Jeg har også rengjort og pakket ned Ellos-drivhuset idag + puslet i hagen med litt klipping av div. og satt opp støtter rundt høye stauder og annet småtteri.
Alt gror og trives i hagen. Mye som blomstrer nå, blant annet den lille, rødbladete Weigela-busken som jeg kjøpte i fjor.
Været: Varmt, veldig varmt, litt svalende vind i dag, lettskyet. Det er meldt samme været framover.
Hekk og verbascum
04 jun 2008 22:19

Idag beskar jeg min side av hekken mot naboen (alperipshekk). Naboen tok sin side i forrige uke.
Etterpå klippet jeg bort litt døde grener fra gravensten-treet. Kjørte i kverna.
Jeg ryddet bort utstyret og satte meg ned med bena i plaskebasseng, kaffe i koppen, hageblad på fanget – og nøt hagen min.
Også la jeg ut dette bildet med spørsmål om hva det er på forumet, så
nå vet jeg at jeg har en praktfull verbascumplante i barnehagen.
Været: Like varmt som igår. Sommer.
Mer urtetørk
08 jun 2008 13:54

Idag tørker jeg litt rød solhatt-blader + litt spansk kjørvel-blader.
Det står i urtebøkene at spansk kjørvel (Myrrhis odorata) ikke egner seg til tørking – derfor måtte jeg jo teste ifjor. Og den jeg tørka i fjor ble bra. Litt tørket spansk kjørvel passer godt sammen med andre urter i langkokte retter (supper, gryter).
Tørkete rød solhatt-blader (Echinacea purpurea) bruker jeg i blandinger med f.eks. salvie, timian (eller oregano) og kvann når jeg kjenner en forkjølelse komme. Om det er effektivt mot forkjølelse er ikke godt å si, men det føles som det gjør meg godt ihvertfall.
Jeg har tatt opp resten av agurk/gresskar/squash-plantene fra planterommet. Nå står de alle sammen til herding i det lille herde-drivhuset mitt på nordsiden av huset. Jeg planter dem ut om noen dager.
Også hadde det endelig kommet litt blader på fuksiaen igjen etter at «døden i drivhuset» drepte alle blader og blomster på den. Så idag har jeg hengt den opp i hengepotta si ved inngangsdøra (undervanning + litt bleiefyll + litt langtidsgjødsel + bo-grønt-jord.) Jeg tok bilde:
Under fuksia-potta er det nye bedet ved inngangen iferd med å vokse seg til: Clematis viticella ‘etoile violetta’, gul daglilje og en hosta. Clematisen gjør mye av seg allerede. Jeg har festet wire som den klatrer i.
I den blå veggpotten er det rosa verbena + en liten blodbeger (den eneste overlevende blodbegerplanten etter «døden i drivhuset».)
Jeg laget bedet ved trappa ved å grave ut nokså mye (etpar-tre trillebårlass) grus, deretter danderte jeg en «pose» med markduk i bånn og opp langs sidene. Jeg fyllte opp med litt leire, mye kompost (blanding av hagekompost og varmkompost) og mye kjøpejord. Plantene ser ut til å trives.
Været: Det blåser idag. Deilig. Varmt, men ikke drepende varmt.
Vind og sol
10 jun 2008 17:32

Det blåser idag. Veldig mye. Sola skinner, men det er ikke særlig varmt.
OT: Det er så tørt at det er flere skogbranner i sør-norge nå. Igår så jeg brun-svart røyk mot himmelen mot nordvest. Skummelt. De sier på nyhetene idag at det brenner fortsatt ved Råde.
Tilbake til hagen:
Jeg har høstet inn sitronmelisse og tørker i urtetørkeren her på pulten min. Jeg har plantet ut alle sjokoladekosmos-stiklingplantene i verandakassen ved verandatrappen. Jeg har flyttet strelizia/oliven/palme til hjørnet bak verandadøren – de brekker jo i denne vinden.
Ellers er det ikke utevær – det blåser for mye.
Igår kveld kjørte jeg det jeg hadde klippet av villvingjerdet gjennom kverna + litt mer beskjæring fra syrinen + litt smårydding + satte ut støtter rundt div. høye stauder.
Og jeg har oppdaget at Minetten har knopper. Den får blomster allerede iår – jeg fikk den som liten rotavlegger av Kari Kråkerøy ifjor.
Lykkefund: de første blomstene åpner seg
Den røde klatrerosen: de første blomstene åpner seg.
Det er sommer.
Plenklipp til radio
11 jun 2008 13:34

Jeg har klippet plenen nå i formiddag. Med øreklokker med radio. NRK østfold. En avslappende time bak klipperen mens hagen ble nyfrisert.
Også har jeg ryddet litt opp og skåret ned litt som hadde blåst i stykker i vinden + høstet inn og tørker Tysk estragon. Jeg var opprinnelig litt skeptisk, men den er like full av smak og duft som den franske – og vokser kraftig som den russiske. Fine greier. Jeg kjøpte den på urtegården (Pålsrød) på forumtreffet i 2006.
Tillegg litt senere ikveld:
Nå har jeg plantet ut agurk, squash og gresskar.
agurk i murerbalje, squash i murerbalje, gresskar i urtestaudebedet ved siden av potetene. Den får hele plassen når potetene er høstet.
Regnet kom
15 jun 2008 21:40

Det har regnet litt. 12 mm på fredag, 7 mm idag. Ikke akkurat rotbløyte etter denne tørken, men hagen strutter.
Idag gikk jeg ut i hagen og pusla litt. Deilig det, å rusle og pusle og plukke litt her og luke litt der og tenke på ingenting en liten stund.
Det er mye god terapi i haging.
Blant annet toppet jeg kantplante-euphorbiane, de med hvit kant på bladene i trekant-bedet (bedet som tidligere er kjent som rundkjøringen). Blir spennende å se om de busker seg.
Også har jeg laget en smuldre-rabarbrapai som svigerdatter kan spise idag. Toppingen ble skikkelig god, men helheten ble litt for sur, forsøkene fortsetter…..
Urtetørkeren går
18 jun 2008 00:24

Idag: Tørker oregano.
Sol, litt regn.
Hagen klarer seg fint helt på egenhånd.
Plenklipp og komposthøsting
21 jun 2008 16:57

Klippet plenen idag, la avklippet under hekken + litt mellom potetradene.
Etterpå høstet jeg etpar lass fra varmkomposten. Og så bestemte jeg meg for å rydde litt i hagekompostområdet, lufte litt i bingene og se på ståa der borte.
Jeg fant en diger frosk. Jeg var forsiktig og lot frosken være i fred under duken i bingen mens jeg la på nytt fra kompostkverna.
Bingen til høyre er ferdig modnet nå, den i midten er stappfull og den til venstre er tom.
Så nå blir det sånn framover:
Venstre: Legger på nå,
midten: til modning
høyre: ferdig kompost.
Jeg tok også en runde med saksa, beskar litt avblomstra stauder og noen nedbrukne grener. Kjørte i kompostkverna.
Også la jeg litt sand rundt stilkene på agurkplantene – de minste ser litt triste ut og de vil helst ha det tørt rundt rothalsen, Håper de tar seg opp igjen.
De første tomatene er iferd med å modne på tomatplantene inntil sørveggen.
Ute: sol, bittelitt regn. Deilig sommervarme.
Slapp dag
23 jun 2008 14:17

Slapp idag. Det er halvpent vær ute. LItt vind, litt sol, endel skyer. Ikke for varmt, ikke for kaldt. Men jeg er altså inne og ser ut på hagen min istedenfor å pusle rundt.
Det er vel et virus eller noe sånt som herjer i kroppen min. Jeg drikker litt urtete (monarda søtet med litt stevia) og tar det med ro.
Istedenfor å plukke-luke-pusle-høste tok jeg med meg kameraet ut en liten tur:
Sånn ser det ut i sørveggen nå. Tomat, agurk og squash i murerbaljer. Tomatene vokser masse, agurk og squash kommer vel etter når bare varmen setter seg igjen.
Murerbaljene er laget som selvvanningskar med hull litt opp på den siden som går ut fra veggen. I bånn ligger det en opp-ned plastkasse + lecakuler i strømpebukse. Under der ligger en del av undervanningsduken som ligger rundt og oppå, duken blir altså en veke som drar vann opp til jorda + at duken lager skille mellom lecakuler/kasse i bånn og selve jorda. Det funker helt fint.
Verandabedet mitt vokser seg til.
Jeg espalierer aprikostreet og under treet har jeg laget et nytt staudebed iår. Det er første gang jeg har planlagt først og kjøpt inn planter etter planen. Se her: Ideer for denne sesongen
Jeg er spent på hvordan bedet kommer til å utvikle seg. Hittil er jeg ihvertfall fornøyd.
For en uke siden tok jeg dette bildet av trekantbedet mellom gangveiene mine. Der har jeg Dahlia, høye nicotiana og litt andre store sommerblomster/knollplanter + noen lave langst kanten.
Jeg laget et gjerde av bambuspinner satt på skrå rett før regnet og vinden kom. Det var lurt. Og mye penere enn sånne plastbelagte metallstøtter som jeg har pleid å bruke.
26. juni
27 jun 2008 00:25

Dagen idag har vært litt slapp. Vi har hatt mange, lange dager i det siste. Nå roer alt seg ned litt.
Jeg gikk ut og puslet litt i hagen idag og tok noen bilder mens jeg var der ute:
Lykkefunden blomstrer og dufter deilig og søtt. Den står godt støttet i stativet jeg laget i våres, Sånn ser den ut fra gangveien utenfor hagen min.
På andre siden av huset: Krukkene ved inngangspartiet. De begynner såvidt å blomstre nå. Det gror godt i krukkene.
Dipsacusene jeg fikk av Solfrid i fjor (de er 2-årige og jeg skjønte ikke hva det var i våres) har strukket seg mot himmelen og gjør seg godt inn mot veggen, bakerst i ferskentrebedet mitt.
Jeg forelsket meg i disse tagetesene på Minde ( forumtreffet i Bergen). Duftende, enkle, vakre. Faktisk spesielt vakre i regn.
Gamle bilder
02 jul 2008 01:10

Idag satte jeg meg ned med mine gammeldagse papir-fotoalbum – og kamera. Jeg lette etter førbilder av hagen. Jeg måtte lete lenge, jeg tok ikke så mange førbilder før. Vi tok ikke noen bilder i det hele tatt av hagen før vi hadde gjort noe som helst.
Men jeg fant da noen. Jeg skulle jo selvsagt brukt en scanner, men den virker ikke….det gikk greit nok med kamera. Jeg fiksa litt på dem i picasa. Her er de to første førbildene:
Det første førbildet er faktisk egentlig et etterbilde – av materialene pent plassert langsmed veggen etter at vi hadde slått istykker og tatt ned den gamle lekehytta. Og det andre førbildet er også egentlig et etterbilde fra stedet under grana der lekehytta hadde stått. (Porten og portbuen er nå der grana sto, portbedet er der firkanten etter lekehytta var, gangveien er der tørkestativet sto).
Resten av førbildene er i albumet mitt: Førbilder fra 1999 og 2000.
Det er overraskende så mye vi har gjort siden vi kjøpte dette huset og denne hagen. Jeg ante ikke at jeg kom til å få en så fin hage som jeg har fått nå. Og denne hagen er mitt eget verk.
Jeg har bestilt papirkopier av digitale bilder så jeg kommer ajuor med albumene. Å kunne sitte og bla i en bok med gamle bilder er verdt jobben med å plukke ut de gode bildene, bestille papirkopier og sette inn i album.
Jeg er glad jeg fant noen gamle bilder av selve hagen (og ikke bare av mennesker som sitter og spiser, husets diverse rom eller barn som leker).
Huset og tomta så jo trist, slitt og gammel ut da vi kom hit. Vi må ha hatt et veldig pågangsmot for 9 år siden.
Ellers idag: En liten puslerunde og en runde med bladgjødsling. Jeg klippet plenen igår, så hagen ser nyfrisert og bra ut nå.
Været: sol, litt vind, sommer.
Sol og varme.
03 jul 2008 20:48

Sola varmer solid nå. Vi har flyttet stolene etter skyggen i dag.
Jeg har smakt på årets første søte bringebær, første (sure) rips, første (innmari sure) solbær, første utrolig søte og gode jordbær fra hagen idag.
Nå tørker jeg muskattsalvie.
Torden og regn
06 jul 2008 16:30

Var i Oslo igår. Det var vakkert og spennende å kjøre nordover mot den svarte himmelen og se lynene over Oslo.
Da vi kom hjem på kvelden så jeg at det hadde kommet 15 mm her.
Det regner fortsatt idag.
Godt for hagen.
Jeg sådde nye agurker for noen få dager siden (dir. ute i murerbalja – i stedenfor den som døde). Den spirte etter få dager og vokser raskt.
Clematisblomstring
09 jul 2008 01:09

Jeg tok noen bilder i hagen igår – av etpar clematis som blomstrer nå. Jeg blir mer og mer glad i clematisene – jeg kommer nok til å skaffe meg flere etterhvert.
Jeg plantet en Clematis viticella ‘Etoile Violetta’ ved inngangspartiet i våres. Da var det bare en liten plante med potensiale. Nå har den vokst så den dekker nesten hele rekkverket og jeg teller 150 knopper på den – både den og den rosa verbenaen i krukken begynner å blomstre nå. Etoile violetta er en gruppe 3-klematis, så jeg kommer til å beskjære den helt ned hvert år.
Til bildet: Jeg synes blomstene er mørkere i virkeligheten.
Clematis ‘Jan Pawel II’ flommer utover barlinden nå. Herlig.
Og jeg blir mer og mer sikker på at jeg skal beskjære barlinden så jeg oppnår «flomme»-effekten og ikke bare masse blomster høyt oppe i toppen av barlinden. Men den beskjæringen blir ikke før til vinteren.
Årets første gourmetpoteter
09 jul 2008 22:58

Jeg klippet plenen idag, med radio på øret. De snakket om makrell mens jeg klippet. En fisker hadde sagt at det var så mye makrell i fjorden at det var 50 % vann og 50 % makrell.
Og mens jeg gikk der og friserte hagen fikk jeg mer og mer lyst på makrell. Etter en dusj dro jeg i butikken og i fiskedisken hadde de fine, ferske pir (= små makrell) og da det nærmet seg middagstid gikk jeg ut med greipet – og i jorda under potetrisene mine var det små, men nok poteter til oss.
Jeg stekte pir og dampet potetene.
Smaken av nyhøstete, dampede nypoteter er virkelig verdt jobben med å lysgro dem, sette dem og stelle dem.
Og det er flere poteter igjen i jorda mi. Til 2-3 gourmetmåltider til før sommeren er over.
Urtetørkeren går
11 jul 2008 16:23

Igår tørket jeg Monarda for andre og siste gang iår. Jeg høster toppskudden (de unge bladene) på monardaplantene før blomstring. De busker seg og får flere toppskudd for hver gang jeg høster. Nå har de vokst opp to ganger iår, neste gang skal de få lov til å blomstre.
Urtete med monarda, søtet med bittelittegrann stevia har blitt yndlingsteen min, så jeg må ha nok. Og samleren i meg har nå sørget for at jeg har mer enn nok.
Idag tørker jeg Isop – Hyssopus officinalis. Jeg har ikke brukt isop noe særlig før, men nå har jeg lest litt om denne urten og litt tørkete isopblomster må jeg jo ha på glass før høstforkjølelsene kommer.
Ute: Jeg har satt noen ekstra støttepinner til de høye nicotianaene i portbed og trekantbed.
Været: Sol, skyer, ok sommervær.
Men jeg er litt slapp og har fått en veldig irriterende leamus på det ene øye + litt lysømfintlig så jeg holder meg mest inne. Jeg som hadde planlagt å trene idag, men: det er sannsynligvis sunt å gjøre (nesten) ingenting.
Istedenfor å være fysisk aktiv idag har jeg laget et før og etter-album i albumet mitt: Før og etter. Gangveien og trekantbedet.
Bærhøsten har begynt!
14 jul 2008 14:57

Idag har jeg plukket inn ca 2 liter bær av junisøtmispel – amelancher spicata. Jeg fryser dem ned, de skal være del av årets «svarte bærmos» som jeg kommer til å lage i høst. Oppskriften står på oppskriftsbloggen min: Svart bærmos 2007
Etterpå plukket jeg inn litt rips, litt solbær og litt bringebær. Bæra på solsiden av buskene begynner å modnes, men det er mye igjen. Heretter blir det blandet bærdessert nesten hver dag i noen uker.
Jeg hadde kjøpt jordbær i butikken og blandet hagebæra med rensete og delte kjøpejordbær + litt fruktose. Nå står bæra og safter seg deilige og søte i kjøleskapet. Desserten er klar.
Blåbær og stikkelsbær er ikke modne ennå, søtmispelbæra på den unge alnifolia-busken (Bærsøtmispel – amelanchier alnifolia) er fortsatt kart, aronia er fortsatt kart.
De store jordbæra er allerede spist opp. Månedsjordbær og markjordbær gir daglige, små nytelser for den som finner bæra i hagen min.
Spiselig hage er gøy!
Været: Det har skyet til nå og er litt kjøligere, men sola stekte i dagmorges.
Jeg glemte å skrive om det, men natt til igår regnet det visstnok over 50 mm over Fredrikstad. Min regnmåler målte 24 mm. Hagen har fått skikkelig røtbløyte nå.
Dagens (bittelille) dont
17 jul 2008 14:40

Sola skinner etter mange dager med kraftig vind og regn og kjølig drag, men jeg er fortsatt slapp, giddalaus, sofasløv og helt sikkert litt syk = hagelei – noe som vel egentlig er et årlig tilbakevendende juli-syndrom for meg.
Så sto jeg på kjøkkenet med yngste sønnen som snart skal flytte hjemmefra. Han vil ha med seg litt tørkete urter hjemmefra. Og da må jeg jo ha nok (eller helst mer enn nok ), jeg gikk ut i hagen (det er skikkelig varmt igjen jo…kanskje jeg burde være ut og nyte været….?.
) og høstet inn litt som jeg tørker nå:
Peppermynte, eplemynte, rød solhatt og muskatellsalvie
.
Også tok jeg en liten runde og plukket inn noen blomster til vase, og jeg småspiste på litt bringebær, solbær, rips, månedsjordbør og sukkererter. + at jeg smakte på de første modne bærene på den unge bærsøtmispelbusken min (Amelanchier alnifolia Alvdal E). De er mye søtere og smaker bedre enn bærene på junisøtmispel.
Men jeg gidder ikke klippe plenen eller gjøre noe «burde ha gjort»-arbeid i hagen idag. Og jeg er nokså sikker på at det er sunt å gi meg selv lov til å være slapp og giddalaus inne selvom sola skinner ute.
plenklipp og latskap
21 jul 2008 18:59

Idag klippet jeg plenen – selvom jeg egentlig ikke gadd – og dessuten har jeg ikke bruk for gressavklipp til noe bed akkurat nå. Men det hadde vokst seg nokså høyt, så jeg syntes jeg måtte. Dessuten er det meldt veldig varmt framover og da orker jeg ihvertfall ikke å gå og svette bak klipperen….
Jeg tok av oppsamleren, så alt klippet falt ned på plenen. Det gjorde at klippingen gikk mye fortere unna + at metemarkene i jorda under plenen sikkert blir glad.
Så nå kan jeg være lat igjen.
Tropenatt
26 jul 2008 01:33

Det er varmt i sola på dagen, det er varmt inne på natten. Jeg svetter. Familien er samlet her i helgen og det er godt å ha en frodig hage å være i.
Det har regnet mye i det siste, så hageplantene klarer nok varmen bedre enn meg.
Jeg plukket årets første tomat for etpar dager siden. Mer kommer. Årets siste nypoteter av egen avling forsvant ned i magene våre idag. Årets siste rips og solbær ble spist opp igår.
Men det er mer i vente: Masse bringebær og blåbær er på vei til å modnes. Fordelen med å ha mye forskjellig er at det er bærsesong i uke etter uke etter uke
Åkerø og gravensten er tunge av modnende epler. Mye på Filippa også (men det er det jo hvert år).
Det er masse, deilige sukkererter .- både de høye og de lave. Husk til neste år:
brytsukkerert «sugar snap» og «sugar bon» er bra.
Hvite Dahlia og høy, hvit nicotiana blomstrer vakkert i trekantbedet nå. Bedet dufter nydelig og lyser opp i skumringen.
Rosa verbena og clematis etoile violetta ved trappen.
Sinkbalja ved inngangen: Commelina Collestis – dagblomst, Cala, Ageratum – blåkorg, høye prydgress (uten navn).
Været: Varmt, varmere, tropenatt.
Plenklipp
29 jul 2008 23:57

Jeg klippet plenen i dag. Nå ser det så frisert og fint ut igjen atte. Hagen har fått nyvaska gulv.
Jeg er litt misfornøyd med barlindbedet iår – Sanguisorba’en har blitt så himla stor, både i høyde og bredde. Jeg må nok dele den til våren – evt utvise den fra barlindbedet. Jeg regner med å få litt inspirasjon og ideer på forumtreffet om en måned. Gleder meg!
Masse bringebær, men lite i fryseren hittil – siden mottoet er: Spiseplukke først, og plukke til fryseren etterpå.
Været: Lettskyet, veldig varmt. En skur i ettermiddag (svære dråper og morsomt i varmen).
så kom regnet
02 aug 2008 15:04

VI har hatt en sommer med ekstremvarme, sol og lite overskudd til å gjøre noe særlig. Men å klage på at det er sommer på sommeren er jo egentlig litt dumt. Derfor klager jeg ikke (så veldig mye).
Idag har tempen sunket til normale noen og tjue grader og det regner. Godt for hagen og godt for huset også siden jeg nå har støvsuget inne – det trengtes…
Brugmansiaen blomstrer overdådig nå, trekantbedet med nicotiana og dahlia + litt til har vokst seg opp i halvannen meter og er akkurat så fantastisk som jeg hadde håpet. Syrinhortensiaen blomstrer nå og står vakkert mot det mørke villvinportbuen.
I den andre enden av hagen modner tomatene og agurkene vokser (endelig), squashen blir bare fler og fler, gresskarplanten setter mange frukter, jeg høster inn sukkererter i massevis, blåbæra modnes – det er allerede en liter av dem i fryseren. Masse epler på trærne, men det er tross alt for tidlig for dem. Endel bringebær i fryseren og mye igjen på buskene + masse urter selvsagt, jeg har tørket gjennom sommeren.
Hage er fint å ha når det regner også.
Slappogsløv
20 aug 2008 23:36

Ja, overskriften er i ett ord, for det er sånn jeg føler meg. Slappogsløv.
Jeg gidder ikke fjerne nedfallsepler fra plenen, jeg gidder ikke klippe plenen, klippe hekken, plukke inn modne bær, fjerne visne blomster eller noe annet fornuftig.
Idag hentet jeg inn noen modne tomater og en moden agurk fra hagen og det var hele denne dagens haging.
Det skjer jo hvert år dette her, sånn omkring denne tida. Hagelei på slutten av sommeren. Jeg vet at den kommer tilbake (lysten altså) for det skjer jo også hvert år. Men akkurat nå er hagen bare høyt gress, nedfallsfrukt, modne uplukka bær og masse ustelte blomster. Det er en dum «burde ha gjort» – hage.
Men på tross av humøret: Jeg gleder meg til forumtreffet om halvannen uke.
plenklipp og bedre humør
21 aug 2008 23:00

Jeg tror det var fordi jeg skrev det jeg skrev igår at jeg gikk ut i hagen med arbeidshansker og pågangsmot i ettermiddag.
Jeg klippet plenen og jeg fjernet epler fra plenen (ja, jeg fjernet selvsagt eplene før jeg klippet ). Med nyfrisert plen og derfor mye ryddigere hage er humøret mye bedre enn igår.
Nå innbyr hagen til litt pusling i helgen. Det blir bra.
Enda mer haging 🙂
23 aug 2008 17:43

Igår ryddet og vasket jeg hele huset (wow! – det trengtes etter denne sommeren), i forigårs klippet jeg plenen og idag har fortsatt i hagen:
Jeg har skåret ned diverse avblomstra til komposten og jeg har plukket inn aroniabær fra busken i vestbedet + den til venstre for pæretrebedet. Det ble 1,3 kg. Bærene på busken som står i pæretrebedet er ikke modne ennå (mindre sol der?), så de venter jeg med.
Jeg har også plukket inn de siste blåbæra for iår.
= Nå er jeg ajour med alle «burde ha gjort» – oppgaver og kan nyte tilværelsen i rent hus med nokså ryddig hage
Været: sol, litt skyer. Slett ikke verst augustvær.
plenklipp
29 aug 2008 00:17

Jeg har klippet plenen idag. Imorgen skal jeg på forumtreffet i Oslo (dvs i Asker). Jeg gleder meg til en hagehelg med hageprat og hagevenner.
De første eplene er faktisk modne allerede, jeg koste meg med et gravensteneple idag. Friskt, men absolutt spisemodent.
Tomatene modner hele tiden, det samme med agurk, jeg tar inn hver dag.
Været idag: sol, lettskyet, passe varmt.
Tilbake fra forumtreff
01 sep 2008 15:57

Jeg er hjemme igjen etter en herlig forumtreffhelg i Asker. Gode foredrag, masse mat, latter, nye venner, gamle venner, inspirerende hagebesøk, plantebytte, auksjon og mye mer.
Konkret har jeg med meg 5 poser med planter som allerede er sjekket og godkjent som sneglefrie og masse bilder i kameraet.
En deilig hagehelg.
Jeg begynner derfor september måned full av inspirasjon og lyst til å hage masse denne høsten.
Ny hagedagbok
04 sep 2008 01:35

Jeg har laget meg en ny hagedagbok på wordpress ikveld siden dagbøkene på hagegal etterhvert kommer til å bli lagt ned: Se denne tråden
Med dette ønsker jeg velkommen til Lene i Fredrikstads hagedagbok
Også håper jeg at det går ann å legge lenke til ekstern hagedagbok i signaturen på hagegal!
Legg igjen en kommentar